Dėl taršos draudžiama maudytis Smiltynės paplūdimiuose Klaipėdoje | Diena.lt

DĖL TARŠOS DRAUDŽIAMA MAUDYTIS SMILTYNĖS PAPLŪDIMIUOSE KLAIPĖDOJE

Smiltynės paplūdimių vanduo neatitinka higienos normų, todėl čia draudžiama maudytis. Tyrimų metu vandenyje aptikta tarša žarninėmis lazdelėmis. Bus aiškinamasi, ar tarša momentinė, ar ilgalaikė ir maudynės poilsiautojų pamėgtuose paplūdimiuose tabu bus ilgą laiką.

Vandenyje – žarninės lazdelės

Prieš pat savaitgalį uostamiesčio paplūdimius prižiūrinti įstaiga „Klaipėdos paplūdimiai“ paskelbė, jog Smiltynės paplūdimių vanduo neatitinka higienos normų reikalavimų, todėl čia maudytis yra draudžiama.

„Birželio 19 d. buvo paimti tyrimai, šiandien gavome rezultatus, kurie rodo, kad Smiltynės paplūdimiuose yra užterštas vanduo“, – penktadienį priešpiet teigė įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Vos tik paaiškėjus faktui, kad Smiltynės maudyklų vandenyje aptikta žarninių lazdelių, šiuose paplūdimiuose buvo iškeltos raudonos vėliavos, kurios reiškia, jog maudytis – draudžiama. Ar laikomasi šio draudimo stebi gelbėtojai.

Draudžia maudytis

Taip pat užsakyti pakartotiniai vandens tyrimai. Jų rezultatų tikimasi sulaukti ateinantį antradienį arba trečiadienį. Iki bus gauti pakartotinių tyrimų rezultatai Smiltyje poilsiautojams maudytis bus draudžiama.

A.Siakki pastebėjo, kad atvejų kai uostamiesčio paplūdimių vandenyje buvo aptikta žarninių lazdelių yra pasitaikę ir anksčiau – prieš keletą metų Melnragės Neįgaliųjų paplūdimyje, kartą ir Smiltynėje.

Tikėtina, kad abiem šiais atvejais tarša žarninėmis lazdelėmis buvo momentinė, nes pakartotiniai tyrimai parodė, kad vandens kokybė atitinka normas.

Lėmė šiluma ir žmonės?

Vandens tyrimus atlikusios bendrovės „Darnaus vystymosi institutas“ tyrimų laboratorijos vedėjas Kęstutis Navickas aiškino, kad Smiltynės paplūdimių vandenyje užfiksuota tarša – mikrobiologinė, kuri paprastai atsiranda dėl poros priežasčių.

„Visų pirma tai yra meteorologinės sąlygos – santykinai aukštesnė oro temperatūra ir poilsiautojų koncentracija. Tai yra du pagrindiniai faktoriai, kurie ir lėmė padidėjusią taršą“, – dėstė K.Navickas.

Pašnekovas patikino, kad pramonė žarninių lazdelių koncentracijai vandenyje daro tik minimalų poveikį.

„Be to, pati maudyklių lokalizacija apsprendžia, kad labiausiai tikėtini faktoriai – meteorologinės sąlygos ir poilsiautojų koncentracija. Dabar paimti pakartotiniai mėginiai parodys, ar tarša buvo momentinė, ar ilgalaikė ir tada bus galima aiškintis priežastis“, – dėstė K.Navickas.

Pasitaiko ir kitur

Jeigu paaiškės, kad tarša žarninėmis lazdelėmis – ilgalaikė, teks priimti sprendimus dėl naudojimosi Smiltynės paplūdimiais tvarkos.

Tačiau bendrovės tyrimų laboratorijos vedėjas pastebėjo, kad kol kas labai nerimauti dėl nustatytos taršos nevertėtų, mat sumažėjus kritulių ir įsivyravus karščiams bei vienoje vietoje išaugus lankytojų srautui Lietuvoje dažnai pasitaiko panašių atvejų.

„Tikėtina, kad kai pakartotiniai mėginiai bus ištirti, tarša turėtų neviršyti leistinų reikšmių“, – pastebėjo K.Navickas.

Melnragės-Girulių paplūdimiuose vanduo atitinka higienos normų reikalavimus, tad čia maudytis leidžiama.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

kolukio pirmininkas buvo arsus komjaunuolis

Zarnines lazdeles yra tos pacios krabo lazdeles is zuvu atlieku, kurias gamina kauno meras savo viciunuose. viskas ore.

Seklys morka

Reikia aparatura tureti, kuri stebetu ir praplaukiancius laivus ir savu imoniu skleidziama tarsa i marias ir jura.

Klaipėda

Visi klaipėdiečiai turėtų vienu metu įsibridę nusikak ...ti jūroje, kad būtų rasta žarninių lazdelių. Taršos šaltinis yra reide stovintys laivai kurie varo fekalinius vandenis į jūrą arba vandentiekio kolektoriaus avarija, kai į jūrą išmetamos neišvalytos nuotekos.Laivus labai paprasta patikrtinti, tai priklauso nuo direkcijos norų juos patikrinti. Dėl vamzdžio tai jau grigeo atvejis. Gali iškart bėda neišlysti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS