Atnaujinti Grafų Tiškevičių rūmai: atgimė istorinė veranda | Diena.lt

ATNAUJINTI GRAFŲ TIŠKEVIČIŲ RŪMAI: ATGIMĖ ISTORINĖ VERANDA

  • 3

Grafų Tiškevičių rūmai Kretingoje įgavo autentišką vaizdą bei išplanavimą – atstatyta istorinė, reprezentacinė Kretingos dvaro rūmų veranda. Penktadienį, po beveik šimtmečio pertraukos, šioje verandoje vėl suskambo ir muzika, skelbia Kretingos savivaldybė.

Kretingos rajono mero Antano Kalniaus teigimu, atstatyta istorinė veranda – tai tik vienas iš jau suplanuotų unikalaus Kretingos dvaro rūmų bei jų prieigų tvarkymo darbų.

„Grafų Tiškevičių rūmai yra vienas svarbiausių Kretingos perlų, šiemet galinčiu pasigirti ir rekordiniu lankytojų skaičiumi. Tad tikslingai numatome toliau investuoti į dvaro rūmų bei jų prieigų tvarkybą, – sakė A. Kalnius. – Šiuo metu jau rengiamas Kretingos muziejaus oranžerijos tvarkymo projektas. Taip pat ruošiamės dvaro parko prieigose esančio seno sovietinio bendrabučio griovimo darbams. Kartu muziejus puoselėja ir planus atkurti dvaro parko fontaną „Nykštukas“.

Pasak Kretingos muziejaus direktorės Vidos Kanapkienės, dvaro rūmų veranda atstatyta pagal išlikusią ikonografinę medžiagą.

Atstatyta istorinė Kretingos dvaro rūmų veranda visuomenei pristatyta penktadienį, Jono Karolio Chodkevičiaus, Kretingos miesto įkūrėjo, 460-osioms gimimo metinėms skirto renginių ciklo metu. Penktadienį verandoje, po beveik šimtmečio pertraukos, vėl suskambo ir muzika – pirmuosius koncertus čia surengė Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestras bei Klaipėdos „Mėmelio kvartetas“.

Kretingos savivaldybės nuotr.

Nacionalinio reikšmingumo kultūros vertybę – Kretingos dvaro rūmus – sudaro rytinis ir vakarinis korpusai, tarp kurių įsiterpusi oranžerija – Žiemos sodas. Prie rytinio rūmų korpuso galinio fasado sienos įrengta veranda buvo skirta parko apžvalgai ir poilsiui, taip pat pro ją į Baltąją (pokylių) salę patekdavo į šventes pakviesti grafų Tiškevičių svečiai, kuriems čia grodavo pučiamųjų orkestras.

Istorinė veranda buvo nugriauta po Pirmojo pasaulinio karo, o 1968 metais jos vietoje pristatytas keturių aukštų Žemės ūkio technikumo mokomasis korpusas, sudarkęs rūmų ansamblio visumą bei istorinio parko kraštovaizdį. Galimybė visiškai atkurti istorinį pagrindinės grafo Juozapo Tiškevičiaus rezidencijos – Kretingos dvaro rūmų pastato vaizdą ir išplanavimą atsirado tik 2015 metais, nugriovus sovietinį svetimkūnį.

Kaip nurodo Kretingos savivaldybė, atstatymo darbus atliko VĮ „Lietuvos paminklai“ skelbtus verandos tvarkybos ir rekonstravimo viešųjų pirkimų konkursus laimėjęs rangovas bendrovė „Pamario restauratorius“. Bendra statybos darbų vertė – 224 tūkst. eurų. Iš jų 43,3 tūkst. eurų skyrė Kultūros paveldo departamentas, 119 tūkst. eurų – Vyriausybė, likusią dalį – Kretingos rajono savivaldybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Liko

tik privatizuoti ...

KLP

kad ta terasa visai net nepanasi nei nuotraukose senose buvo, cia kaip padare panasu kad senukuose prsipirkomediagu ir padare, o ne restauracija kaip turejo buti

Algirdas

Sveikinu parko administraciją ir Kretingos m valdžią su puikia muziejaus parko veranda. Tai dar vienas kultūros objektas Kretingos grafų Tiškevičių parke. Šaunuoliai. Liko penkiaaukščiai tarybinių laikų namai. Kada juos pavyks nugriauti? Sėkmės

SUSIJUSIOS NAUJIENOS