BETA priima paraiškas atsinaujinančių energijos šaltinių diegimui daugiabučiuose | Diena.lt

BETA PRIIMA PARAIŠKAS ATSINAUJINANČIŲ ENERGIJOS ŠALTINIŲ DIEGIMUI DAUGIABUČIUOSE

  • 6

Būsto energijos taupymo agentūra (toliau – BETA) reguliariai atlieka visuomenės nuomonės tyrimus, siekdama išsiaiškinti vyraujančias nuomones renovacijos tema. Naujausias tyrimas, kurio metu buvo tiriama daugiabučių namų gyventojų susidomėjimas inovatyviomis energijos taupymo priemonėmis – lyginant rezultatus su ankstesnių metų pastebėta, kad skaičiai auga – net 64 proc. renovuotinų daugiabučių gyventojų savo name norėtų įsidiegti tokio tipo priemones.

„Nuo gegužės 28 dienos priimame paraiškas atsinaujinančių energijos šaltinių – saulės energijos technologijų, šilumos siurblių bei šilumos saugyklų – įrengimui daugiabučiuose namuose, kurie nėra prijungti prie centralizuotų šilumos tinklų, arba yra gavę savivaldybės pritarimą, pagrindžiantį, jog atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas daugiabutyje neprieštarauja savivaldybės šilumos ūkio specialiajam planui. Būtent šis kvietimas yra labai svarbus žingsnis siekiant paskatinti gyventojus diegtis alternatyvios energijos šaltinius savo gyvenamuosiuose daugiabučiuose“, – teigė BETA direktorius Valius Serbenta.

Jo teigimu, nors tiek renovacijos procesas bendrai, tiek alternatyvių energijos šaltinių panaudojimas sumažina sąskaitas, kalbant apie alternatyvios energijos priemonių plėtojimą daugiabučiuose svarbu nepamiršti, kad tai svariai prisideda ir prie  klimato kaitos mažinimo bei aplinkosaugos.

„Kiekvienais metais vis daugiau gyventojų renkasi arba norėtų rinktis aplinką tausojančias, inovatyvias energijos taupymo priemones. Apklausos rezultatai rodo, kad visame pasaulyje aktualios klimato kaitos problemos pasiekia ir Lietuvą, o mūsų šalies gyventojams ima rūpėti ne tik patogus gyvenimas šiandien, bet ir ateities kartos“, –
pastebėjo Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius V.Serbenta.

Pagal kvietime nurodytas sąlygas kompensacinė išmoka teikiama tiems paramos gavėjams, kurie jau įgyvendino daugiabučio namo atnaujinimo projektą ir pasiekė ne mažesnį kaip 40 proc. skaičiuojamosios energijos sutaupymą bei ne žemesnę kaip C energinio naudingumo klasę. Taip pat į valstybės paramą gali pretenduoti projektai, kurie šiuo metu yra atnaujinimo etape, o atlikus darbus planuoja pasiekti ne mažesnį kaip 40 proc. skaičiuojamosios energijos sutaupymą ir ne žemesnę nei C energinio naudingumo klasę. Išimtis taikoma tik tiems pastatams, kuriems LR statybos įstatymu nenustatomi minimalūs privalomi pastatų energinio naudingumo reikalavimai.

Pagal šį kvietimą valstybės parama Klimato kaitos programos lėšomis bus skiriama šilumos ir karšto vandens, elektros gamybos įrenginių iš atsinaujinančių išteklių (saulės, vėjo, vandens, geotermijos, aerotermijos, vandenilio ar kt.) diegimui ir kitoms, alternatyvios šiluminės ar elektros energijos apsirūpinimo priemonėms, pavyzdžiui biokuro katilų įrengimui ir kt.

Paraiškas šiam kvietimui gali teikti daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, asmenys, teikiantys daugiabučio namo atnaujinimo projekto ir įgyvendinimo administravimo paslaugas, savivaldybės energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai, taip pat kiti asmenys, įgalioti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų.

Pagal šį kvietimą planuojantiems diegti atsinaujinančios energijos priemones yra numatyta 30 proc. valstybės parama.

Paraiškas Būsto energijos taupymo agentūra priims (visuose BETA regioniniuose padaliniuose) iki 2020 m.  gruodžio 31 d. arba iki tol, kol nebus viršyta šiai priemonei numatyta lėšų suma.

Taip pat šiuo metu BETA priima ir paraiškas mažajai renovacijai – daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimui. Paraiškos priimamos iki š. m. liepos 1 d. visuose BETA regioniniuose padaliniuose. Daugiau informacijos apie kvietimo sąlygas – www.betalt.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

vargsas

ponas SERBENTA ar tu jau nebepragyveni kad organizuoji tas renovacijas ir is pensininku melsti pinygycius jug gerai zinai kad daugiabuciuose beveik vieni pensininkai gyvena tau ziuriu visai negeda

BETA apgavikai

atsinaujinančių energijos šaltinių diegimui daugiabučiuose , gyventojai papildomai prie sąskaitos mokės kiek viena mėnesį abonementini mokestį Klaipėdos energijai . Aciu ! Apgavikai BETA!!!! Gyventojai sužinokite apie energijos diegimą , kol jūsų dar ne apgavo!!!!!!

durniu

jeskoimas ?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS