Atgimimo aikštėje pasirodė archeologai | Diena.lt

ATGIMIMO AIKŠTĖJE PASIRODĖ ARCHEOLOGAI

Rengiant Atgimimo aikštės atnaujinimo viziją, pradėti pirmieji darbai – startavo pirminiai archeologiniai tyrimai. Nors sensacingų atradimų ir nesitikima, tačiau planuojama bent jau numatyti, kaip anksčiau atrodė viena pagrindinių miesto erdvių.

Rengiant Atgimimo aikštės atnaujinimo viziją, pradėti pirmieji darbai – startavo pirminiai archeologiniai tyrimai. Nors sensacingų atradimų ir nesitikima, tačiau planuojama bent jau numatyti, kaip anksčiau atrodė viena pagrindinių miesto erdvių.

Ieško istorinių gatvių

Planai pertvarkyti Atgimimo aikštę pajudėjo į priekį. Šiomis dienomis viename pagrindinių miesto taškų darbus pradėjo archeologai.

Šiuo metu yra rengiama Atgimimo aikštės galimybių studija, kuri turėtų numatyti, kas bus daroma su jau kurį laiką žadamu atnaujinti objektu.

Šiuo metu vykstančių žvalgomųjų tyrimų tikslas – užfiksuoti istorinių gatvių tinklą ir buvusius pastatus.

„Tai vienas iš nedaugelio atvejų, kai konkretūs statybos darbai dar neprasidėję, tačiau planavimo procese jau atliekami žvalgomieji archeologiniai tyrimai, kad būtų galima kuo kokybiškiau parengti planavimo dokumentus“, – pastebėjo Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška.

Nupirko pigiau

Pašnekovo teigimu, archeologinių tyrimų paslaugą pavyko nupirkti žymiai pigiau, nei tikėtasi, nes norinčiųjų atlikti tyrimus buvo tikrai daug.

Viešųjų pirkimų metu pasiūlymus pateikė šešios archeologinius darbus galinčios atlikti įmonės.
Numatyta, kad tyrimai bus vykdomi dviem etapais. Pirmojo metu žvalgyba vyktų tik dalyje Atgimimo aikštės, o antrojo – archeologai dirbtų likusioje dalyje bei buvusio biržos pastato teritorijoje. Antrasis etapas planuojamas jau kitąmet.

Sensacijų nesitiki

Ši informacija bus itin reikalinga norint detalizuoti aikštės vizijos sprendinius.

Jeigu vis dėlto bus nuspręsta atkurti senąjį biržos pastatą bei istorinį užstatymą šalia Danės upės, šiuo metu vykdomų tyrimų medžiaga labai pravers.

„Nežinau, ar sensacijų pamatysime. Užstatymas nėra toks senas, kaip šiuo metu kasinėjamoje Klaipėdos piliavietėje“, – pastebėjo V.Juška.

Uostamiesčio valdininkai jau ne kartą kalbėjo apie planus didžiulėje aikštės teritorijoje atkurti istorinį gatvių tinklą bei ten buvusius pastatus, tačiau Paveldosaugos skyriaus vedėjas abejoja, ar tokį planą pavyktų įvykdyti iki galo.

Aikštę atnaujinti būtina

Dalyje ties Klaipėdos muzikiniu teatru Herkaus Manto gatvė yra nutiesta senojo užstatymo vietoje.

„Senoji gatvė ėjo kitokiu kampu ir po karo buvo pasukta. Taip pat buvo perstatytas ir tiltas“, – aiškino vedėjas.

Vis dėlto pasitelkiant įvairias architektūrines priemones, iš dalies sumanymą įgyvendinti pavyktų ir Didžioji biržos gatvė būtų atkurta.

Pašnekovas pastebėjo, jog yra nemaža tikimybė, kad dabartinės vizijos rengėjai pasiūlys tokį sprendimą.

„Kalbant apie urbanistinę aplinką, aikštės erdvė yra per didelė. Dalis senojo užstatymo tikrai galėtų būti atgaivinta“, – dėstė V.Juška.

Specialisto teigimu, rekonstruoti Atgimimo aikštę yra labai svarbus uždavinys. Šiomis dienomis prasidėję archeologiniai tyrimai turėtų lemti šio projekto sėkmę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

MAR-as

Gal Leniną atkas? Kažkur jis prasmego. :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS