Balastiniai vandenys prilyginami teršalams | Diena.lt

BALASTINIAI VANDENYS PRILYGINAMI TERŠALAMS

Bus siekiama išvengti ligas sukeliančių, aplinką teršiančių vandens organizmų invazijos į Klaipėdą su balastiniais vandenimis.

Nauja tvarka

Tarp uostų be krovinių plaukiantys laivai į specialius indus prisipumpuoja vandens, kad nugrimztų ir būtų stabilesni. Į balastinius vandenis, kurie gabenami iš vieno regiono į kitą, pakliūva ir įvairių mikroorganizmų, netgi žuvelių.

Su balastiniais vandenimis į Baltijos jūros pakrantę iš Juodosios jūros pakliuvo invaziniai grundalai. Jie ėmė sparčiai daugintis misdami vertingų žuvų ikrais.

Grundalų Baltijos pakrantėse smarkiai daugėjo, o vertingos žuvys, labiausiai menkių, smarkiai nyko. 

Su balastiniais vandenimis atkeliaujantys organizmai kelia rimtą pavojų. Tai patvirtina net trijų ministrų – susisiekimo, aplinkos ir sveikatos apsaugos  – pasirašytas bendras laivų balastinių vandenų, nuosėdų valdymo ir kontrolės priemonių planas bei kenksmingų ir ligas sukeliančių vandens organizmų aprašas. Ši nauja tvarka įsigalios šiemet nuo lapkričio 1 d.

Griežtos sąlygos

Bet kuris į Lietuvą atplaukiantis laivas uosto tarnyboms privalės pateikti balastinio vandens registravimo žurnalus, kitus dokumentus.

Tvarka patvirtinta Tarptautine konvencija dėl laivų balastinio vandens ir nuosėdų kontrolės ir valdymo. Ją Lietuva yra ratifikavusi.

Balastinių vandenų kontrolę pavesta vykdyti Lietuvos transporto saugos administracijai. Įtarus, kad balastiniai vandenys kelia grėsmę jūrinei aplinkai ar žmonių sveikatai, į kontrolės veiklą įtraukiamos ir aplinkosaugos bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro tarnybos.

Apie balastinių vandenų pažeidimus bus privaloma pranešti Tarptautinei jūrų organizacijai ir Baltijos jūros aplinkos apsaugos komisijai (HELCOM). Griežtomis sankcijomis tikimasi visiškai užkirsti kelią pilti balastinius vandenis į jūrą.

Nauja tvarka skirta ne tik dideliems, bet ir trumpesniems nei 50 m pramoginiams laivams, kur telpa mažiau nei 8 kub. m balastinių vandenų.

Atliks daug tyrimų

Kyla logiškas klausimas, kur iš laivų dėti balastinius vandenis? Laivų daug, balastinių vandenų kiekiai dideli. Negi visus juos teks „pervaryti“ per valymo įrenginius?

Numatytos balastinių vandenų kategorijos, kurias bus galima išpumpuoti į jūrą. Visais atvejais bus privalomi jų tyrimai.

Mėginius iš laivų ims ir tirs Klaipėdos regiono aplinkosaugininkai. Dėl naujos balastinių vandenų priėmimo ir išleidimo tvarkos jiems gerokai padaugės darbo. Per metus į Klaipėdos uostą užsuka tūkstančiai laivų. Didelė dalis atplaukia su balastiniais vandenimis paimti krovinio.

Jei balastiniuose vandenyse yra pavojingų organizmų, jie turės likti laive, būti perpumpuoti į kitą specialų laivą arba atiduodami į valymo įrenginius. Išimtinais atvejais bus galima nurodyti, kad įtartini balastiniai vandenys būtų išpilami į didesnio druskingumo jūrą. Baltijoje – mažas druskingumas, todėl įtartini balastiniai vandenys joje nepageidaujami.

Laivų remonto įmonės privalės įsirengti specialias talpyklas, į kurias iš remontuojamų laivų balastinių vandenų talpyklų būtų priimamos nuosėdos.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Na

Byčiokas jau čia per velai susigriebem:) indai- made my day:)

Jonas+

EU jau senai kovoja su tuo, tik Lt dabar atsibudo, kiek šiukšlių mes jau isileidom, žuvų, dumblių, ar nepervelu, mosikuoti rankom, kai viskas, jau su dirbta, ar užteks, drąsos pasakyti, kad jau viską pasikom, būtų gražu, kad, prašytume pagalbos EU valyti ką patys pradirbom, gal kai kas iš to pasipelnys, kaip visada Lt

jei

parašysi-tankus-runkeliai nesupras
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS