Dėl chemijos gamyklos įsiutę kretingiškiai nušvilpė valdžią: jei reiks, stos prieš buldozerius | Diena.lt

DĖL CHEMIJOS GAMYKLOS ĮSIUTĘ KRETINGIŠKIAI NUŠVILPĖ VALDŽIĄ: JEI REIKS, STOS PRIEŠ BULDOZERIUS

  • 70

Surinkę daugiau nei 7 tūkst. parašų Kretingos rajono gyventojai dar ir piketu ragino valdžią atsisakyti planų prie Darbėnų statyti vandenilio ir metanolio gamyklą. Politikai nutarė palaukti poveikio aplinkai vertinimo. Tai supykdė minią, kuri vylėsi, kad politikai balsuos dėl nepritarimo gamyklos statybai.

Žmonės tikino eksperimentinės didelės gamyklos nenorintys dėl saugumo, kvapų, oro ir vandens taršos ir reikalavo jos atsisakyti.

„Ką darysite, jeigu jums ant galvos šiks? Mums nereikia tų pinigų, nereikia gamyklos, nieko nereikia“, – pyko vyras.

„Kas ne su mumis – tai mūsų priešas. Aš noriu rytoj valgyti ir gerti švarų vandenį ir, kad mano anūkai gertų švarų vandenį, ir nebijočiau. Aš gyvenu prie gatvės, visi važiuos. Namas ir dabar jau dreba“, – kalbėjo moteris.

„Mes esame šalia, kur gyvename – 45 metrai nuo sodybos. Ir kaip dabar jaustis?“ – klausė kitas vyras.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Karštymečiu darbėniškiams trūksta jau šuliniuose vandens ir nusėda net žvyrduobė. O jeigu dabar padarys paėmimą didesnį, tai mums to vandens ištisai trūks“, – jaudinosi dar vienas pašnekovas.

Danijos atsinaujinančios energetikos kompanija vietos metanolio ir žaliojo vandenilio gamyklai žvalgosi keliose vietose, tarp jų – ir Auksūdžio kaime šalia Darbėnų. Į ją ketinama investuoti apie 400 milijonų eurų.

Nors investicijų nori, dalis tarybos narių pripažįsta, kad jiems įtaką daro daugiau nei 7 tūkst. gyventojų parašų išreikšta valia.

„Išnagrinėjome daug informacijos, pažiūrėjome Danijos pavyzdžius. Tai parinkta vieta netinkama. Labai daug abejonių kelia jos parinkimas. Palaikau gyventojus. Visada priimdami sprendimus, turime atsistoti į jų vietą“, – kalbėjo tarybos narė Violeta Turauskaitė.

Kai kurie aiškino, kad chemijos gamykla prieštarauja Strateginės plėtros planui, kuriame prioritetas skiriamas turizmui. Treti pasisakė už ekologišką ateitį ir pažangą.

„1995 metais norėjome anteną pastatyti. Sakė, moterys negalės gimdyti, vyrai taps nevaisingi. Šiandien visi su telefonais. Tai ką, mes prieš naujoves? Aš įsivaizduoju, Rytai laukia, kad mes nieko nedarytume, būtume biedniukai. Lengva priklausomus ir neturtingus valdyti. Aš noriu, kad Lietuva būtų turtinga, Kretinga būtų turtinga, o ne atsiliekančių rajonas“, – tikino tarybos narys Steponas Baltuonis.

Meras prabilo ir apie spaudimą.

„Čia nėra demokratinės šalies apraiškos. Čia turėtume dėti tašką. Nes tarybos narys – turi teisę. Šiandien, ką mačiau posėdžių salėje, daromas poveikis tarybos nariams: jeigu tu ne su mumis – tu prieš mus. Taip neturėtų būti“, – kalbėjo Kretingos meras Antanas Kalnius.

Politikai nepasakė griežto NE gamyklai. Jie nutarė palaukti poveikio aplinkai vertinimo.

„Saugyklos gal būtų po žeme, tai ir kelkime tokį reikalavimą investuotojui. Kad būtų saugūs atstumai – kelkime tokį reikalavimą, kad vanduo būtų ne iš geriamų gręžinių, o iš nuotėkų sugrąžinamas – kelkime tokį lūkestį, kad būtų apsauginės sienos“, – ragino Kretingos meras.

Dvi valandas lauke šalusi ir nesulaukusi, ko tikėjosi, minia nušvilpė politikus.

Danų bendrovė aiškino planuojanti, kad poveikio aplinkai vertinimas užtruks apie metus, vietą gamyklai parinkti norima kitąmet, o pradėti veiklą – 2028 metais.

Piketuotojai tikina, kad neleis gamyklos statyti. Jeigu reiks, stos prieš buldozerius.

Rašyti komentarą
Komentarai (70)

Gentviliokas

dirba tik su verslininkais Čia jo verslas. Kito neturi nenori ir nemoka. Na nebent vieną medi pats nukirstu. Daugiau nieko..:D :D

Danai turi Grenlandiją

Ten ledynų tirpsmo vandens kiek tik nori ir jis vertingesnis už mūsų gelmių požeminius vandenis. Čia reikia žiūrėti, ką pridarė gentvilas. Tokio tipo padugnės parduos bet ką. Narkomanas, pakrypėlus už tris eurus žmogų nužudo nė nemąstydamas. O čia sumos kitos, ne trys eurai. Melnaragę jau pavertė narkomanų kolonija, verslus narkomanės pasidariusi tiesiai prie pliažo ir kopų. Kartu oedofilų taškas Nelnaragės Vaikų ur jaunimo centre, ten pat yra psichologų postas, sutvarko išprievartauti oedofilų vaikus tyliai, nė cyot. Gentvilas dar senasis Klaipėdoje per uostą, laivininkystė ir apskaitininko Iną su juoda buhalterija orisivogė labai daug. Kaip jų nesutvarko? Kaip gali būti gentvilas jaunesnysis ministru? Tai eiliniai nusikaltėliai, dirba purvinais, primityviai, nachališkai. Juk iš išvaizdos matyt: iškrypęs narkomanas su būriu tokių pat draugų ir talkininkų.

Gentvilas ir konservata

Lauk iš seimo kriminalinės struktūros
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS