Bus tęsiamos lietuvių karinės jūrinės misijos | Diena.lt

BUS TĘSIAMOS LIETUVIŲ KARINĖS JŪRINĖS MISIJOS

Artimiausius dvejus metus Lietuvos kariai dalyvaus 12-oje tarptautinių karinių misijų, trys iš jų – jūrinės.

Kova su piratais

Seimas tvirtina, kad nuo 2022 m. sausio 1 d. iki 2023 m. gruodžio 31 d. 12-oje misijų dalyvaus iki 320 karių. Jūrinėse misijose dalyvaus iki 55 karių ir civilių krašto apsaugos tarnautojų.

Gausiausia dalyvių skaičiumi jūrinė misija, kur dalyvauja lietuviai, yra tarnyba Europos Sąjungos kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operacijoje "Atalanta". Joje dalyvaus iki 30 karių ir civilių.

ES karinė operacija "Atalanta" Somalyje buvo pradėta 2008 m. Ja siekta Adeno įlankoje ir Indijos vandenyno vakarinėje dalyje užtikrinti saugią laivybą, gelbėti laivus nuo piratų užpuolių. Iš viso misijoje iš visų ES šalių dalyvauja per 2 tūkst. žmonių

Lietuva šioje misijoje dalyvauja nuo 2011 m. Jos misijos karių ir civilių skaičius yra pastovus – iki 30 žmonių. Lietuvos kariuomenė operacijoje "Atalanta" užtikrina laivų apsaugos grupės veiklą bendrame ES karinės operacijos padalinyje. Nei laivų, nei lėktuvų ar kitokių vienetų Lietuva "Atalanta" operacijai neskiria.

Apsaugos misijos

Iš 320 Lietuvos karių ir civilių 55 bus susiję su misijomis jūrose ir vandenyne.

Kita svarbi ES karinė operacija "Eunavfor Med" yra vykdoma Viduržemio jūroje. Lietuva užtikrina iki 20 žmonių būrio dalyvavimą operacijoje, kuri vadinta "Sophia", o nuo 2022 m. – "Irini".

Šią misiją ES pradėjo vykdyti 2015 m. Ja siekiama užkirsti kelią nelegaliam žmonių gabenimui iš Šiaurės Afrikos į Europą. Misijos metu taip pat vykdyta Libijos pakrančių apsauga.

Lietuva šioje misijoje dalyvauja nuo pat jos pradžios 2015 m. gegužę. Iš savo misijos narių Lietuva suformuoja laivų apžiūros grupę. Dalis Lietuvos karininkų dirba ir misijos štabe.

Nuo 2020 m. penki kariai iš Lietuvos dalyvauja laisvos laivybos užtikrinimo misijoje Hormūzo sąsiauryje. Jį, siekiant užtikrinti tarptautinį jūrinį saugumą ir laisvą laivybą, saugo JAV ir kitų ES šalių laivai. Lietuva šioje misijoje savo laivų neturi, ji tik skiria karius, kurie įtraukiami į Hormūzo sąsiaurio apsaugos laivų įgulas.

Įgūdžiai: vienas iš pasirengimo jūrinei karinei misijai elementų yra ir žmonių gelbėjimas. "Kam.lt" nuotr.

Įgūdžius šlifuoja Klaipėdoje

Įprasta, kad karinėms jūrinėms misijoms kariai dažniausiai yra ruošiami Lietuvos karinėse jūrų pajėgose Klaipėdoje.

Tai nereiškia, kad į jūrines karines misijas būtinai vyksta tik Lietuvos karinių jūrų pajėgų kariai. Misijose gali dalyvauti ir sausumos pajėgų kariai, kurie joms rengiasi bendrose pratybose su karo jūrininkais, Specialiųjų operacijų pajėgų Kovinių narų tarnybos ir kitais kariais.

Rengiantis misijoms jūroje svarbu ne tik mokėti naudotis ginklais, bet ir išmokti vykdyti laivų apsaugą, naudotis apsaugos įranga, mokėti spręsti kylančias konfliktines situacijas, suteikti medicinos pagalbą sužeistiesiems, organizuoti žmonių evakavimą iš laivų, gelbėti už laivo borto atsidūrusius žmones.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Respect

Mes jumis didžiuojamės, pasaulio gynėjai

4

Vėl visas menkės išbaidys, su tais vaikiskais žaidimais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS