Darbo rinka laukia neįgaliųjų | Diena.lt

DARBO RINKA LAUKIA NEĮGALIŲJŲ

Uostamiesčio neįgalieji aktyviai integruojami į visuomenę. Vis daugiau negalios kamuojamų žmonių darbuojasi ir aptarnavimo sferoje. Tačiau tokiam žmogui surasti darbą vidutiniškai prireikia daugiau nei dviejų šimtų dienų.

Uostamiesčio neįgalieji aktyviai integruojami į visuomenę. Vis daugiau negalios kamuojamų žmonių darbuojasi ir aptarnavimo sferoje. Tačiau tokiam žmogui surasti darbą vidutiniškai prireikia daugiau nei dviejų šimtų dienų.

Paieškos užtrunka

Šiuo metu Klaipėdos teritorinėje darbo biržoje yra užsiregistravę 1 026 neįgalūs klaipėdiečiai.
Į įstaigą kreipiasi įvairių negalių turintys žmonės, todėl jiems siūlomų darbų amplitudė yra labai plati.

Klaipėdos teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėjas Egidijus Palevičius informavo, kad šiemet jau įdarbinti 343 neįgalūs asmenys.

Tačiau klaipėdiečiams, pripažintiems tik iš dalies darbingais, veiklos susirasti nėra lengva. Dažnai paieškos procesas užtrunka net ilgiau nei pusę metų.

"Asmenys, turintys negalią, įsidarbina vidutiniškai po 223 dienų nuo registracijos darbo biržoje pradžios", – atskleidė E.Palevičius.

Dirba viešuosius darbus

Siekiant kuo greičiau ir efektyviau padėti neįgaliesiems integruotis į darbo rinką, yra skiriamos įvairios aktyvios darbo rinkos politikos priemonės.

Nuo šių metų pradžios jomis jau pasinaudojo beveik 300 neįgaliųjų.

Šiemet mokytis profesijos nusiųsti šeši klaipėdiečiai, profesinės reabilitacijos – 10 asmenų, o darbo įgūdžių rėmimo programoje dalyvauja trys neįgalieji.

Net 100 žmonių buvo įdarbinti remiant juos priimančią bendrovę ir 99 pradėjo dirbti viešuosius darbus.
Į steigiamas subsidijuojamas darbo vietas jau priimti 24 klaipėdiečiai, o 23 žmonės gavo paramą savarankiškai veiklai.

Išskirtinių sąlygų nesuteikia

Viename didžiųjų prekybos centrų vis dažniau galima pamatyti kasose dirbančius neįgaliuosius. Dažniausiai žmones aptarnauja klausos negalią turintis kasininkas.
Prekybos centro atstovė Giedrė Bielskytė informavo, kad šiuo metu Klaipėdoje ir Palangoje dirba septyni gyventojai, kurie pripažinti turintys negalią.

"Jie dirba ir kasose, ir salės darbuotojais, ir gamyboje. Dažniausiai priimame turinčiuosius klausos negalią, tačiau yra ir darbuotojų, kamuojamų  kitokių negalių", – teigė pašnekovė.

Atstovės įsitikinimu, negalią turintis žmogus yra lygiavertis kitam darbuotojui ir taip pat gali būti įvertintas už pastangas, kaip ir sveikas žmogus. Jokių išskirtinių sąlygų neįgaliajam nesuteikiama.

Mokosi ir sveikieji

Jau ne pirmus metus tokių išskirtinių žmonių įdarbinti nevengiantys verslininkai tikina pastebintys, jog neįgalusis pakeičia darbuotojų bendravimą ar net požiūrį į darbą.

"Darbuotojai juos priima pozityviai. Pastebėjome, kad kolektyvas, kuriame dirba neįgalusis, būna tvirtesnis, draugiškesnis, o kolegos išmoksta gestų kalbos pagrindų", – dėstė jau šešerius metus neįgaliuosius įdarbinančio prekybos centro atstovė.

Pašnekovė prisiminė, jog vos pradėjus tokią praktiką būta įvairių incidentų, tačiau šiuo metu klientai jau apsiprato ir į tokius darbuotojus žvelgia pozityviai.

Pastebima ir tokių apsiperkančiųjų, kurie specialiai renkasi tą kasą, kurioje juos aptarnaus klausos ar kitą negalią turintis darbuotojas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS