Baltijos žvejai vėl liks be menkių | Diena.lt

BALTIJOS ŽVEJAI VĖL LIKS BE MENKIŲ

Gali būti taip, kad Baltijos jūros žvejai trečius metus liks be menkių, nes jų žvejybą ir toliau rengiamasi riboti.

Menkių kvotų vėl nebus

Europos Komisija priėmė pasiūlymus dėl žvejybos galimybių Baltijos jūroje 2022 m. Ji siūlo padidinti strimelių žvejybos galimybes Rygos įlankoje, išlaikyti dabartinį šprotų, plekšnių ir menkių priegaudos kiekį Baltijos jūros rytinėje dalyje.

Tai reiškia, kad Baltijos jūros rytinių menkių žvejybos kvotos nebus skirstomos. Su kitomis žuvimis sugautas menkes bus galima pasiimti – tai ir vadinama priegauda.

Remdamosi šiuo pasiūlymu, ES šalys nustatys, kiek žuvų galima sugauti Baltijos jūroje.

„Prasta Baltijos jūros aplinkos būklė daro didžiulį poveikį vietos žvejams, kurių pragyvenimas priklauso nuo žuvų išteklių. Europos Komisija deda pastangas, kad žuvų atsargos būtų atkurtos. Baltijos jūros būklė yra susijusi ne tik su žuvininkyste, todėl kiekvienas gali padaryti viską, kad užtikrintų ilgalaikį ir tvarų šio brangaus jūros baseino vystymąsi“, – teigė ES aplinkos, vandenynų ir žuvininkystės komisaras Virginijus Sinkevičius.

Padėtis negerėja

Pastaraisiais metais Europos žvejai, taip pat žvejybos pramonės atstovai ir valdžios institucijos labai stengėsi atkurti žuvų išteklius Baltijos jūroje. Europos Komisija, mokslininkai padarė išvadą, kad padėtis yra blogesnė, nei manyta anksčiau. Todėl, norint atkurti visas atsargas, reikia ryžtingų veiksmų.

Nepaisant priemonių, kurių imtasi nuo 2019 m., kai mokslininkai pirmą kartą perspėjo, kad ištekliai yra labai sumažėję, padėtis dar nepagerėjo.

Iki šiol buvo leidžiama gaudyti menkes tik vakarinėje Baltijos jūros dalyje. Tai piktino ne tik Lietuvos, bet ir Lenkijos, kitų rytinės Baltijos šalių žvejus. Tarsi buvo sudarytos sąlygos žvejoti turtingesnių šalių žvejams.

Ar tokia padėtis tęsis ir toliau? Tarptautinė jūrų tyrinėjimo taryba mokslines konsultacijas dėl vakarinės Baltijos jūros menkių dalies atidėjo iki rugsėjo antros pusės.

Europos Komisija yra linkusi priimti sprendimą, kad, ištekliams nedaugėjant, menkių žvejyba turėtų būti uždrausta ir vakarinėje Baltijos jūros dalyje.

Strimelės, lašišos... Kas toliau?

Bloga padėtis vakarinėje Baltijos jūros dalyje yra ir dėl strimelių, arba dar vadinamų Baltijos jūros silkių. Jų išteklių yra mažiau, nei turėtų būti. Mokslininkai jau ketverius metus rekomendavo šias žuvis gaudyti mažinant jų kvotų kiekį.

Europos Komisija būtų linkusi ir šių žuvų sugavimą smarkiai mažinti arba pradėti labiau drausti. Baltijos jūros šalių mokslininkai kol kas negalėjo pateikti mokslinės nuomonės dėl lašišų žvejybos. Svarstymas taip pat atidėtas iki rugsėjo antrosios pusės.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Klpd.

Blogiausias žmogus yra abejingas, pilkas, asocialus savanaudis. Su tokiu jokių rimtų reikalų nepadarysi, nieko gero iš jo nesulauksi. Jis dar ir kaip tiksinti bomba-tam tikru momentu gali išlysti ir sugriauti visas racionalias ar geras kylančias idėjas. Tik šiaip sau. :D) Tokie nesugeba ir nenori su niekuo tartis, bendradarbiauti ar organizuotis...O Valdžios žiurkėms diktuojančioms gyvenimo taisykles tokie yra geriausi ...///Kai žvejai yra tokie tai ir valdžia atitinkama. :D)

Nesuptantu.

Tai kad tos priegaudos kvota beveik tokia pati kaip verslinės žvejybos. Tai koks čia draudimas? Kažkoks marazmas.

Hidra

Kaip jie mumis “rupinasi”, kaip eile metu “padeda”… :)))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS