Dėl naujovės Klaipėdoje konsultuos vilniečiai | Diena.lt

DĖL NAUJOVĖS KLAIPĖDOJE KONSULTUOS VILNIEČIAI

Pasirašyta sutartis, pagal kurią bus teikiamos konsultacijos dėl jūrinės inžinerinės pramonės plėtros Klaipėdos uoste.

Pasirašyta sutartis

Dėl jūrinės inžinerinės pramonės plėtros Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją konsultuos "PricewaterhouseCoopers" bendrovė iš Vilniaus.

Ji yra užsienio subjektų kontroliuojama verslo, įmonių pajamų, duomenų apdorojimo konsultavimo ir rengimo bendrovė, kurioje dirba 181 darbuotojas, atlyginimų vidurkis yra beveik 3 tūkst. eurų.

Konsultacijos susijusios su teisiniu, ekonominiu naudingumu, praktinio įgyvendinimo galimybių analize. Bus konsultuojama ir tai, kaip vykdant projektą įsigyti įvairias paslaugas.

Pagal pasirašytą sutartį, apie kurią paskelbta birželio 30 d., konsultavimo paslauga atsieis per 52 tūkst. eurų.

Gilinimas: parengta galima jūrinės inžinerinės pramonės plėtros bazės gilinimo schema.

Jūrinė inžinerija

Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste rengiamasi vykdyti itin svarbią jūrinių vėjo elektrinių ir jų komponentų gamybos, surinkimo ir sandėliavimo veiklą. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija turi įrengti tam reikalingą infrastruktūrą.

Jūrinės inžinerinės pramonės plėtros konsultantas turės surengti bent kelias konsultacijas, kaip atrodys vėjo jėgainių gamybos ir surinkimo veikla. Tokių konsultacijų partneriais numatyti tiek laivų statytojai ar stambiagabaričių metalo konstrukcijų surinkėjai, tiek vėjo jėgainių parkų statytojai ar jūrinės inžinerijos projektų investuotojai.

Jūrinės inžinerijos pramonės sukūrimas Klaipėdos uoste gali pritraukti daug papildomų aktyvių veiklų, todėl negalima praleisti progos kurti tokią veiklą.

Svarbus niuansas yra ir tai, kaip juridiškai bus įforminta ir reguliuojama uosto jūrinės inžinerijos veikla plėtojant naują pramonę uoste.

Konsultacijos uoste vykdant naujus projektus nėra naujovė. Tai buvo daroma ir rengiantis statyti Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalą.

Jūrinės inžinerijos veikla Klaipėdos uoste bus vertinama apimant mažiausiai penkerių metų veiklos perspektyvą.

Numatyta konkreti vieta

Bus vertinama, kokios investicijos bus reikalingos uoste diegiant naują jūrinės inžinerijos pramonės šaką.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas yra teigęs, kad jūrinės inžinerijos pramonės sukūrimas Klaipėdos uoste gali pritraukti daug papildomų aktyvių veiklų, todėl negalima praleisti progos kurti tokią veiklą.

Klaipėdos uoste iki 2026 m. turi būti įrengta vėjo jėgainių surinkimo ir sandėliavimo aikštelė su išvystyta infrastruktūra.

Ją planuojama įrengti Smeltės pusiasalyje pagal Kairių gatvę, priešais Kiaulės Nugarą. Pradžioje tai bus 20 ha teritorija ir per 380 m krantinės dalis prie 149–152 krantinių. Anksčiau prie šių krantinių švartavosi jūrų keltai.

Prie šių krantinių, jas rekonstravus, numatoma išgilinti iki 10 m. Šiuo metu jau paskelbtas gilinimo poveikio aplinkai vertinimo paslaugų konkursas.

Vėliau, kai bus gautos išvados, vyks ir kitų dokumentų rengimas.

Iki to laiko "PricewaterhouseCoopers" jau bus pateikusi jūrinės inžinerinės pramonės plėtros šioje uosto dalyje ekonominį, finansinį ir juridinį įvertinimą. Bus matoma visa tokios veiklos šioje uosto dalyje schema.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Juokinga

Kai del uosto ar laivybos kobsultuoja vilnieciai :)) Cia kaip batsiuvis konsultuotu staliu

to Pastaruoju metu

Gerai kad rašo ir kritikuoja. Nesvarbu kad su klaidom, svarbu kad eina suprast ką žmogus nori pasakyt. Be sudmalių irgi neapsieisi...Bet ,,Visokių yra - visokių reik":D) Čia kaip antibiotikai visuomenei. Kuri gali išreikšt savo nuomonę pasakyt Tiesą ar pamankštinti kritinį mastymą... Pati pagalvokit, kas būtų, jei po straipsniais nebūtų galima rašyt komentarų? Arba rašyt tik pagiriamuosius. Kaip dabar atrodo čia ir kt. portaluose publikuojami straipsniai apie Ukrainą( ar kita kokia griežtai propagandos kontroliuojama) temą? Ogi apgailėtinai. Žinoma, pvz. ,,Klaipėda" neskelbs kiek apsilankymų turi straipsniai su uždaryta komentarų skiltim apie Putino smerkimą ar Zelenskio pergales, bet manau kad jų niekas net neatsiverčia. Tokias mums kišamas a'le naujienas sužinot galima bet kuriame Lietuvos TV kanale. Ir dar laiko sutaupysi..Man tai visą tą cirką stebėt labai juokinga:D) ,,Žiniasklaida" bl..:D)

Klpd.

Man tai kol kas žiūrint kaip viskas daroma, atrodo kad su tom jūrų jėgainėm Lietuva apsišiks:D)Arba jau perėmus ir apsimesdama kad čia ji ne-prie-ko, paskui statys parką sau koks nors pasaulo guzas (korporacija). Kuri paskui net artyn nieko neprileis, darys ką nori ir nieko tu jai nepadarysi..Kaip su LEZ zonom tik čia turėtų būti dar aštriau. Jūra bus jau ne mūsų...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS