Buto plotas – lyg priešas | Diena.lt

BUTO PLOTAS – LYG PRIEŠAS

Privalomas visų mokesčių skaičiavimas pagal buto plotą piktina daugiabučių namų gyventojus. Jų manymu, bent už kai kurias paslaugas: laiptinės remontą, jos durų ar langų keitimą turėtų būti leidžiama mokėti kiekvienam butui po lygiai. Dėl tokio reikalavimo, pagrįsto tik "kvadratais", stringa namų atnaujinimas.


 

Privalomas visų mokesčių skaičiavimas pagal buto plotą piktina daugiabučių namų gyventojus. Jų manymu, bent už kai kurias paslaugas: laiptinės remontą, jos durų ar langų keitimą turėtų būti leidžiama mokėti kiekvienam butui po lygiai. Dėl tokio reikalavimo, pagrįsto tik "kvadratais", stringa namų atnaujinimas.

Nori dalyti po lygiai

Vienos uostamiesčio devynių aukštų Laukininkų gatvės 7 namo laiptinės, kurioje yra 36 butai, gyventojai apsisprendė pagerinti gyvenimo sąlygas. Norima perdažyti laiptinės sienas, atlikti kitus būtinus darbus.

Namo atstovė pabrėžė, kad remontas būtinas. Pastarąjį kartą tai daryta prieš 20 metų.

"Laiptinei tikrai reikia remonto, visi namo gyventojai su tuo sutinka. Viskas yra susidėvėję. Būtina perdažyti sienas. Jau nemalonu net namo grįžti", – tvirtino namo atstovė.

Pirminiais duomenimis, remontas gyventojams atsieitų apie 3,2 tūkst. eurų. Dauguma savininkų sutarė, kad pinigai būtų išdalyti ne pagal butų plotą, o kiekvienam būstui po lygiai.

Tokiu principu buvo paskirstytos išlaidos už laiptinės durų pakeitimą. Tam pritarė visi savininkai. Jei suma laiptinės remontui būtų padalyta visiems butams po lygiai, reikėtų mokėti po 90 eurų.

"Beveik visi savininkai pritarė paskirstymui. Žmonės suvokė, kad būtų neteisinga, jei už laiptinės remontą reikėtų mokėti pagal buto plotą", – pasakojo viena namo gyventoja.

Ji atkreipė dėmesį, kad laiptinėje yra nemažai trijų ar keturių kambarių butų, kur gyvena po vieną ar du žmones, o vieno ar dviejų kambarių būstuose – po keturis ar penkis.

"Įvertinus tai, tikrai būtų nelogiška, kad už laiptinės remontą reikėtų mokėti pagal buto plotą. Žmonės, turintys tokius būstus, daugiau laiptinės neužima, ja dažniau nevaikšto. Gal pas tą, kuris gyvena vieno kambario bute, ateina daugiau svečių. Keista, kai už bendro naudojimo patalpų remontą reikia mokėti pagal būsto plotą", – dėstė klaipėdietė.

Laiptinės remontas įstrigo

Pasak gyventojų atstovės, išlaidų už laiptinės remontą padalijimui po lygiai neprieštaravo ir dauguma vieno kambario butų gyventojų. Juos tenkino suma, kurią reikės mokėti už laiptinės remontą.

Tačiau norint, kad už tam tikrus darbus mokesčiai butų skaičiuojami ne pagal plotą, o kiekvienam butui po lygiai, reikia, kad tam pritartų visi butų savininkai.

Gyventoja teigė, kad su tokiu išlaidų laiptinės remontui padalijimu nesutiko tik viena moteris, gyvenanti vieno kambario bute. Gyventoja kategoriškai pasisakė, kad mokestis būtų skaičiuojamas pagal plotą.

Keisčiausia, anot namo atstovės, kad ši moteris nuomonės nepakeitė net gyventojams pasiūlius sumokėti už ją skirtumą, kuris susidarytų skaičiuojant mokestį pagal buto plotą ir kiekvienam butui po lygiai.

"Gal jai gėda, kad kažkas sumokės už ją. Ji cituoja įstatymą, kad mokesčiai turi būti skaičiuojami pagal buto kvadratūrą. Labai užsispyrusi. Nesileidžia į jokias kalbas", – pasakojo klaipėdietė.

Kaimynei nepritarus, kad išlaidos už laiptinės remontą būtų padalytos visiems butams po lygiai, mokestį reikia skaičiuoti pagal butų plotus. Tada ėmė piktintis žmonės, gyvenantys trijų ar keturių kambarių butuose. Jie nesutinka remontuoti laiptinės tokiomis sąlygomis.

"Dėl vienos moters įstrigo visi darbai", – pabrėžė atstovė.

Moka už orą

Vis dėlto klaipėdietė vylėsi, kad šią problemą pavyks išspręsti ir laiptinės remontas prasidės. Ji pabrėžė, kad su šia problema susiduria ne tik jų namas. Tokie nesutarimai kyla ir kituose daugiabučiuose.

Laukininkų gatvės 7 namo atstovės nuomone, šalies valdžia turėtų peržiūrėti tvarką, pagal kurią visus mokesčius daugiabučiame name privaloma skaičiuoti pagal "kvadratus".

"Už bendro naudojimo patalpų remontą, laiptinės durų keitimą tikrai turėtų būti leidžiama skaičiuoti mokesčius butui. Priešingu atveju remonto darbai daugiabučiuose tikrai nepajudės. Štai į kokias situacijas papuolame", – dėstė gyventojų atstovė.

Klaipėdietės nuomone, už elektrą, sunaudotą bendro naudojimo patalpose, taip pat gyventojai neturėtų mokėti pagal buto plotą.

Ji pabrėžė, kad mokesčių skaičiavimas pagal buto plotą už remonto darbus bendro naudojimo patalpose – ypač didelė našta vyresnio amžiaus žmonėms, kurie didelio ploto butuose gyvena dviese ar po vieną.

"Juk vaikai išvažiavę. Kambariai likę tušti. Mokama tik už orą. Užtenka, kad kai vamzdžiai keičiami, reikia mokėti pagal buto plotą. Didžiausios sumos susidaro", – pasakojo moteris.

Už pažeidimus – nuobaudos

Laukininkų gatvės 7 namą administruojančios įmonės "Laukininkų valda" direktorė Regina Uznienė pabrėžė, kad skaičiuoti mokesčius daugiabučių namų gyventojams pagal butų plotą administratorius išties įpareigoja Civilinis kodeksas.

Pastarajame numatyta, kad butų ir kitų patalpų savininkai privalo proporcingai savo daliai apmokėti išlaidas namui išlaikyti ir išsaugoti.

Kita tvarka gali būti taikoma nebent, jei tam pritaria visi butų savininkai.

"Jei tokio pritarimo nėra, mokesčius privalome skaičiuoti pagal buto plotą. Priešingu atveju nusižengtume Civiliniam kodeksui, o už tai gresia nuobaudos", – aiškino vadovė.

Pasak R.Uznienės, taip pat negalima visiems savininkams skaičiuoti mokestį už laiptinės remontą gyventojams pagal butą, o vienai – pagal buto plotą. Tokią išeitį siūlė gyventojai.

"Gal žmonės ir pyksta, kad taip nebuvo padaryta, tačiau tai ir prieštarauja Civiliniam kodeksui. Reikia 100 proc. butų savininkų pritarimo", – nurodė vadovė.

Kartais trūksta logikos

R.Uznienė tvirtino, kad Laukininkų gatvės 7 namo situacija žinoma. Panašių atvejų būna ir kituose daugiabučiuose.

Tačiau dažniausiai su mokesčių už tam tikras paslaugas dalijimu ne pagal buto plotą, o kiekvienam po lygiai nesutinka kelių mažo ploto būstų savininkai. Atvejis, kai to nenori vienas, pirmas.

"Matyt, moteris labai principinga, jei buvo siūloma padengti skirtumą, o ši vis tiek nesutiko pakeisti nuomonės. Manau, problemą įmanoma išspręsti. Savininkai gali parašyti prierašą, kad padengs skirtumą, ir bus galima skaičiuoti mokesčius kiekvienam butui po lygiai", – teigė vadovė.

R.Uznienė atkreipė dėmesį, jog neretai mažų butų savininkai sutinka su tokia mokesčio skaičiavimo tvarka, nes patiria didesnių butų, kurių yra daugiau, spaudimą. Paprasčiausiai nusileidžia.

Pasak direktorės, kai kurių mokesčių skaičiavimas pagal buto plotą prasilenkia su logika. Vieno namo gyventojai norėjo, kad taip būtų išdalytos lėšos pašto dėžučių įrengimui.

"Teko ilgai aiškinti, kad šiuo atveju kiekvienas butas gauna turtinę nuosavybę ir už ją reikia kiekvienam susimokėti", – teigė vadovė.

R.Uznienės teigimu, nelogiška pagal buto plotą išdalyti ir išlaidas už laiptinės durų keitimą ar remontą, jos langų keitimą.

"Nors ir nelabai logiška, tačiau yra tokia tvarka", – komentavo direktorė.

Komentaras

Violeta Gembutienė

Klaipėdos savivaldybės Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus vedėja

Nusiskundimų, kad visi mokesčiai daugiabučių namų gyventojams skaičiuojami pagal buto plotą, sulaukiame. Tačiau tokia tvarka yra numatyta Civiliniame kodekse, ir jokių diskusijų būti negali. Dažniausiai tuo skundžiasi asmenys, kurie trijų ar keturių kambarių bute gyvena dviese. Pastarieji atkreipia dėmesį, kad vieno ar dviejų kambarių bute gyvena daugiau žmonių, o mokėti turi mažiau. Civilinis kodeksas yra aukščiau už jų pageidavimus. Norėti galima, bet tai prasilenkia su įstatymu. Mokesčių skaičiavimas pagal buto plotą yra teisingiausias sprendimas, ir jokių pakeitimų nereikėtų. Pagal bute gyvenančių asmenų skaičių skaičiuoti negalima, nes ne visi yra deklaravę gyvenamąją vietą. Visų nesugaudysi.

GALERIJA

  • Buto plotas – lyg priešas
  • Asociatyvi nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (43)

nera teisybes

Gyvenat naudojates tuo paciu koridoriumi, durimis, kaip ir visi tai ir mokekim vienodai visi, kodel uz jus turi moketi" kvadratai". Kas didesni plota turi ir taip jau uz viska mokame daugiau, bet uz laiptines remonta atsiprasau. Dar sutikciau nuo zmoniu skaiciaus butu teisingiau, nes kas turi mazesni plota ten daugiausia ir gyvena daugiau zmoniu.

Nera sazininga

Vienintelis logiškai paaiškinamas mokestis "pagal kvadratus" - mokestis už centralizuotą šildymą. Mokestis už šiukšlių išvežimą, bendrą elektrą, laiptinės, stogo, durų remontą, aplinkos tvarkymą logiškai turi būti skaičiuojamas butui PAGAL GYVENTOJŲ SKAIČIŲ, arba visiems po lygiai, o jei seniūnai nesugeba to nustatyti, tai ko jie ten sėdi. Nejaugi kas turi didesni buto plota turi sumoketi jiems uz laiptines remonta, uz duris. Kokia neteisybe ir nesazininga. Tokie lietuviai nepagalvoja kad nesazininga taip kalbeti, bet nieko nepadarysi lietuvis yra lietuvis tuo ir passakoma. Be jokios sazines.

Leidzia durniskus istatymus

Kiekvienas buto savininkas mokesčius sumoka pagal savo kvadratūra, turi didesnį plotą ir moka didesnius mokesčius, už šildymą. Stogo remontas turėtų irgi pagal buto plotą skaičiuojamas.Tačiau kaip laiptinės remontas, laiptinės langų keitimas, vamzdynų keitimas ar remontas, priklauso vienodai visiems ir buto plotas neturi reikšmės, todėl turėtų būti dalinama iš tos laiptinės butų skaičiaus. Balkonų remontas ir turėtų dalintis tik turinčius balkonus butų savininkus. Už šiukšles turėtų būti mokestis pagal registruotų asmenų skaičių, nes šiukšlina ne plotas, o žmonės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS