Daugiabučius puola graužikai ir tarakonai | Diena.lt

DAUGIABUČIUS PUOLA GRAUŽIKAI IR TARAKONAI

Į pabaigą artėjant rudens sezonui, daugiabučius namus pradėjo pulti graužikai ir kiti kenkėjai. Pastatų administratoriai sulaukia gyventojų prašymų naikinti dažnam nemalonius gyvius. Daugiausia rūpesčių kelia žiurkės, pelės ir blusos.

Į pabaigą artėjant rudens sezonui, daugiabučius namus pradėjo pulti graužikai ir kiti kenkėjai. Pastatų administratoriai sulaukia gyventojų prašymų naikinti dažnam nemalonius gyvius. Daugiausia rūpesčių kelia žiurkės, pelės ir blusos.

Nerado nuodų kenkėjams

Vadinamajame Žvejybos uosto rajone gyvenanti klaipėdietė pasibjaurėjo, pamačiusi bute ant grindų ropojantį tarakoną. Moteris atviravo, kad šių gyvių ji labai bijo.

"Suprantu, kad tarakonai negelia, nekanda, tačiau yra labai šlykštūs. Nei mūsų bute, nei name jų anksčiau nesu mačiusi. Matyt, atsivežė neseniai atsikraustę kaimynai", – svarstė moteris.

Klaipėdietė nieko nelaukusi puolė į artimiausią prekybos centrą ieškoti priemonių, kurios apsaugotų nuo ūsuotųjų. Tačiau jai teko nusivilti.

"Žinau, kad tarakonus reikia naikinti kuo greičiau, nes jie veisiasi sparčiai. Tą minutę būčiau nupirkusi krūvą visokių priemonių. Tačiau artimiausiame prekybos centre jų apskritai neradau. Visos buvo iššluotos", – pasakojo klaipėdietė.

Panaši situacija buvo ir kitoje parduotuvėje, esančioje tolėliau nuo moters namo.

"Nežinau, ar tai sutapimas, ar žmonės tikrai išpirko priemones nuo parazitų. Gal ne aš viena dabar kenčiu. Teko važiuoti į dar didesnį prekybos centrą ir ten įsigyti priemonių. Išpurškiau namus, pieštuku pažymėjau visas landas, pro kurias tarakonai gali patekti į mano butą. Tikiuosi, kad juos pavyks išnaikinti, nors abejoju, ar tai bus paprasta. Juk su kenkėjais turi kovoti ir kaimynai", – tvirtino moteris.

Pranešimai – bangomis

Pasak daugiabučius namus administruojančių įmonių "Paslaugos būstui" ir "Laukininkų valda" direktorės Reginos Uznienės, rudenį gyventojų ar šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojų skundų dėl įvairių kenkėjų sulaukiama daugiau. Dažniausiai problemų sukelia pelės, žiurkės ir blusos.

"Būna tokių pranešimų bangos. Rudenį jų kasmet padaugėja. Graužikai juk lenda ne tik į daugiabučius namus, bet ir privačius", – komentavo vadovė.

R.Uznienė pasakojo, kad blusos daugiabučiuose namuose užsiveisia ne be kai kurių gyventojų "pagalbos". Bėda ta, kad šie įsileidžia laukines kates į rūsius.

"Tos katės neprižiūrėtos, turi daug blusų. Nuo kačių ir šių kenkėjų atsiranda rūsiuose. Kai įspėji žmones, kad neleistų kačių į rūsius, šie dar pasipiktina, kad to daryti negalima", – pasakojo vadovė.

Graužikai rudenį į namus atbėga iš lauko. Pasak R.Uznienės, pelės problemų sukelia mažiau nei žiurkės.

"Graužikai nudrasko laidus, izoliacijas. Žiurkės išvis yra didelė problema. Sienos jų nesulaiko. Prie kai kurių namų gali matyti išgraužtas didžiausias landas. Pasitaiko, kad pirmame aukšte gyvenantys žmonės piktinasi, jog graužikai patenka ir į jų butus. Tikrai bjauru", – teigė vadovė.

Gali parsinešti patys

Anot R.Uznienės, tarakonai daugiabučius namus apninka gana retai. Dažniausiai nuo jų kenčia tie pastatai, kuriuose įrengtos šiukšlių šachtos.

Taip pat ten, kur gyvena ar atsikrausto nevalyvi žmonės. Tarakonai atsivežami iš vieno buto į kitą.

"Yra ir tokių atvejų, kai name gyvena žmogus, kuris savo butą paverčia sąvartynu. Tempia į patalpą viską iš konteinerių. Tai kaimynams labai didelė problema. Gyventojai kenčia ne tik smarvę, tarakonus, bet ir gali užsikrėsti nežinia kuo", – pasakojo direktorė.

Daugiau nei tarakonai pastaruoju metu rūpesčių kelia skruzdės. R.Uznienė tvirtino, kad jų galima parsinešti su kiaušiniais, kurie pirkti tiesiai iš paukštyno. Ten jos mėgsta veistis.

"Jei tik sužinome, kad daugiabučiame name užsiveisė graužikų, blusų ar tarakonų, iš karto turime naikinti. Tačiau ne visada tai pavyksta padaryti sėkmingai. Pavyzdžiui, tarakonai turi būti naikinami visame name. Neužtenka, kad tai būtų daroma rūsyje ar viename bute", – pabrėžė direktorė.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

joo

tokie pat rūsio langai ir 1-oj spec mokykloj

Drejus31

Graužikai ir tarakonai nekelia, bet kelia iš prekybos centrų pirktų prieskonių, įvairių kruopų ir panašiai pakelių rastos nemalonios skraidančios dovanos, kurių išnaikinti neįmanoma. Ir kiekvienas kaimynas tą patį patvirtins!

Daina

Nuo tarakonų senajam turgui nusipirksit efektyvių priemonių
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS