Bandys mažinti nedarbą | Diena.lt

BANDYS MAŽINTI NEDARBĄ

Klaipėdos savivaldybė parengė trejų metų užimtumo didinimo programą. Tikimasi, kad ji padės sumažinti nedarbo lygį mieste. Kasmet laikiniems darbams numatoma įdarbinti po kelis šimtus žmonių.

Dėmesys – pažeidžiamiausiems

Užimtumo didinimo programa bus įgyvendinama nuo 2018 m. sausio 1 d. iki 2020 m. gruodžio 31 d. Ji pakeis anksčiau vykdytą Viešųjų darbų programą.

Programos rengėjai atkreipė dėmesį, kad, liepos 1 d. duomenimis, Klaipėdoje buvo užregistruotų 5,53 tūkst. bedarbių. Tai sudaro 6 proc. darbingo amžiaus miesto gyventojų.

Atkreiptas dėmesys, kad Darbo biržoje registruotiems, tinkamos kvalifikacijos neturintiems ir negalintiems laisvai konkuruoti darbo rinkoje žmonėms būtina pasiūlyti nors laikiną užimtumą.

Tokie darbai yra nemenka parama, integruojant ilgalaikius bedarbius į darbo rinką. Taip pat sudaromos sąlygos jiems užsidirbti.

Pabrėžta, kad sudėtingiausia į darbo rinką integruoti skurdo ir socialinės atskirties riziką patiriančius asmenis. Paprastai jie ilgą laiką būna ekonomiškai neaktyvūs, praradę darbo įgūdžius, kvalifikaciją ar socialinius gebėjimus.

Socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugos gavėjų Klaipėdoje 2015 m. buvo 412, o 2016 m. – 434. Asmenų, kuriems suteiktas laikinas apnakvindinimas, skaičius išaugo nuo 280 iki 299.

Visuomenei naudingi darbai

Būtent tie žmonės, kuriems sudėtingiausia integruotis į darbo rinką, ir yra parengtos užimtumo programos tikslinė grupė. Į pastarąja įtraukti ir asmenys vyresni nei 40 metų.

Atkreipiamas dėmesys, kad ji sudaro 60,4 proc. visų registruotų bedarbių.

Nėščios moterys, vaikus iki aštuonerių metų ar neįgalius vaikus iki 18 metų, sergančius ir neįgalius šeimos narius prižiūrintys klaipėdiečiai birželį sudarė 7,7 proc. visų registruotų bedarbių. Socialinės paramos gavėjai – 5 proc.

Parengtoje užimtumo didinimo programoje kasmet laikiniems darbams numatyta įdarbinti 200–300 bedarbių.

Programoje numatomi laikinojo pobūdžio darbai, kurie teiks socialinę naudą vietos bendruomenei, prisidės prie socialinės infrastruktūros palaikymo ir vystymo.

Tai būtų pagalbiniai darbai visuomeninės, sveikatos priežiūros, kultūros, sporto, socialinės paskirties, švietimo objektuose ir įstaigose.

Tikisi padėti įsidarbinti ilgam

Numatoma, kad bedarbiai užimtumo programoje dalyvaus nuo dviejų iki šešių mėnesių.

Atkreipiamas dėmesys, kad dėl laikinų darbų labiausiai socialiai pažeidžiami asmenys turės galimybę atkurti darbo įgūdžius bei užsidirbti pragyvenimui. Sumažės socialinių pašalpų mokėjimas.

Tikimasi, kad dalis programos dalyvių susiras nuolatinį darbą. Prognozuojama, jog pirmaisiais metais pavyks įsidarbinti maždaug 30 proc. laikinus darbus dirbusių asmenų. Viliamasi, kad antrais metais šis skaičius išaugs iki 50 proc.

Programoje numatyta įgyvendinti ir integravimo į darbo rinką projektus. Manoma, kad kasmet jų veiklose dalyvaus apie 50 socialinę atskirtį patiriančių asmenų. Tikimasi, kad apie 40 proc. pastarųjų tai paskatins pradėti ieškoti darbo, mokytis arba dirbti.

Pateikta ir statistika, kaip sekėsi asmenims, kurie dalyvavo Viešųjų darbų programoje. 2015 m. į ją buvo įtraukta 897, 2016 m. – 818, 2017 m. pirmą pusmetį – 202 asmenys.

Po dalyvavimo šioje programoje 114, 88 ir 22 žmonės atitinkamai buvo įdarbinti pagal terminuotas darbo sutartis, 394, 254, 25 – pagal neterminuotas.

2018–2020 m. užimtumo didinimo programą turės patvirtinti miesto taryba.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Aksioma

Kaip teko įsitikinti tokių ,,programų"veiklos/o kiek jų buvo!/ nukreiptos orentuoti žmogų į pagrindinę mintį, kad tik jo rankose šviesi ateitis ir didžiulės galimybės.Čia ir mokymas kaip įtikti(padlaižiauti iki nepadorumo)bet kokiam darbdaviui, ir kaip peržengus per savigarbą pulti į bet kokį kad ir nuostolingą sau, siūlomą darbą, čia ir mokymas kaip išgauti iš savo darbo įgūdžių bei sugebėjimų didžiausią naudą tam kam dirbi ir t.t.Užsimerkiant prieš tai, kad dabar Lietuvoje su darbo rinka tikras sudas, mokama mažiau už mažai, o darbdaviai daro ką nori.Ne be reikalo taip niekšiškai buvo prastumtas vadinamas naujasis darbo kodeksas..

To Hmmm

mokės graiciausiai kap visada-Europa

Kontrole

Bandymas mazinti nedarba: darbo birzoj gavao pasiulyma nuo Astos Bauzienes zmogui su aukst. issilav.-270eur (o liet.min.atlyginm.380 eur......) 1 diena pavelavai ateiti pas Asta ir tu tampi BOMZU, nes iskart nutraukia ismokas puse metu ir gali eiti tiesiai i gatve gyventi. Todel belieka emigracija, Astai viesuju tualetu valymas (pagal logika uzteks ir 100eur), o tie kurie bandys mazinti nedarba,tegul nepapuola pas Asta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS