Butą šiukšlėmis užvertęs vienišas klaipėdietis iš ligoninės – vėl į laiptinę? | Diena.lt

BUTĄ ŠIUKŠLĖMIS UŽVERTĘS VIENIŠAS KLAIPĖDIETIS IŠ LIGONINĖS – VĖL Į LAIPTINĘ?

Po dienraščio „Klaipėda“ publikacijos apie ne savo bute, bet laiptinėje nakvojantį senyvą klaipėdietį jis buvo išvežtas į Slaugos ligoninę, kur praleis kelis mėnesius. Tačiau kaimynai susirūpinę, kas bus po to, kai jis grįš, – senolio butas prikrautas šiukšlių ir jis pats tikrai nesugebės visko susitvarkyti.

Kaimynams kilo klausimų

Dienraštis „Klaipėda“ prieš kelias savaites rašė apie senyvą klaipėdietį („Vyrui bute – per ankšta“, 2021 03 17), kuris jau ne vienerius metus nakvoja, valgo ir savo gamtinius reikalus atlieka ne savo bute, kurio savininkas yra, bet daugiabučio laiptinėje.

Vyro butas užkištas šiukšlėmis, todėl į namus jis net neužsuka. Dėl senyvo vyro būklės ir atliekomis užkrauto jo buto, iš kurio sklinda nemalonūs kvapai ir parazitai, pavojaus varpais kaimynai skambino jau ne vienerius metus.

Tačiau tik po dienraščio publikacijos situacija šiek tiek pakito. Vyras šiuo metu paguldytas į Klaipėdos slaugos ligoninę.

Tačiau, kas toliau? Vyro butas taip ir liko užverstas šiukšlėmis. Kaimynams neramu, kas bus, kai jį paleis iš ligoninės? Ar jis vėl gyvens laiptinėje?

„Kai besiskundžiančiųjų kaimynystėje gyvena savimi negalintis pasirūpinti asmuo, ir dėl gyvenimo būdo, ir dėl nešvaros keliantis rūpesčių kaimynams, informaciją visada persiunčiame socialiniams darbuotojams, kad nuvyktų į vietą ir išsiaiškintų, kokios pagalbos žmogui reikia ir ar jis gali pasirūpinti savimi“, – dėstė Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė.

Priversti negali

Anot A.Liesytės, tokiu atveju savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus darbuotojai vyksta įvertinti higienos sąlygų.

Socialiniai darbuotojai pasiūlo žmogui savo pagalbą, informuoja apie teikiamas paslaugas, tarpininkauja, siekiant gauti gydytojų pagalbą, padeda tvarkyti neįgalumo dokumentus, tarpininkauja ir nuveža į gydymo įstaigą, jei žmogus neturi gyvenamosios vietos, padeda apsigyventi Nakvynės namuose ar tvarko dokumentus, reikiamus patekti į globos įstaigą.

„Taip šį kartą ir buvo daroma, apie pagalbos poreikį informacija buvo perduota Klaipėdos miesto socialinės paramos centro socialiniams darbuotojams, kurie kovo 15 d. kartu su Viešosios tvarkos skyriaus ir Nakvynės namų darbuotojais nuvyko, pasiūlė socialinę pagalbą, bet asmuo jos atsisakė. Socialiniai darbuotojai neatlieka prievartos veiksmų, yra teikiami pasiūlymai priimti pagalbą“, – teigė A.Liesytė.

Jei asmuo sutinka ir leidžia, socialiniai darbuotojai padeda sutvarkyti jo būstą, išvežti sukauptas šiukšles ir apmoka už tokį atliktą darbą.

Jei gyventojas nesutinka priimti pagalbos, bet kelia sau ir kitų gyvybei pavojų, kviečiama greitoji medicininė pagalba, policija ir gaisrinė. Jei reikia patekti į patalpas, sprendimą priima pačios tarnybos.

Į prokuratūrą – dėl neveiksnumo

Prieš asmens valią socialiniai darbuotojai esą nesiima prievartos veiksmų, o ar žmogus yra adekvatus, gali įvertinti tik medikai.

Esant reikalui, informacija perduodama prokuratūrai dėl neveiksnumo nustatymo, taip, pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos, ir buvo padaryta.

A.Liesytės teigimu, socialiniai darbuotojai kovo 15 d., gindami viešąjį interesą, raštu kreipėsi į prokuratūrą.

Į prokuratūrą kreipėsi ir senolio kaimynai. Dienraščio žiniomis, šiuo metu dar vyksta tyrimas.

„Suprantame kaimynų susirūpinimą, kad greitai niekas nevyksta, todėl prašome pakantumo. Pastebėjus, kad asmuo kenkia kitiems ar sau, raginame informuoti atitinkamas tarnybas. Ir taip daryti kiekvieną kartą, nes tai yra būtini įrodymai dėl faktinių aplinkybių nustatymo“, – patikino A.Liesytė.

Beje, šiukšlėmis užverstas senolio butas nėra praskolintas, už paslaugas kas mėnesį mokesčiai sumokami.

Vargiai tikėtina, kad tai galėtų daryti pats vyras, nes jis dar ne taip seniai nakvodavo laiptinėje.

Kas disponuoja jo turtu ir moka mokesčius, kol kas nenustatyta.

Kada bus išvalytas jo butas ir kas tai turėtų padaryti, taip pat neaišku.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Istorijos Mokytoja

Jei skundai ėjo savaldybėn ilgą laiką------tai ten irgi tokie patys tautos parazitai , kaip šis diedas ------tik nekaupia šiukšlių kabinetuose .

>Kaunietis

Ir darb mokate parazitams uz salta vandeni kaip uz karsta. Prisiteiskit uz visa laika stambia suma, nera ko sliuzus ginti.

Atsirašinėjimas 2

Gražiai surašėte: "... per prievartą mielas nebūsi". Vienam nesveikam, pagalbos nepriimančiam žmogui tikrai mielos tetos Jūs nebūsit"... Bet juk yra ir kita nukentėjusi pusė- pusė šimto daugiabutyje gyvenančių kaimynų, šeimynų , vaikų Juk ne konservatorijose, ne teatruose , ne muziejuose dirbate dešimtmečiais? Dirbate socialinės rūpybos, paramos institucijoje?. Tai ir pagalvokite apie juos, Mielos socialinių įstaigų vadovės? Tai gal mokymuose analizuokime ES šalių patirtį, kaip ten, pas juos? Gal eikite į Tarybos tribūną, į seimo sales( galite juk nuotoliniu būdu būdu pasiūlymus teikti, diskutuoti komitetuose?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS