Ažiotažas Klaipėdos pirties nepakeitė | Diena.lt

AŽIOTAŽAS KLAIPĖDOS PIRTIES NEPAKEITĖ

Prieš daugiau nei metus viena kitą keitusios miesto valdžios viešnagės viešojoje miesto pirtyje, baksnojimai į moraliai ir ne tik pasenusį inventorių, auditai baigėsi niekuo. Įstaiga toliau priima klientus, o pirtininkai džiaugiasi garu.

Delegacijos keitė viena kitą

Ažiotažas dėl Trilapio pirties, kurią valdančios įmonės "Vildmina" 100 proc. akcijų priklauso savivaldybei, kilo praėjusių metų pradžioje, kai statinį Privatizavimo komisija pasiūlė įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą.

Į įstaigą įvertinti situacijos vieni po kitų vyko miesto valdžios atstovai. Lankėsi miesto meras Vytautas Grubliauskas su komanda, čia vyko ir vieno komitetų išvažiuojamasis posėdis.

Buvo atliktas ir miesto viešosios pirties auditas, prašyta pašalinti nustatytus trūkumus.

Tuomet V.Grubliauskas pabrėžė, kad bent artimiausius dvejus, trejus ar net ketverius metus apie miesto viešosios pirties uždarymą nėra nė kalbos. Tačiau pabrėžė, kad reikia galvoti apie jos ateitį.

Atkreiptas dėmesys, kad savivaldybė teikti tokių paslaugų negali, tačiau šios veiklos neatsisakė, nes matė, kokia ji svarbi žmonėms.

Akcentuota, kad norint, jog objektas veiktų ir po penkerių metų, reikės didelių investicijų. Būtina atnaujinti prieš 46-erius metus pastatyto pastato sienas, vamzdynus, įrenginius.

Skaičiuota, kad objektui atnaujinti reikalingos investicijos gali siekti 400 tūkst. eurų.

Užkliuvo parduodamas alus

Kad įstaiga galėtų toliau veikti, reikalauta pašalinti Savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos nustatytus pažeidimus, kurių buvo daug.

Pirmiausia prašyta išspręsti prekybos alkoholiu klausimą. Įmonė, valdanti pirtį, priklauso savivaldybei, o ši negali prekiauti alkoholiu.

Atkreiptas dėmesys, kad licencija šiai veiklai išduota prieš 20 metų. Per tą laiką daug kas pasikeitė. Tad turi būti paskelbtas konkursas ir išrinktas operatorius, kuris galėtų prekiauti alkoholiu, jei pirtis be jo neįsivaizduojama.

Savivaldybės kontrolierė taip pat atkreipė dėmesį, kad miesto viešojoje pirtyje nėra aiškios apskaitos. Nurodyta, kad turi būti įrengti elektroniniai varteliai, kurie fiksuotų, kiek žmonių įėjo ir išėjo iš pirties. Užkliuvo ir išleidžiamas vandens kiekis.

Pirčiai siūlyta atsisakyti sargų, o vietoje jų samdyti saugos tarnybą. Teigta, kad taip pavyktų sutaupyti lėšų. Tačiau darbuotojai tada priminė, kad sargai ne tik saugo, bet ir tvarko kiemą.

Įmonei taip pat rekomenduota atsisakyti ir kai kurių kitų etatų, tarp jų ir meistro. Tvirtinta, kad šią paslaugą taip pat būtų galima pirkti. Be to, pabrėžta, kad pirties kainos turi būti patvirtintos miesto tarybos.

Dirba kaip dirbusi

Siūlymas privatizuoti pirtį sukėlė didelį pirtininkų nepasitenkinimą. Jie rinko parašus, kad objektas būtų išsaugotas. Už tai pasisakė apie 1,6 tūkst. žmonių. Surengtas ir nesankcionuotas piketas.

Kai kurie pirtininkai tvirtino, kad patys yra pasiryžę prisidėti prie pirties išsaugojimo. Šios pramogos mėgėjai prašė, kad jų šventovė nebūtų privatizuota ir veiktų toliau.

Galiausiai siūlymo įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą atsisakyta.

Panašu, kad prieš daugiau nei metus kilęs ažiotažas Trilapio pirties veiklos labai nepakeitė. Įmonės "Vildmina" direktorius Vytautas Eitmanavičius tvirtino, kad dirbama kaip ir anksčiau.

"Ta veikla niekada nebuvo bloga. Auditas nieko nerado. Vienintelis prašymas buvo optimizuoti darbuotojų skaičių – atsisakyti sargų, saugoti objektą pavesti saugos tarnybai. Mes tai ir padarėme. Atleidome abu sargus. Dabar dirbame, o kaip toliau bus – neaišku", – kalbėjo vadovas.

Pirtyje ir toliau prekiaujama alumi. V.Eitmanavičius ne kartą yra sakęs, kad kai kurie pirtininkai neįsivaizduoja kaitinimosi be šio gėrimo.

Kaip mes galime uždrausti alų?

"Vėliau pati auditorė pasitaisė. Esame uždaroji akcinė bendrovė. Galime prekiauti alkoholiu. Kaip mes galime uždrausti alų?" – klausė vadovas.

Remontas vyksta nuolat

V.Eitmanavičius pasakojo, kad pirtyje nuolat vyksta vienokie ar kitokie remonto darbai, tačiau kokių nors ypatingų pokyčių nėra.

"Viskas susiję su investicijomis. Tam reikia daug lėšų", – sakė vadovas.

Pirties klientų skaičius išliko panašus kaip ir prieš metus. Įstaigoje per metus vidutiniškai apsilanko 32 tūkst. žmonių. Toks skaičius laikosi stabiliai paskutinius trejus metus.

"Anksčiau sulaukdavome ir 52 tūkst. lankytojų, tačiau, prasidėjus masinei emigracijai, šis skaičius sumažėjo. Daug mūsų klientų išvyko į užsienį. Džiaugiamės, kad dabar jau kelerius metus skaičius stabilizavosi. Žmonės kaip ėjo, taip ir eina", – tikino vadovas.

Praėjusius metus miesto viešoji pirtis baigė pelningai. Grynasis pelnas siekė apie 4 tūkst. eurų.

"Lietuvoje tokių pirčių nebeliko. Esame vieninteliai ir reikia džiaugtis, kad pelningai dirbame. Žmonės mėgsta šią pirtį. Sako, kad čia gera aura. Ateina, nors yra ir kur kas šiuolaikiškesnių. Dėl to ir stojo mūru už išsaugojimą", – pasakojo direktorius.

Sutrumpino darbo laiką

Miesto viešoji pirtis veikia keturias dienas per savaitę: pirmadieniais, ketvirtadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais.

Sezono metu darbo dienomis visi laukiami nuo vidurdienio, o šeštadieniais – nuo 10 val. Kaitintis galima iki vėlumos – 21 val. Šiltuoju metų laiku įstaiga duris atveria dviem valandomis vėliau.

"Žmonių ateina mažiau, laiko pasikaitinti užtenka visiems, tad nėra ko be reikalo katilo deginti", – tvirtino vadovas.

Bilietas į pirtį suaugusiesiems kainuoja 6 eurus. Nuolaidos taikomos tik neįgaliesiems, pensininkams. Jiems bilietas kainuoja 5 eurus. Senjorai sudaro pusę visų pirties lankytojų.

"Džiaugiamės, kad dirbame pelningai ir nereikia didinti kainų", – tvirtino vadovas.

V.Eitmanavičius miesto viešajai pirčiai vadovauja 20 metų. Direktorius teigė, kad šie metai – paskutiniai. Pagal naujus įstatymus jis išdirbo maksimalų kadencijų, kuri siekia 10 metų, skaičių.

"Dar dirbsiu iki Naujųjų metų. Bus skelbiamas konkursas naujam vadovui išrinkti. Man šansų eiti šių pareigų nebėra", – tvirtino vadovas.

Siūlymai privatizuoti miesto pirtį pasigirsta periodiškai. Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis atskleidė, kad dabar tokių planų nėra, nors įmonės pelnas ir nedidelis.

Trilapio gatvėje šimto vietų viešoji pirtis pastatyta prieš 45-erius metus. Anuomet nusiprausti čia ateidavo žmonės, kurių namuose nebuvo patogumų.

Tais laikais mieste veikė šešios viešosios pirtys, tačiau iki šių dienų išliko tik viena. Jos aplinka, įranga tarsi laiko mašina nukelia pusšimčiu metų atgal.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Man

jos labai truktu ...

pirtininke

nuo nauju metu naujas vadovas, nauja sluota naujai sluot prades.ras budu kaip dirbti nuostolingai ir jau kitas zingsnis -privatizacija

Tele

Pirma suremontuos sutvarkys o tada privatizuos manau toks siekis.......kaip visu imoniu kurios priklauso savivaldybei ........interesai vieta puiki

SUSIJUSIOS NAUJIENOS