Klaipėdos biudžeto pinigai – be kontrolės? | Diena.lt

KLAIPĖDOS BIUDŽETO PINIGAI – BE KONTROLĖS?

Vaikų poilsio vasaros stovykloms savivaldybės skirtų pinigų niekas nekontroliavo, dalis miesto lėšų panaudota ne pagal paskirtį ir jas reikėjo grąžinti į biudžetą, be to, niekas netikrino, ar apskritai tos stovyklos buvo organizuojamos. Tai po išsamaus audito konstatavo savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba.

Padalijo penktadalį milijono

Vaikų poilsio vasaros stovykloms 2022 m. stovyklų organizatoriams Klaipėdos savivaldybės administracija skyrė 200 tūkst. eurų dalinį finansavimą.

Du organizatoriai savo idėjos atsisakė ir sutarčių nesudarė, tad 82 paslaugos teikėjams paskirstyta 196,9 tūkst. eurų biudžeto lėšų.

Stovyklų rengėjai turėjo organizuoti vaikams kokybišką, prasmingą, turiningą ir saugų poilsį.

Savivaldybės administracija atliko programų teikėjų atranką, tarp kurių buvo viešosios, nevalstybinės ir biudžetinės įstaigos.

Organizatoriai parengė vaikų poilsio programas ir jas turėjo įgyvendinti.

Tam dalį pinigų skyrė savivaldybė, tačiau, kaip paaiškėjo audito metu, kaip buvo panaudoti tie pinigai, niekas nekontroliavo.

Auditoriams kilo klausimų

Pirmiausia auditoriai nustatė, kad vaikų vasaros stovyklų teikėjų atrankos konkursas organizuotas ir vykdytas su trūkumais: nepaskelbta informacija apie organizuojamą konkursą vietinėje spaudoje, vertinimo grupės nariai, prieš pradėdami teikėjų atrankos konkursui pateiktų šešių programų vertinimą, neužtikrino vertinamos informacijos konfidencialumo ir nedeklaravo interesų nešališkumo.

Nustatyta, kad ekspertas nedalyvavo 78 iš 89 programų vertinime, nors tai buvo privaloma pagal teisės akto reikalavimus.

Be to, 2022 m. skirtos savivaldybės biudžeto dalinio finansavimo sumos „nebuvo pagrįstos aiškiais ir nuosekliais jų skyrimo prioritetais ir neaišku, pagal kokius kriterijus kiekvienam teikėjui buvo paskirstytos skirtingos lėšų sumos“.

Tačiau svarbiausia, auditoriai konstatavo, jog niekas iš Švietimo skyriaus specialistų nekontroliavo, ar tų stovyklų teikėjų veikla apskritai buvo vykdoma.

Lėšas teko grąžinti

Audito metu paaiškėjo, kad ne visais atvejais teikėjai pateikė ataskaitas apie programų vykdymui patirtas išlaidas ir visus faktines išlaidas patvirtinančius dokumentus.

Auditoriai nustatė, kad vasaros stovyklų organizatoriai Švietimo skyriui pavėluotai pateikė programų įgyvendinimo aprašus, kai kurie jų nepateikė programose dalyvavusių vaikų sąrašų, dalis – faktines išlaidas patvirtinančių dokumentų kopijų.

Bent pusė stovyklų organizatorių nepateikė banko sąskaitų išrašų, nors programų įgyvendinimo ataskaitose patvirtino, kad šie išrašai pateikti.

Nustatytas atvejis, kad savivaldybės biudžeto lėšos (2 tūkst. eurų) panaudotos apmokėti kitam programos vykdytojui, kuris neturėjo teisės vykdyti švietimo veiklos.

14 vaikų vasaros poilsio programos teikėjų turėjo grąžinti į biudžetą ne pagal paskirtį panaudotas savivaldybės skirtas lėšas, iš viso 7 822,71 euro ir pateikti lėšų grąžinimą patvirtinančius dokumentus.

Ne pagal paskirtį panaudotas dalinio finansavimo lėšas į miesto biudžetą turėjo grąžinti viešoji įstaiga „SK Tempas“ (2 tūkst. eurų), asociacija „Radailių pramogos“ (2 tūkst. eurų), Futbolo akademija „Gintaras“ (700 eurų), asociacija Klaipėdos miesto regbio klubas „Kuršiai“ (565 eurus), mažoji bendrija „Mobili auklė“ (551 eurą), „Baltijos jūrų skautai“ (357 eurus), Klaipėdos uostamiesčio progimnazija (417 eurų), laisvoji mokytoja  D. Šmitienė (307 eurus) ir kiti smulkesnes sumas.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Praeivis

daugybe metu klaipedoje visose srityse klesti banditizmas, gal pagaliau išnyks banditai

Klpd.

Tokios ilgametės betvarkės kaltininkai ir dabar sėdi taryboj bet apsimeta ne-prie-ko:D) ,,Skalpuosit"žmones bet ne pagrindinius veikėjus turėjusius žiūrėt kas vyksta?

Efa

Daugiau tokiu auditu,pamatytumet ko nemate viesumas ir dar kart viesumas ,darbuotoju daug o kontroles ner .....yra posakis ...pasitikek bet kontroliuok...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS