Auditas atskleidė spragų: „Klaipėdos šventės“ darbuotojams kas mėnesį mokami algos dydžio priedai | Diena.lt

AUDITAS ATSKLEIDĖ SPRAGŲ: „KLAIPĖDOS ŠVENTĖS“ DARBUOTOJAMS KAS MĖNESĮ MOKAMI ALGOS DYDŽIO PRIEDAI

Augančios administravimo išlaidos, darbuotojams kas mėnesį prie atlyginimo mokami algos dydžio priedai, viešuosius pirkimus laimintys giminaičiai – tokius faktus užfiksavo Klaipėdos savivaldybės kontrolieriai, pabaigę viešosios įstaigos "Klaipėdos šventės" auditą.

Aistros virė pusmetį

"Klaipėdos švenčių" piniginiai reikalai miesto politikus įaudrino dar gegužės pabaigoje, kai uostamiesčio taryba turėjo svarstyti įstaigos veiklos ataskaitą.

Tuomet nemažą šurmulį ir politikų nuostabą sukėlė šios įstaigos vadovo Romando Žiubrio atlyginimas, kuris buvo didesnis už miesto mero ar net ministro algą.

Su priedais, priemokomis ir atostoginiais iš viso "Klaipėdos švenčių" direktoriaus atlygis 2019 m. siekė 56,7 tūkst. eurų, neatskaičius mokesčių (per mėnesį – daugiau nei 4,7 tūkst. eurų).

Tai yra maždaug 100 eurų daugiau nei 2019 m. uždirbo Klaipėdos meras ir daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu uždirbo 9 iš 13 praėjusios kadencijos Vyriausybės ministrų.

Nuo 2013-ųjų, kai R.Žiubrys atėjo dirbti įstaigos vadovu, per šešerius metus jo alga išaugo pustrečio karto.

Kai miesto politikai pareikalavo paaiškinimo, tuomet R.Žiubrys tikino, kad tokia alga jam mokama nepažeidžiant įstatymų.

Šiuo klausimu atsakymo tikėtasi sulaukti ir iš kontrolierių, kurie pabaigę įstaigos auditą išvadas paviešino iškart po Naujųjų.

Audito tikslas buvo įvertinti, ar įstaiga veiklą vykdo efektyviai ir teisėtai.

Nuostaba: savivaldybės kontrolierę D.Čeporiūtę nustebino "Klaipėdos švenčių" darbuotojams kas mėnesį dėl esą didelio darbo krūvio mokami net iki 90 proc. algos dydžio priedai. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Dirba dvigubai daugiau?

Po tyrimo savivaldybės kontrolieriai konstatavo, kad "Klaipėdos švenčių" direktoriaus R.Žiubrio darbo užmokesčio pareiginė alga, jos pastoviosios dalies dydžio kintamoji dalis ir priemokų dydžiai vis dėlto neviršija numatytų ribų.

"Tačiau analizuojant priemokų vadovui skyrimą, nustatyta, kad audituojamu laikotarpiu priemokos skirtos už papildomai numatomus atlikti darbus, nors dalis tų darbų yra tęstiniai, apibrėžti iš anksto pasirašytomis sutartimis ir neturėtų būti traktuojami kaip nauji ar papildomi nenumatyti darbai", – rašoma audito ataskaitoje.

Aš nelabai suprantu, ką ten galvoje turėjo auditorės.

Kontrolierius nustebino ir įstaigos darbuotojams kas mėnesį skiriamos priemokos "už papildomą darbo krūvį".

"Tarnybos nuomone, toks priemokų skyrimas yra viena iš priemonių garantuoti darbuotojams didesnį darbo užmokestį arba rodo netinkamą darbų krūvių paskirstymą ir žmogiškųjų išteklių planavimą", – rašoma savivaldybės Kontrolieriaus tarnybos ataskaitoje.

Atrankos būdu įvertinę darbo užmokesčio ir priemokų skyrimą, apskaičiavimą ir išmokėjimą, auditoriai nustatė, kad įstaigos darbuotojų (neskaitant vadovo) darbo užmokesčio nuolatinę dalį sudaro kas mėnesį skiriamos nuo 20 iki 90 proc. pagrindinio darbo užmokesčio dydžio priemokos.

"Mes manome, kad pasirinktas būdas priedams ir priemokoms mokėti yra labai keistas. Teisiškai jie nieko tarsi ir nepažeidė, tačiau stebina, kai kas mėnesį dėl esą didelio darbo krūvio mokami iki 90 proc. algos dydžio priedai. Ar to darbo krūviai kiekvieną mėnesį tokie dideli? Bet kuriuo atveju toks darbo apmokėjimas nėra tinkamas", – pabrėžė Klaipėdos savivaldybės kontrolierė Daiva Čeporiūtė.

Administravimas kainuoja daug

"Klaipėdos švenčių" pajamos 2019 m. siekė 1,16 mln. eurų, trečdalis jų sudarė administracinės sąnaudos, 292 tūkst. eurų skirta darbuotojų algoms.

Audituojamu laikotarpiu (2018–2020 I pusm.) įstaigoje dirbo 17 darbuotojų, iš jų 5 – giminystės ryšiais susiję asmenys.

"2018–2020 m. I pusmetį darbuotojams (neskaitant vadovo) skirtų priedų ir priemokų suma vidutiniškai sudarė 41 proc. pagrindinio darbo užmokesčio. Tuo tarpu vadovui skirtų priedų ir priemokų suma tuo pačiu laikotarpiu vidutiniškai sudarė 36 proc. pagrindinio darbo užmokesčio", – rašoma ataskaitoje.

Pagal darbo užmokesčio žiniaraščius, 2018 m. bruto darbo užmokesčio, neskaitant vadovo ir valytojos (nekvalifikuota pareigybė), ribos buvo nuo 840 iki 1 976 eurų, 2019 m. – nuo 722 iki 2 548 eurų, o 2020 m. – nuo 903 iki 2 557 eurų.

Taigi per kelerius metus "Klaipėdos švenčių" darbuotojų algos gerokai išaugo.

Vis dėlto kontrolieriai akcentavo, kad įstaigoje numatytos administracinės išlaidos nėra logiškai pagrįstos.

2018 m. organizuotų renginių planuojamos administracinės išlaidos sudarė 21 proc. visų planuotų išlaidų, tačiau faktiškai ši suma siekė 37 proc. visų įstaigos sąnaudų, 2019 m. atitinkamai – 23 proc. ir 31 proc.

"Aš nelabai suprantu, ką ten galvoje turėjo auditorės, mes dar neturėjome galimybės su jomis tai išsiaiškinti detaliai. Suprantu, kad jos (auditorės – A.D.) norėtų, jog viskas būtų iš anksto suplanuota, bet taip neišeina, nes teikdami paraišką mes nežinome, kokį finansavimą turėsime ir kokia apimtimi tą projektą vykdysime", – vakar paaiškino R.Žiubrys.

"Klaipėdos publikos" šleifas

Bene labiausiai auditorius nustebino persipynę "Klaipėdos švenčių" ryšiai su kita viešąja įstaiga "Klaipėdos publika", kurią 2009 m. įkūrė R.Žiubrys su Jolanta Girdvaine bei Dalia Grikšaite.

Pastaroji iki 2020 m. spalio 1 d. dirbo R.Žiubrio vadovaujamoje įstaigoje "Klaipėdos šventės" kūrybos vadove.

Auditoriai nustatė, kad "Klaipėdos šventėse" dirba ar dirbo 4 su "Klaipėdos publika" susiję asmenys.

Nuo 2013 m. gegužės 23 d. "Klaipėdos publikos" dalininkas ir vadovas yra asmuo, kuris nuo 2013 m. birželio 18 d. eina ir "Klaipėdos švenčių" projektų techninės dalies koordinatoriaus-inžinieriaus pareigas.

Ir pats "Klaipėdos švenčių" direktorius R.Žiubrys nuo 2013 m. liepos 26 d. iki pernai liepos 10 d. buvo "Klaipėdos publikos" darbuotojas.

"Klaipėdos švenčių" kūrybos vadovė (dirbo iki 2020 m. spalio 1 d.), "Klaipėdos publikos" dalininkė, "Klaipėdos švenčių" renginių koordinatorė (dirbo iki 2020 m. birželio 26 d.) yra "Klaipėdos publikos" darbuotoja.

"Faktiškai renginius – Klaipėdos laivų paradą 2018 ir 2019 m., Gatvės muzikos dieną Klaipėdoje 2018 ir 2019 m., Kovo 11-osios minėjimą "Nubusk pasikeitęs" ir socialinę akciją "Laukiantis bilietas" 2018, 2019 ir 2020 m. – organizavo "Klaipėdos publika" pagal sutartis, pasirašytas su Klaipėdos miesto savivaldybės administracija", – konstatuota audito ataskaitoje.

Konstatuota, kad "Klaipėdos šventės" prie šių renginių žodinių bendradarbiavimo sutarčių pagrindu prisidėjo skirdama žmogiškuosius išteklius, turtą, organizuodama muges bei nepagrįstai dengdama kai kurias išlaidas.

Kontrolierės tarnybos nuomone, žodiniai bendradarbiavimo susitarimai yra ydinga praktika, nes bendradarbiaujant ne tik teikiamos konsultacijos, bet ir įstaigos darbuotojai skiria savo darbo laiką tam tikroms veikloms, yra suteikiamas neatlygintinai naudoti įstaigos turtas.

"Nebuvo jokių sutarčių su "Klaipėdos publika". Tai yra susitarimas, bet nėra sutartis. Tai buvo bendrai įgyvendinami projektai", – painią situaciją bandė patikslinti R.Žiubrys.

Pirkimai sukėlė klausimų

Kontrolieriai tyrė ir "Klaipėdos švenčių" viešuosius pirkimus.

Per pustrečių metų, nuo 2018-ųjų, šioje įstaigoje buvo vykdyti 1 484 pirkimai, kurių bendra vertė –  1,86 mln. eurų (su PVM).

Audito metu atrankos būdu pasirinkta vertinti 113 (8 proc.) pirkimų, kurių bendra vertė buvo 794,7 tūkst. eurų (su PVM), arba 43 proc. visų pirkimų vertės.

Nustatyta, kad 2018–2020 m. I pusmetį buvo sudarytos 8 sutartys su asmenimis, kurie giminystės ryšiais yra ar buvo susiję su įstaigos darbuotojais (ar buvusiais darbuotojais).

Bendra šių sudarytų sutarčių vertė buvo 9,6 tūkst. eurų (su PVM).

Tačiau R.Žiubriui nekilo minčių dėl viešųjų ir privačių interesų susikirtimo.

"Ir auditorė rašo, kad viešųjų ir privačių sąlyga nebuvo pažeista, nes mes tas paslaugas pirkome rinkoje. Mes atlikome viešuosius pirkimus, ir įstatymas nebuvo pažeistas. Tie susiję darbuotojai tų pirkimų neorganizavo", – tvirtino R.Žiubrys.

Kaip dienraštis jau ne kartą rašė, be kitų darbuotojų, R.Žiubrio vadovaujamoje įstaigoje įdarbinta jo žmona Ieva Žiubrienė.

Jos pareigos – renginių koordinatorė, ji buvo atsakinga už piliavietės salės nuomą.

I.Žiubrienės brolis Petras Jucius taip pat dirba įstaigoje "Klaipėdos šventės".

Anot R.Žiubrio, teisinė bazė nedraudžia artimos giminystės susijusiems asmenims dirbti vienoje įstaigoje, esą tai nėra jokia blogybė.

Susidomėjo Etikos komisija

Dėl visų šių dalykų savivaldybės kontrolieriai kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, kad ši ištirtų "Klaipėdos švenčių" direktoriaus R.Žiubrio elgesį.

Per tris mėnesius turi būti išsiaiškinta, ar jis pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo draudimą atstovauti bei reikalavimus vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

Tyrimas pradėtas remiantis gautu pranešimu.

Esą du direktoriaus pavaldiniai yra jam artimi asmenys, dėl kurių jis galbūt priėmė įvairius sprendimus – priėmė juos į darbą, nustatė jų darbo sąlygas, skyrė priedus, priemokas ir skatino.

"Jokių rezultatų dar nėra. Jie man atsiuntė klausimus, aš jiems išsiunčiau atsakymus", – teigė R.Žiubrys.

Beje, audito metu nustatyta, kad "Klaipėdos švenčių" valdyba neatsiskaito įstaigos savininkui – uostamiesčio savivaldybės administracijos direktoriui.

Įstaigos audito ataskaita perduota Klaipėdos merui, savivaldybės administracijos direktoriui, taip pat Kontrolės komiteto pirmininko pavaduotojai.

Po svarstymo visi jie ir turėtų pateikti savo sprendimą dėl tolesnės "Klaipėdos švenčių" veiklos.

"Klaipėdos šventės" yra savivaldybės valdoma viešoji įstaiga, įsteigta 2000 m. kaip "Jūros šventė", o nuo 2011 m. pavadinimas pakeistas į "Klaipėdos šventės".

Įstaiga turi organizuoti svarbiausius Klaipėdos miesto festivalius ir renginius.

Rašyti komentarą
Komentarai (97)

Bl t kokia

pas mus teisėsauga.Pasižiūrėjus kas darosi verkt norisi

oi, plaunama

Ką reiškia: "išėjo iš darbo šalių susitarimu". Kas yra antroji šalis? Kultūros skyriaus vedėja, meras, administracijos direktorius? Kas!

giminėliai

Klaipėda provincija, didelė bėda, tačiau ji valdoma susigiminiavusių žmonių. Auditas nemato visos problemos dydžio, Žiubrys, Giedraitytė ir kiti savo subinėmis užsėdę ne po vieną vietą, projektų gausu, visko nepatikrinsi. Fiktyvių sutarčių labai daug. Didelė bėda - nuo darbo kultūroje nušalinti talentingi žmonės, kurie dar gali daug padaryti. Klaipėda kloaka, čia pražūva gabūs žmonės, jie nereikalingi žiubriškiesiems klanams. Klaipėdos kultūros mafija apmokama geriausiai Lietuvoje. Miesto kultūros įstaigos galėtų daug ką padaryti, bet jos neprileidžiamos prie darbų, viską susišluoja miesto žiubrynas. Juokinga, net piliavietėje įrengtos salės kaip mat atsiranda žiubrių rankose. Norite ten padaryti koncertą - prašom, žiubrynui paklosite sumą tokią, kad praeis noras dirbti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS