Dėl asbesto atliekų – nerimo banga | Diena.lt

DĖL ASBESTO ATLIEKŲ – NERIMO BANGA

Giruliuose vaikštinėję poilsiautojai pastebėjo šalia kelio gulinčias asbesto atliekas. Anot vietos gyventojų, iš pažiūros tvarkingai sukrauti stogo dangos lakštai nejudinami jau keletą savaičių. Žmonės baiminasi, kad nuodingos asbesto atliekos gali pakenkti sveikatai.

Gyventojai stebisi

Giruliuose įamžintas vaizdas netruko pasklisti socialiniame tinkle "Facebook".

"Giruliai yra ta vieta, kur žmonės pakvėpuoti tyru jūros ir pušyno oru  atvažiuoja ne tik iš Lietuvos. Ir pakvėpuoja asbesto dulkėmis. Ši asbesto duženų krūva Giruliuose stovi jau antrą savaitę", – viešojoje erdvėje komentavo viena klaipėdietė.

Praėjusią savaitę sulaukta ir dar vieno pranešimo apie asbesto atliekas Giruliuose, tačiau jau kitoje gatvėje.

"Panašu, žmonės jas tvarkingai sudėjo, apvyniojo plėvele ir laukia, kol bus išvežta. Vis dėlto ši medžiaga yra nuodinga ir dėl žmonių saugumo turėtų būti pašalinta nedelsiant", – teigė klaipėdietis Viktoras.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Informavimo ir e. paslaugų skyriaus viešųjų ryšių specialisto Vitalijaus Čiapo, gyventojai dėl asbesto atliekų, esančių Giruliuose, išvežimo į Aplinkos kokybės skyrių pastaruoju metu nesikreipė.

Pagal galiojančias taisykles, supakuotas ir paruoštas išvežti atliekas gyventojas privalo laikyti savo teritorijoje.

Gali sukelti vėžį

Anot sveikatos specialistų, griaunant statinius iš asbesto, į orą pasklinda nuodingi plaušeliai.

Įkvėpus asbesto plaušelių, pažeidžiami kvėpavimo takai.

Ore pasklidę teršalai gali tapti onkologinių susirgimų priežastimi.

Asbesto atmainos yra pripažintos pirmos kategorijos kancerogenais, tad saugiai nepašalintos asbesto turinčių gaminių atliekos kelia didelį pavojų žmonių sveikatai.

Išvežė dešimtis tonų

Prieš dvejus metus Aplinkos apsaugos ministerijos įsakymu savivaldybėms numatyta skirti lėšų šios sveikatai kenksmingos medžiagos turinčių atliekų surinkimui, transportavimui ir saugiam pašalinimui iš gyvenamosios paskirties pastatų.

Asbesto stogus keisti planuojantys klaipėdiečiai iki šių metų liepos 1 d. buvo raginti kreiptis į miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrių, tačiau, nespėję to padaryti, dar gali suskubti.

Gyventojams suteikta galimybė šiomis atliekomis atsikratyti nemokamai.

"Labiausiai nudžiugino toks paslaugos populiarumas. Pagal sutartį su vežėjais, buvo numatyta sutvarkyti 40 tonų asbesto atliekų, ir visą šį kiekį rangovai jau išvežė. Šiuo metu sprendžiama, kaip išvežti likusias", – komentavo V.Čiapas.

Nuo projekto pradžios dėl nemokamos asbesto atliekų išgabenimo paslaugos kreipėsi 53 gyventojai.

Gairės: asbestas, Giruliai
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

to viktoras Kav

tam veikėjų Viktorui geriau reikia savo “bariuka” Giruliuose prižiūrėti kol ji neuždarė dėl pažeidimu ...

Nnn

Vėl propaganda

Ieva

Nenumirs, bet taip palikti negalima. Netvarka yra netvarka.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS