Atminimo lentos Klaipėdos kraštui nusipelniusiems asmenims – ant aptriušusios sienos? | Diena.lt

ATMINIMO LENTOS KLAIPĖDOS KRAŠTUI NUSIPELNIUSIEMS ASMENIMS – ANT APTRIUŠUSIOS SIENOS?

Jei miesto politikai pritars, ant pastato Herkaus Manto gatvėje netrukus turėtų būti pakabintos atminimo lentos Klaipėdos kraštui nusipelniusiems asmenims – Viliui Gaigalaičiui ir Jonui Polovinskui-Budriui, kurio pelenai prieš mėnesį palaidoti Skulptūrų parke. Vis dėlto paminklas ant jo kapo atsiras veikiausiai tik kitais metais, o lentos pakabintos ant purvinos sienos.

Pažadėjo sutvarkyti

Prieš mėnesį į uostamiestį iš Jungtinių Valstijų atvežti Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos operacijos karinio vadovo J. Budrio ir jo žmonos R. Budrienės pelenai, kurie palaidoti Skulptūrų parke prie paminklo „Už laisvę žuvusiems“.

Miestas pasižadėjo sutvarkyti šių iškilių asmenų palaidojimo vietą, tačiau tai bus padaryta vėliau.

„R. ir J. Budrių palaidojimo vietą turėtų būti sutvarkyta savivaldybės lėšomis iki kitų metų, kai bus minima J. Budrio mirties 60 metų sukaktis. Iki to laiko turi būti paskelbtas konkursas ir pastatytas paminklas. Kaip viskas atrodys, spręs architektai“, – teigė Klaipėdos savivaldybės tarybos narys Arvydas Cesiulis, kuris rūpinosi perlaidojimo reikalais.

Planai: miestas R. ir J. Budrių palaidojimo vietoje paminklą ar memorialinę lentą ketina įrengti tik kitais metais, kai bus minimos 60-osios J. Budrio mirties metinės. A. Dykovienės nuotr.

Ant nušiurusio namo

Iki to laiko ant pastato, pažymėtu 37 numeriu, Herkaus Manto gatvėje turėtų atsirasti dvi memorialinės lentos – viena skirta J. Budriui (1889–1964), kita – iškiliam tarpukario laikų Klaipėdos krašto politikui V. Gaigalaičiui (1870–1945).

Abu šie garbūs žmonės gyveno minėtame name.

Dabar šiame pastate veikia Lietuvos administracinių ginčų komisijos Klaipėdos apygardos skyrius.

Ar tikslinga statyti dar vieną paminklą J. Budriui?

Pastatas priklauso Turto bankui ir yra itin nušiuręs.

Būtent šis faktas glumina įamžinimo iniciatorius, esą nejaugi atminimo lentas teks kabinti ant purvinos sienos?

Turto banko atstovai žiniasklaidoje jau anksčiau teigė, kad pastato remontuoti neketina, nes planuoja parduoti.

Siūlo kitą variantą

Kai kurių klaipėdiečių įsitikinimu, memorialinių lentų ar papildomų įamžinimų atskirose miesto vietose J. Budriui gal nereikėtų.

Esą galima būtų išnaudoti esamą paminklą „Arka“.

„Apie J. Budrį mano tėvas man pasakojo, kuris pats buvo tų istorinių įvykių dalyvis, bet buvau per jaunas, kad suprasčiau jo prisiminimų vertę. Tik gerokai vėliau tai suvokiau. Tai buvo išskirtinė asmenybė, jo dėka Lietuva gavo jūrų uostą ir teisę vadintis jūrų valstybe. Tik ar tikslinga statyti dar vieną paminklą J. Budriui? Manau, kad ne. Užtektų šalia paminklo „Arka“ memorialinėmis skulptūromis įamžinti tiek J. Budrį, tiek jo bendražygius, paaukojusius gyvybes dėl vieningos Lietuvos“, – mano klaipėdietis Kazimieras Kašys.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

alia sajūdiečiai

kazkada už dyka susiprixvatizave senamiesčio pastatus dabar juos laiko tuščius? Ir laukia kada protingoji visuomenės dalis savo konkrečiais protestais ir akcijom privers valdzia juos renovuoti ir iš pagrindu atnaujinti?

Edgaras

Skaitant tokius straipsnius kyla kr.spaudimas.1. H.Manto 37 jau nedirba LR administracinių ginčų komisija.2.Tai aprašykit realią šio yrančio pastato vaizdą realiai: sienos irsta,iš kiemo pusės jau ir langai beveik išdaužyti... IR dar rodot foto su Lietuvos vėliavomis?? Pastatas tuščias-vaiduoklis.Toliau šalia šio namo iš kiemo pusės vėl namas-griuvėsis ,Pievų t. 36a ( buvusi išblaivinimo įstaiga). Toliau -.buvęs viešbutis "BALTIJA'. Ar ne 25-30 m. griūvena, pavojinga gyvybei iš kiemo pusės.. Ir tai ne viskas ... Tokie sav. tarnautojai kaip Ceciulis, buvęs meras ir kiti -maža sakyti GĖDA... AR nėra įstatymų, kurie reikalauja sav. tarnautojų atlikti savo pareigas ir jei ne-- kas toliau tokiems tinginiams...

O, NAUJAS BIZNIO PLANAS, kurį jau išbandė Vilnius

1. Ant namo geroje miesto vietoje pasikabinti su visais leidimais lentelę. Nesvarbu, kad Petro dėdė ar koks prosenelis ten tik kortom lošė ir ateidavo pakirkint Zosės už papirosą. 2. Kai namas visai sukiužęs, jame dar gyvenantiems žmonėms net ir su mažais vaikais praliurdyti vamzdžius, sugadinti elektros tiekimą ir pamažu numušti visų butų ar kitų patalpų kainą iki minimumo, paversti planingai namą lūšna ir bomžynu. Tuo tarpu lentelę kruopščiai ginti nuo suniokojimo, ji privalo kabėti. 3. Čia visai nebūtinai apie publikacijoje paminėtus asmenis. Tiesiog sulaukus tinkamo laiko ir aplinkybių pasidaryti dokumentus, kad giminaitis ar Zosė turėjo nuosavybę tame pastate ir kai jau visai liks jį įsigyti už dyką, išsirūpinti iš kokio kultūros rėmimo instituto nemokamą renovaciją pagal naujausius standartus. 4. Užėmys ir kitus butus iš planingai nuskurdintų žmonių įkurti name laikiną bendrabutį už didelę nuomą ir dar prisidurti pinigų už muzikantų ar teatralų gydymą nuo triperio ir
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS