Darbdaviai kratosi moksleivių: daugiau rūpesčių nei naudos? | Diena.lt

DARBDAVIAI KRATOSI MOKSLEIVIŲ: DAUGIAU RŪPESČIŲ NEI NAUDOS?

Antrus metus iš eilės Klaipėdos savivaldybė piniginėmis išmokomis ir vėl skatina darbdavius vasarą įdarbinti moksleivius. Tačiau ne visi verslininkai noriai priima nepilnamečius, esą dėl jų daugiau rūpesčių nei naudos.

Buvo ir iššūkių

Kasmet nemažai moksleivių planuoja padirbėti per vasaros atostogas. Tačiau darbdaviai ne itin nori prisiimti atsakomybę už tokius jaunus darbuotojus.

Pernai Klaipėdos savivaldybė nusprendė paskatinti verslininkus – įdarbinusiems nepilnamečius skyrė kompensacijas.

Anot Klaipėdos savivaldybės administracijos Jaunimo ir bendruomenių reikalų koordinavimo grupės vyriausiosios specialistės Agnės Kovalenkaitės, įgyvendinant šią programą buvo susidurta su tam tikrais iššūkiais.

„Šiemet šią programą koordinuos mentorius, kuris bendraus su darbdaviais ir jaunuoliais, susitiks jų darbovietėse, padės spręsti iškilusias problemas“, – patikslino A. Kovalenkaitė.

Dirbti teko ilgokai

Pasak savivaldybės atstovės, pernai šioje programoje dalyvavo 13 darbdavių ir 34 moksleiviai, kurie daugiausia darbavosi paslaugų sektoriuje: pardavinėjo kavą ir užkandžius, ledus, dirbo kurjeriais.

Septyniolikmetė klaipėdietė – viena jų. Ji teigė, jog pernykštė darbo patirtis buvo ne itin maloni, ne tokia, kokią ji įsivaizdavo.

Šiuo atveju labai daug lengvatų moksleiviams ir labai mažai naudos darbdaviams.

„Vasarą viename Klaipėdos restorane maždaug tris savaites teko dirbti įvairius pagalbinius darbus virtuvėje, darbo valandos buvo labai ilgos, kartais darbo diena trukdavo ir 14 valandų“, – prisiminė mergina.

Ilgos darbo valandos merginai pasirodė ne vienintelis iššūkis šioje darbovietėje.

„Nebuvo nustatytas tikslus pertraukų laikas darbo metu, visas personalas, kurį sudarė šeši septyni žmonės, darbo vietoje turėjo tik dvi kėdes prisėsti pailsėti“, – pasakojo klaipėdietė.

Entuziazmo – nedaug

A. Kovalenkaitė pasakojo, kad šiemet įdarbinti nepilnamečius ir už tai gauti kompensacijas pasiryžę dar tik penki darbdaviai, tarp jų yra ir pernai programoje dalyvavusiųjų.

Nepaisant to, kad verslininkams skiriamos kompensacijos, ne visi uostamiesčio darbdaviai palankiai vertina šį projektą.

Vienos Klaipėdos įmonės atstovė paaiškino, kodėl nepilnamečių įdarbinimas (ne tik vasarą) verslui nėra patrauklus.

„Vaikai negali dirbti jokio fizinio darbo, taip pat privalome turėti jų tėvų sutikimus, o tai sukelia nepatogumų. Šiuo atveju labai daug lengvatų moksleiviams ir labai mažai naudos darbdaviams“, – tvirtino moteris.

Klaipėdos savivaldybė, anot A. Kovalenkaitės, šiais metais kompensacijoms už nepilnamečių įdarbinimą ketina skirti beveik 34 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

nesikratytu jei dirbtu parą ir neprašytu algos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS