Dauparų energijos ir idėjų užtaisas – mamytės | Diena.lt

DAUPARŲ ENERGIJOS IR IDĖJŲ UŽTAISAS – MAMYTĖS

  • 1

Idėjomis, entuziazmu ir energija Dauparus užbūrė vietinės mamytės. Prieš daugiau nei metus laiko susivienijusios, po bendruomenės vėliava veikiančios mamytės, paįvairina 10 metų gyvuojančios Dauparų bendruomenės renginius ir veiklas. Atrodo, kad joms nėra nieko neįmanomo: jos leidžia laikraštį, šoka ir mokosi ispanų kalbos, o planuose – vasaros stovyklos, mainų programos ir dar daugiau.

Mamyčių grupės steigėjos atviravo, kad idėja burtis draugėn gimė kelioms šeimoms bediskutuojant.

 „Sakome, įdomu, kiek šeimų galėtų būti Dauparuose. Sukūriau grupę feisbuke ir, kadangi vyras užaugęs Dauparuose, jis man pradėjo sakyti šeimų pavardes, kvietėme draugauti. Ir kai pasipylė, tai pasipylė“, – pradžią prisiminė viena mamyčių grupės iniciatorių Greta Srėbalienė.

Šiuo metu aktyvią grupę socialiniame tinkle vienija 124 narės.

Kita mamyčių klubo steigėja Asta Budrienė atviravo, kad pirminis tikslas buvo bendravimas.

„Patys turime mažų vaikų, daug ko nepažįstame, būdavo eini gatve ir nesisveikini, nors matai, kad turi panašaus amžiaus vaiką. Siekėme, kad mūsų vaikai būtų pažįstami, nebūtų namie, eitų į lauką pažaisti“, – sakė A. Budrienė.

Pamačiusios, kad į grupę itin aktyviai pradėjo jungtis daugybė narių, jos steigėjos pradėjo dalintis ir įgyvendinti įvairiausias idėjas. Šiuo metu „Dauparų mamytės“ turi tris šventes, kurios tikimasi taps tradicinėmis: Atvelykio, šeimos ir Kalėdų eglutės įžiebimo.

Pastaroji praėjusiais metais buvo itin sėkminga: joje dalyvavo virš 200 žmonių.

Moterys atviravo, kad idėjų yra labai daug ir jos gimsta tiesiog spontaniškai, prie kavos puodelio.

„Pavyzdžiui, Eglutės įžiebimo šventės idėja prasidėjo nuo to, kad viena narė pasakė: „Žiūrėjau tokį filmą, kuriame visi per Kūčias susirenka į miesto aikštę, įžiebia eglutę, kartu džiaugiasi, bendrauja“, – prisiminė G.Srėbalienė.

„Pradėjome rašytis, ir žiūrime – ir tas realu, ir tas. Taip šventėje įgyvendinome daugybę svajonių: turėjome eglutę, sceną, prakartėlę, kalėdinį paštą, Kalėdų senelį, policininkų simbolis Amsis dalino atšvaitus. Viską įvykdėme, išskyrus chorą, kuris pabijojo baisaus oro“, – sėkmingu mamyčių renginiu džiaugėsi A.Budrienė.

Idėjų generatorės yra 6-7 aktyviausios mamytės, bet, jei reikia pagalbos, įsijungia ir 20-25 mamos.

Be šių tradicinių švenčių „Dauparų mamytės“ įsitraukia ir į kitas veiklas: nuolat organizuojamos paskaitos sveikatos, grožio ir kitomis aktualiomis temomis, vyksta šokių pamokos, šiaurietiško ėjimo užsiėmimai, taip pat jau dvi savaites 8 daupariškės mokosi ispanų kalbos.

Be gausaus veiklų sąrašo mamos inicijavo ir vietinio laikraščio leidybą. Nuo šiol kartą per mėnesį, paskutinę mėnesio savaitę, vietinius gyventojus pasiekia „Dauparų žinios“.

„Buvau darbe leidusi vidinį laikraštį, tad idėja neatrodė labai sudėtinga. Kadangi labai daug visko vyksta, norėjome, kad žmonės kurie nesinaudoja internetu, žinotų apie tai“, – leidimo motyvus atskleidė A.Budrienė.

Laikraštyje galima rasti skirtingų naujienų, kurias rengia biblioteka, bendruomenė, mokykla, mamytės, jaunimo kubas „Strategai“, Tarybos nariai. Taip pat kas mėnesį rengiami interviu, pildomos renginių skiltys, skiriama vietos ir reklamai, skelbimams, sportui.

„Dauparų mamytės“ atskleidė, kad didžiausias jų noras – įrengti vaikų žaidimų aikštelę.

„Esame parašę projektą, laukiame atsakymo, tikimės, kad jis bus teigiamas. Nors turėsime skirti nemažą dalį ir savo lėšų, turėdamos konkretų tikslą, ieškosime rėmėjų, kurie padėtų“, – entuziazmo neslėpė mamytės.

Anot aktyvių daupariškių, vieno visuotinio susirinkimo metu buvo dėliojami ir strateginiai planai, nustatomi mamyčių poreikiai.

„Turime didžiausią sąrašą norų. Vienas iš tokių – organizuoti vaikų stovyklą“, – pasakojo A.Budrienė, atskleidusi,kad mamos sieks imtis ir šios iniciatyvos įgyvendinimo.

Kitas siekis – toliau dalyvauti mainų programoje.

„Pagal „Erasmus“ programą lankėmės Ispanijoje. Šiuo metu laukiame atsakymo, galbūt mūsų 14-18 metų vaikai galės keliauti į Ispaniją. Sporto tema bendrausime ir bendradarbiausime su suomiais“, – apie mainų programas su užsienio šalių atstovais kalbėjo pašnekovės.

Mamytės prisipažino, kad viskam reikia labai daug laiko, o jo surasti nebūtų įmanoma, jeigu nepadėtų ir neįsijungtų šeimos.

„Turime savo pagrindinius darbus, todėl džiaugiamės, kad įsijungia antros pusės, močiutės, turime kur vaikus palikti. Be jų nebūtų nieko“, – nuoširdžiai atviravo energija trykštančios pokalbininkės.

GALERIJA

  • Dauparų energijos ir idėjų užtaisas – mamytės
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Arūnas

Pamečiau žolės traktoriuko ,žolės surinkimo krepšį.radusi pask.869826097ačių

SUSIJUSIOS NAUJIENOS