Dėl kvapų – prie derybų stalo | Diena.lt

DĖL KVAPŲ – PRIE DERYBŲ STALO

Miesto valdžia dar kartą atkreipė dėmesį į uostamiesčio gyventojus kamuojančią problemą – kvapus iš Dumpių. Nutarta ieškoti būdų, kaip suvaldyti esamą situaciją.

Miesto valdžia dar kartą atkreipė dėmesį į uostamiesčio gyventojus kamuojančią problemą – kvapus iš Dumpių. Nutarta ieškoti būdų, kaip suvaldyti esamą situaciją.

Vieno kaltininko nėra

Vakar Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, Seimo narys Eligijus Masiulis, Klaipėdos visuomenės sveikatos centro, Aplinkos ministerijos Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento atstovai lankėsi Dumpiuose, kur veikia kelių bendrovių vandens ir nuotekų valymo įrenginiai.

Apžiūrėtas "Klaipėdos kartonas", "Klaipėdos vanduo", "Branda" ir Klaipėdos rajono atliekų tvarkymo centro (KRATC) sąvartynas.

"Reikia pripažinti, kad kiekvienas iš keturių subjektų turi savą veiklos kvapą", – pabrėžė V.Grubliauskas.

Jis pastebėjo, kad bendrovė "Klaipėdos vanduo" deda dideles pastangas bei investicijas, valdydama bei tvarkydama valymo įrenginius.

"Klaipėdos kartonas" situaciją taip pat esą stengiasi kontroliuoti, tačiau čia, miesto vadovo teigimu, skiriamas dėmesys ir investicijos yra mažesnės nei anksčiau minėtoje bendrovėje.

"Lankėmės ir KRATC sąvartyne. Paradoksalu, tačiau kvapas čia buvo silpniausias. Be to, ten dabar ant sąvartyno krūvos pradėti barstyti pelenai, todėl kvapas turėtų dar labiau susilpnėti", – paaiškino V.Grubliauskas.

Anot jo, negalima teigti, jog Dumpiuose esama vieno didžiausių teršėjų, nuo kurio ir sklinda erzinantys kvapai, mat tai – bendras visų bendrovių rezultatas.

Svarbu – bendradarbiauti

Meras pripažino, jog apsilankymas bendrovės "Branda" administruojamoje kompostavimo aikštelėje paliko dvejopą įspūdį.

"Ten matomi po atviru dangumi vykstantys technologiniai procesai, kurie tam tikru metu tikrai gali būti nepageidautinų kvapų šaltinis", – pastebėjo V.Grubliauskas.

Pasak mero, norint efektyviau kontroliuoti šią problemą, gali tekti inicijuoti teisės aktų pokyčius. Teigiama, kad būtų naudinga kai kurioms bendrovėms savo nuotekas leisti valyti ne pačioms, o perleisti šį darbą "Klaipėdos vandeniui".

"Toks įstatymas buvo bandytas krutinti, tačiau jį atmetė. Seimo narys E.Masiulis pažadėjo, kad jį revizuos ir, jeigu reikės, teiks pataisą. Tai taptų postūmiu "Klaipėdos kartonui" ir "Klaipėdos vandeniui" susitarti dėl bendrų valymo įrenginių", – pastebėjo V.Grubliauskas.

Susitiks diskusijai

Vakar buvo pasiūlyta sukurti ne tik atskirų bendrovių taršos žemėlapius, bet ir visos minėtos teritorijos, mat uostamiestį, kaip minėta, pasiekia ne vienos įmonės kvapų tarša, o kelių kartu.

Be to, užfiksuota, kad dažnai smarvė neviršija leistinų normų. Čia taip pat esą reikėtų kitokios atsakingų institucijų vertinimo sistemos.

Jau po kelių savaičių minėtų bendrovių atstovai bei apsilankiusi delegacija planuoja susėsti prie bendro derybų stalo ir pradėti vieningo sprendimo paieškas.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Vigantas

Tai ne kvapai, o SMARVĖ.

Mes daugiau

kenčiame nuo "MESTILOS" SMARVĖS, kurią jie paleidžia tai 23 val., tai 2-3 val. nakties ir smardina iki ryto. Gal mano, kad miegantis =mogus nieko nejau2ia? Bet ums tai - bemiegės naktys! Šitiek metų jų niekas nesutramdo???!!!

Sigitas

"Miesto valdžia dar kartą atkreipė dėmesį į uostamiesčio gyventojus kamuojančią problemą – kvapus iš Dumpių. Nutarta ieškoti būdų, kaip suvaldyti esamą situaciją". Čia kiap per vestuves pakartoti KARTU. Tą susidariusią gyventojams netinkama, nepriimtina problema tęsesi kelintą dešimtmetį. Keista kodėl Dumpiai kelia nerima jeigu nemažiau, o daugiau kelia UAB "MESTILLA" su savo doku-tarša. Jeigu tai priešrikiminis triukas valdininkų, tai lai patys iš savo nuosavų namų atsikelia į dvoko-taršos židinį ir vietoj "tualetinio vandens" skonio mėgaujasi dvoku tarša skoniu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS