Atgimimo aikštei – Teherano analogas? | Diena.lt

ATGIMIMO AIKŠTEI – TEHERANO ANALOGAS?

Atgimimo aikštė Klaipėdoje suprojektuota panašiai kaip Irano sostinės Teherano pagrindinė aikštė. Tuo įsitikinęs klaipėdietis, ne vienos knygos ir publikacijų autorius Vincentas Sakas. Jo manymu, Atgimimo aikštės projekto, koks jis yra dabar, reikėtų atsisakyti.

Planuose – dangaus veidrodis

Jau prieš kelerius metus paaiškėjo, kad Atgimimo aikštės vaizdą formuos vilniečių architektų komanda – "Cloud architektai" ir bendrovė "Panevėžio statybos trestas".

Projekte numatoma, kad aikštėje atsiras nerūdijančio plieno "dangaus veidrodis", kuriame atsispindės gamtovaizdis, žmonių atvaizdai, dangaus fonas.

Taip pat aikštėje planuojama įrengti fontanų, išskirtiniu vaizdu grožėtis leisiantį apšvietimą.

Po Atgimimo aikšte ketinama įrengti požeminę stovėjimo aikštelę, kurioje tilps daugiau nei 100 automobilių.

Bendra projekto vertė siekia keliolika milijonų eurų.

Panašumai: naujai atgimsiančios Atgimimo aikštės projektas Klaipėdoje primena pagrindinę Teherano aikštę Irane (kairėje) ir "Debesų vartų" monumentą Čikagoje (JAV). (Scanpix) nuotr.

Kito miesto atspindys?

Tačiau tik paskelbus projektą, iškilo klausimas – sumanymas esą labai panašus į Lietuvos nacionalinės premijos laureato, JAV gyvenančio ir kuriančio menininko Žilvino Kempino kūrinius iš serijos "Illuminator".

O klaipėdietis V.Sakas visai neseniai pastebėjo, kad būsimos Atgimimo aikštės vaizdas esą primins pagrindinę Teherano aikštę Irane.

"Atgimimo aikštės rekonstrukcijos projekto su vieno aukšto požemine aikštele vizualinis sprendimas yra panašus į Irano sostinės Teherano islamo šiitų pagrindinės susirinkimų aikštės islamo tikybos mėnulio simbolį. Ar neatsitiks taip, kad aršieji islamo šiitai Klaipėdos aikštės projektą priims kaip jų religijos išniekinimą?" – samprotavo V.Sakas.

Geriau išvalyti Dangę

Maža to, klaipėdietis prognozuoja, kad, Atgimimo aikštėje įrengus požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, per pirmą Dangės upės potvynį ji bus apsemta.

Esą vandens pumpuoti nebus kur, nes upė bus pati patvinusi.

"Todėl, manau, geriausias sprendimas – nutraukti bet kokias aikštės statybas ir sutaupyti tuos pinigus Dangės upei išvalyti, kad mieste būtų kuo mažiau potvynių", – įsitikinęs V.Sakas.

Dienraščio žiniomis, Klaipėdos savivaldybė Atgimimo aikštės projekto idėjos neatsisako.

Jau yra atliktas požeminės aikštės dalies auditas, planuojama projekto korektūra, tuomet ir paaiškės, kada prasidės realūs darbai ir kiek jie kainuos.

Rašyti komentarą
Komentarai (55)

Klaip

Ir vėl betono karalystė su iškirstais medžiais ir pasodintas naujais nususėliais. Milijonai, milijonai, tra-ta-ta-tra-ta-ta, dar šiek tiek viruso ir miesto biudžetas tuščias

>Niveliavimas

Nukirstus medžius atiduoda kirtėjui kaip atsiskaitymą už nuveiktą darbą(savivaldybei atitinkamai mažėja išmokos paslaugos teikėjui)

Niveliavimas

Istorikas Saka tūkstantį kartų teisus, Mūsų savivaldybė eina ti plagijavimo, tik mėgdžiojimo keliais... Sakuros- japoniškos, vaisių nemezgančios vyšnios, težydinčio dešimt dienų-kaip kokia pandemija, jos sodinamos kiekviename Lietuvos mieste, o seni dar sveiki, pavėsi teikiantys medžiai kertami ir galimai per darbus vykdančią KŽ bendrovę l patenka į valdininkų namų židinius? Liberalų, Kongo valdžia stumia tik sau naudingus projektus, visiškai naikindama senąjį miesto išskirtinumą,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS