Biblioteka – informaciniame amžiuje | Diena.lt

BIBLIOTEKA – INFORMACINIAME AMŽIUJE

  • 0

XXI a. bibliotekos jau seniai nebėra tik skaitymo ir knygų išdavimo vietos. Jos tapo daugiafunkciniais kultūros centrais, kuriuose rengiamos diskusijos, konsultuojama, kur gauti, kaip pasiekti informaciją, kaip ją atsirinkti, kūrybiškai panaudoti. Keičiasi ir bibliotekininko vaidmuo. Jis įgyja vis daugiau naujų įgūdžių, kompetencijų, tampa mokytoju, patarėju ir net socialiniu darbuotoju. Į šiuolaikinę biblioteką pažvelkime kaip į malonaus laiko praleidimo, bendravimo, kokybiškos informacijos vietą.

Padeda suaugusiesiems

Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka, kurioje žmonės per metus apsilanko 393 tūkst. kartų, siekia sudaryti puikias sąlygas mokytis, bendrauti, nemokamai naudotis visomis informavimo priemonėmis ir gausiais informacijos ištekliais.

Viešojoje bibliotekoje ir 13-oje jos filialų sukauptas 342 tūkst. dokumentų fondas, sukurta 116 viešo interneto darbo vietų, per metus organizuojama daugiau nei 160 renginių.

Šiais metais bibliotekoje vykdomi ir penki projektai. Vienas jų – Lietuvos kultūros tarybos iš dalies finansuojamas projektas „Išmok plaukti: informacinis raštingumas suaugusiesiems“.

Pagrindinis tikslas – ugdyti suaugusiųjų gebėjimus išmaniai naudotis tradicinėmis ir naujomis visuomenės informavimo priemonėmis, kritiškai vertinti jų pateikiamą turinį, tokiu būdu užtikrinant aktyvų, naujovišką ir saugų dalyvavimą pilietiniame gyvenime.

Supažindina su technologijomis

Jau spalio mėnesį gyventojus pakviesime į naujai rengiamus medijų raštingumo mokymus „Šiuolaikinės visuomenės informavimo priemonės“.

Tai gebėjimas naudotis radijo, televizijos, interneto, kino, spaudos žinių sklaida, suvokti ir kritiškai ją vertinti. Užsiėmimų metu suaugusieji išmoks išmaniai ir kūrybiškai naudoti radiją internetu, žiūrėti tiesiogines televizijos laidas ar jų įrašus, susipažins su naujais informaciniais kanalais, virtualia spauda, el. knygomis, stebės, kaip keičiasi naujienos žinių portaluose.
Per socialinius tinklus išmoks prenumeruoti naujienas, dalytis nuorodomis. Sužinos, per QR kodą skaityti informaciją išmaniajame telefone. Projekto metu įsigyti planšetiniai kompiuteriai suteiks galimybę suaugusiesiems išbandyti ir pačias naujausias technologijas.

Moko dirbti kompiuteriu

Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka, kviesdama miestiečius naudotis dokumentais ir paslaugomis, teigia: „Biblioteka – tavo vieta atnaujinti žinias“. Mieste vis plačiau sklinda gandas apie biblioteką kaip apie informacinio raštingumo mokymo centrą.

Todėl gyventojams, kurie neturi bendrų kompiuterinio raštingumo įgūdžių, nuo rugsėjo 15 d. bus tęsiami mokymai pradedantiesiems „Išmokime dirbti kompiuteriu“, „Elektroninės paslaugos patogesniam gyvenimui“, o pažengusiesiems – „Darbas su "MS Office" taikomosiomis programomis“ ("Word", "PowerPoint").

Visus norinčius mokytis kviečiame registruotis Pempininkų fil. tel. 346 301 arba Jaunimo skyriuje tel. 314 728. Mokymai vyksta grupėmis (iki 10 žmonių).

Spalio 9 d. 13 val. gyventojus kviesime į susitikimą „Ką būtina žinoti apie saugumą internete ir elektroninį parašą“. Jame dalyvaus Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro atstovai, kurie papasakos apie grėsmes, nusikaltimus internetinėje erdvėje, duomenų saugumą, privačios informacijos viešinimą ir elektroninio parašo naudojimą.
Specialistai pasidalys konkrečių atvejų pavyzdžiais ir patarimais.

Informacija

Šis straipsnis, bendradarbiaujant su dienraščiu „Klaipėda“, yra pirmasis iš informacinių straipsnių ciklo. Iš viso jų publikuosime septynis.

Rengiamuose straipsniuose pristatysime bibliotekos vaidmenį šiuolaikiniame pasaulyje, kokybišką interneto turinį, skaitmeninamą kultūros paveldą, atgimstančią senąją spaudą virtualioje erdvėje, virtualią Klaipėdos krašto dailės galeriją.

GALERIJA

  • Biblioteka – informaciniame amžiuje
  • Biblioteka – informaciniame amžiuje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS