Atnaujins miesto šilumos ūkį | Diena.lt

ATNAUJINS MIESTO ŠILUMOS ŪKĮ

Į miesto šilumos ūkį ir įrangą per artimiausius penkerius metus planuojama investuoti apie 30 mln. eurų. Tai padės sumažinti šilumos gamybos sąnaudas bei nuostolius trasose, pagerins energijos tiekimą vartotojams.

Atnaujins ir trasas, ir įrangą

Miesto taryba suderino bendrovės "Klaipėdos energija" 2018–2022 m. investicijų planą ir jo finansavimo šaltinius.

Klaipėdos savivaldybės Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus vedėja Violeta Gembutienė informavo, kad šilumos tiekėjas, teikdamas naujų šilumos bazinių kainų projektą, suderintą planą turės parodyti Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai.

Per penkerius metus įmonė "Klaipėdos energija" į įrangą ir vamzdynus planuoja investuoti 28,31 mln. eurų. Už šias lėšas norima atnaujinti nusidėvėjusią ir morališkai pasenusią šilumos gamyboje naudojamą elektros įrangą, šilumos gamybos valdymo įrenginius.

Investicijos bus skirtos ir vamzdynams atnaujinti. Numatyta pakeisti  įvairaus skersmens tinklų. Klaipėdoje – 28,04 km, o Gargžduose – 2,02 km.

Prognozuojama, kad tai padės šilumos tiekimo nuostolius sumažinti nuo 13,1 iki 12,5 proc. Palyginti su kitais šalies miestais, šilumos nuostoliai trasose Klaipėdoje yra vieni mažiausių.

Teigiama, kad, įgyvendinus bendrovės "Klaipėdos energija" investicijų plane numatytas priemones, taip pat susitrauks šilumos gamybos išlaidos, padidės šilumos perdavimo efektyvumas ir šilumos tiekimo patikimumas vartotojams.

Katilinėse montuos katilus

Miesto taryba taip pat pritarė Finansų ir ekonomikos komiteto siūlymui pratęsti suderinto 2015–2017 m. investicijų plano neįgyvendintų priemonių terminą iki 2022 m.

Taip sudaromos sąlygos, pasinaudojus ES lėšomis, Klaipėdos rajoninėje katilinėje pastatyti biokuro vandens šildymo katilą su kondensaciniu ekonomaizeriu bei Lypkių rajoninėje katilinėje – garo katilą su kondensaciniu ekonomaizeriu.

Įmonės "Klaipėdos energija" generalinis direktorius Antanas Katinas aiškino, kad šių investicijų įgyvendinimas užtruko, nes Lietuvos verslo paramos agentūra tik liepą pakvietė teikti paraiškas finansuoti įrenginių statybą. Jų teikimo pabaiga buvo lapkričio 2 d.

"Paraiškas pateikėme laiku ir laukiame įvertinimo. Tai turi būti padaryta iki sausio", – aiškino vadovas.

Prognozuoti kainos negali

Tarybos nariai domėjosi, kokią įtaką investicijos turės šilumos kainai, teiravosi, ar ji pigs, ar brangs. V.Gembutienė tvirtino, kad tai sunku pasakyti.

Tarybos narė Nina Puteikienė atkreipė dėmesį, kad šis klausimas labai svarbus, nes liečia ne vieną klaipėdiečių grupę, o visus miestiečius. Tad turėtų būti pateikta išlaidų ir naudos analizė.

Pasak tarybos nario Rimanto Taraškevičiaus, kai prie sistemos bus prijungti du biokuro katilai, šilumos kaina stabilizuosis, o atnaujinamos trasos padės sumažinti energijos nuostolius.

Tarybos narys Valdemaras Anužis teigė, kad niekas negali pasakyti, kaip šilumos kaina pasikeis po penkerių metų.

"Nebent tik Palmyra. Pasirinkus tokią investicijų kryptį šilumos kaina, jei nemažės, tai bent neaugs. Tačiau yra būdų, kaip būtų galima gerokai atpiginti šilumą miestiečiams. Reikia plėsti vartotojų skaičių. Norint, kad jų daugėtų, reikėtų nustatyti, jog mieste prioritetas teikiamas centriniam šildymui. Į tai būtina atkreipti dėmesį, rengiant bendrąjį planą. Numatydami tokius prioritetus, galėsime prognozuoti ir šilumos kainą", – pabrėžė politikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Šilumos

Už tat pažiūrėkit kas iš šito gyvena, ir sužinosit kodėl taip brangiai kainuoja mums šildymas.Auksinė lesyklėlė visoms partijoms ir ne tik...

PASKOLOS PASIŪLYMAS

Ar jums reikia paskolos? asmeninė paskola ir verslo paskola nuo 20 000 EUR iki 10 000 000 EUR. Reikalinga informacija apie paskolą. Paskolos suma, telefono numeris, paskolos trukmė, kontaktinė informacija per e-mail: chrisdavidloanfirm05@gmail.com

Ekspertas

Kol monopolis bus šilumos ūkyje tol gyventojai už šilumą mokės brangiai, nes iš gamintojų perkama šiluma yra 3 kartus pigesnė nei parduodama gyventojui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS