Dėl statybų pajūryje – detektyvas | Diena.lt

DĖL STATYBŲ PAJŪRYJE – DETEKTYVAS

Melnragės kopose radiotechninį postą su žemės sklypu įsigiję verslininkai čia ėmėsi darbų, sukėlusių tam tikrų abejonių dėl jų legalumo. Klaipėdos savivaldybė iki šiol nėra išdavusi leidimo pastato remontui, tuo metu bendrovės atstovai aiškina, kad to leidimo jiems ir nereikia.

Įsirengė lauko terasą

Sovietiniais laikais buvęs pasieniečių jūros stebėjimo postas Vėtros g. 8 turi naujus valdytojus – bendrovę "Anteninė".

Dar gegužės pabaigoje klaipėdiečiai atkreipė dėmesį į Melnragės paplūdimyje prasidėjusius darbus.

Dienraštis tąkart rašė, kad teritorija aptverta "Stop" juosta ir tvarkoma, čia atgabentas konteineris didžiosioms atliekoms.

Per mėnesį aplinka paplūdimyje dar labiau pasikeitė – pastatas nudažytas ryškiai raudonai, o šalia jo smėlyje įrenginėjami betoniniai poliai, pastatyta ir įstiklinta terasa.

Įstatymai itin griežtai riboja statybas pajūrio juostoje, faktiškai bet koks veiksmas reikalauja derinimo su atsakingomis institucijomis.

Todėl žmonėms parūpo, ar tikrai į pajūrio zoną patenkančio sklypo šeimininkai gavo visus reikalingus leidimus darbams?

Projekto dar nepatvirtino

Pirmadienį Klaipėdos savivaldybės tarnautojai tvirtino leidimo paprasto remonto darbams adresu Vėtros g. 8 bendrovei "Anteninė" neišdavę.

Tokį prašymą verslininkai pateikia jau penktą kartą.

Negi statybos vyksta be valdininkų sutikimo?

"Projektas dar tebetikrinamas. Todėl jame numatyti darbai, kuriems privalomas statybos leidimas, neturėtų vykti. Pastato savininkas prašo leidimo fasado dažymui, tvarkymui, turėklų atnaujinimui, užkaltų langų atidarymui", – vardijo Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų poskyrio vyriausioji specialistė Irena Kaminskienė.

Savivaldybės pozicija – kad tvarkytųsi, o statybos inspekcijos – kad nesitvarkytų.

Esą prašymas paprasto remonto darbams keliskart atmestas, nes "neatitiko teisės aktų reikalavimų".

Dabar penktą kartą teikto projekto tikrinimo pabaiga numatoma liepos 8 d.

Kas neįtinka tikrintojams, specialistė taip ir neatsakė, tačiau, išgirdusi, kad pastatas – jau ir nudažytas, ir įstiklintas, nustebo.

"Tada čia jau Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos kompetencija", – suglumo I.Kaminskienė.

"Patys darykite išvadas"

Paklaustas, ar pajūrio juostoje gali būti įrenginėjami betoniniai poliai, Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius teigė, kad taip.

"Pagal Lietuvos pajūrio juostos įstatymą, esant registruotiems pastatams, tam tikros statybos rūšys yra leidžiamos. Savivaldybės pozicija – kad tvarkytųsi, o statybos inspekcijos – kad nesitvarkytų. Patys darykite išvadas", – mestelėjo G.Pocius.

Jei Klaipėdos miesto valdžia siekia, kad anksčiau pajūrio vaizdą gadinęs pastatas atgytų, kodėl vis stabdomas jo projektas?

"Matyt, kažkas jam nepritaria. Galiu tik spėti, bet nespėliosiu", – svarstė vedėjas.

Gediminas Pocius / Vytauto Petriko nuotr.

Ar nepasikartos Palangos istorija, kai paplūdimyje prieš porą metų pastatyti konteineriniai tualetai teismo sprendimu pripažinti nelegaliais ir galiausiai turėjo būti nugriauti?

G.Pociaus manymu, Klaipėdai toks scenarijus negresia.

"Teisiškai pajūrio juostoje įregistruoti pastatai gali būti tvarkomi. Dar neburkime iš tirščių. Kai bus įgyvendintas projektas, manau, ir jūs jo paslaugomis pasinaudosite. O tada ir kalbėsime", – nukirto Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas.

Anot jo, buvusio radiotechninio posto pastate veiks viešojo maitinimo įstaiga.

Leidimas bendrovei nebūtinas?

Pats bendrovės "Anteninė" akcininkas Tadas Varpiotas iš pradžių tvirtino, kad leidimą remonto darbams įmonė gavo.

Paskui pareiškė, kad tas leidimas bendrovei nėra būtinas.

"Iš tikrųjų tam, ką mes darome, leidimo nereikia. Išiminėjame jį tik iš geros valios. Mes atliekame paprastą remontą, statybų nevykdome. Savivaldybė paprašė pašalinti ant sienos buvusį grafitį, tai nuvalėme. Visus klausimus derina mūsų architektai, kiek žinau, buvo kilusi šiukšlių tvarkymo problema ir panašiai. Biurokratizmas", – situaciją apibūdino T.Varpiotas.

Esą nei pastato kapitalinis remontas, nei statybos darbai sklype Vėtros g. 8 nebus vykdomi, tad užsitęsęs leidimo išdavimo procesas yra akivaizdus biurokratizmo pavyzdys.

T.Varpiotas iki galo taip ir neatskleidė, kokias paslaugas teiks, veikiausiai čia bus atidaryta kavinė.

Baigti darbus verslininkai žada dar šį vasaros sezoną.

Planuoja patikrinimą

Pajūryje vykstančiais darbais susidomėjo ir Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Pokyčiai: taip pastatas atrodė prieš daugiau nei mėnesį. Dabar jis – gerokai pasikeitęs. (Vytauto Liaudanskio ir Vytauto Petriko nuotr.)

Adresu Vėtros g. 8 statybų inspektoriai planuoja patikrinimą – tik po išsamaus vertinimo vadovybė pateiks savo išvadas.

Klaipėdos teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento direktorė Renata Kleponienė kažkodėl pareiškė su žurnalistais bendrausianti tik per atstovą spaudai.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas žadėjo nedelsiant pasidomėti situacija ir, jeigu reikės, pasikviesti visas suinteresuotas puses pokalbiui.

"Labai abejoju, kad kažkas niekam nesakęs naktį paėmė ir nudažė namą, pastatę terasą ir dabar bandys įteisinti. Manau, taip neturėtų būti", – svarstė meras.

Esą tiek miesto, tiek pačių klaipėdiečių prioritetas – ne ribojimai, o gražėjantis pajūris.

"Reikia, kiek įmanoma daugiau padėti žmonėms, kurie ėmėsi pastato gaivinimo idėjos. Jeigu iš tiesų kažkas kažkur stringa, spręsime tuos klausimus. Be abejonės, įstatymų nevalia pažeisti niekam, net ir pačiai kilniausiai misijai. Būtina ieškoti sprendimų, kad tas suplanuotas modelis veiktų, o ne stabdyti, neleisti ir drausti", – kalbėjo V.Grubliauskas.

"Svarbu, kad sumanymai taptų kūnu", – pridūrė jis.

Meras pasidžiaugė, kad daugybę metų merdėjęs pastatas vizualine prasme atgijo.

"Dabar pasižiūrėti į jį akiai miela tiek iš kranto, tiek iš jūros pusės. Reikėtų džiaugtis, kad atsirado iniciatyva, kuri įprasmino tą seną lūkestį. Nes vienoje prestižiškiausių miesto vietų sovietiniu palikimu dvelkęs pastatas džiaugsmo nekėlė", – kalbėjo meras.

Pardavinėjo du dešimtmečius

Sovietiniais laikais buvęs jūros stebėjimo postas Pirmojoje Melnragėje ilgai stovėjo apleistas ir išties gadino pakrantės vaizdą.

Kabėjęs užrašas bylojo, kad šis pastatas ir žemė aplink jį parduodami, tačiau pirkėjų vis neatsirasdavo.

Pajūrio juostoje statytojams gerokai apribojama veiksmų laisvė, tad ir pirkėjai nesiveržė įsigyti tokio turto.

2001 metais Vidaus reikalų ministerija seniai nenaudojamo radiotechninio posto pastatą Vėtros g. 8 perdavė Valstybės turto fondui.

Aukcione jį nupirko fizinis asmuo, o 13 arų žemės sklypas jam buvo išnuomotas iš viso sumokėjus 181 tūkst. litų.

Tačiau naujasis šeimininkas pastato "nejudino", iškabino tik telefono numerius, skelbiančius, kad objektas parduodamas.

Nekilnojamasis turtas Melnragėje domina daugelį žmonių, bet išgirdus milijonines sumas, "fantazija atšokdavo".

Tada buvusiam pastato savininkui tarpininkavusi bendrovė prašė pusantro milijono litų.

Verslininkai, kurie domėjosi pastatu, svarstė galimybę įrengti jame viešbutį kavinę ar prekyvietę.

Tačiau juos atgrasydavo ne tik kaina, bet ir nesutvarkytos prieigos, ilgą laikę toje vietoje nė nebuvo kanalizacijos.

Vėtros gatvėje nutiesus komunikacijas objektas tapo patrauklesnis.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Zydrius

Labiausiai tai trugdo žurnaliugai sensaciju medžiotojui

Petras

Juokas ima, vyksta planai, kad kelių kvadratinių kilometrų betoninę salą supils jūroje, puse Melnragės padarys statybos aikštelę ir nieko, o žmogus kelis poliūs sukalė sutvarkė aplinką ir biurokratams, kurie visą gyvenimą tikriausiai nieko patys nesukūrė naudingo, darbo atsirado.

Angie Selph

Šiuo metu „Google“ kas menesi moka nuo 17 000 iki 22 000 JAV doleriu, kad galEtu dirbti internete iš namu. Aš prisijungiau prie šios veiklos prieš 2 menesius ir uždirbau 20544 $ per pirmaji šios veiklos menesi. Galiu pasakyti, kad mano gyvenimas visiškai pagerejo! Patikrinkite, ka aš darau.apsilankykite >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> w­­w­­w.W­orkLinks3.Com
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS