Dėl uosto – kreipimasis į Prezidentą | Diena.lt

DĖL UOSTO – KREIPIMASIS Į PREZIDENTĄ

Jūrininkų bendruomenė priešinasi uosto statuso pakeitimui. Prieš dvi savaites Seimui priėmus Klaipėdos valstybinio jūrų uosto įstatymą, kuriuo valstybės įmonę siekiama pertvarkyti į akcinę bendrovę, jūrininkų organizacijos bei Lietuvos piliečių sąjunga kreipėsi į Prezidentą Gitaną Nausėdą, kad jis vetuotų šį įstatymą.

Birželio 30 dieną Seimas priėmė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto įstatymo pakeitimą, kuriuo valstybės įmonės Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija pertvarkoma į akcinę bendrovę.

Liepos 8 dieną Lietuvos jūrininkų sąjunga, Jūrų kapitonų asociacija, asociacija „Jūros veteranai“ bei Lietuvos piliečių sąjunga kreipėsi į šalies vadovą raštu, prašydama įsiklausyti į jų nuomonę ir vetuoti šį įstatymo pakeitimą.

Teigiama, kad Klaipėdos valstybinis jūrų uostas yra strategiškai svarbus objektas, reikalaujantis nacionalinės apsaugos nuo priešingų valstybių veiklos, žalingų interesų, ekonominės konkurencijos, privačių uosto įmonių interesų, kurie ne visada sutampa su Lietuvos saugumo ir ekonomikos principais.

Todėl svarbu, kad jūrų uostas liktų valstybės nuosavybe.

„Anksčiau vykdytos valstybinio sektoriaus reformos primena blogą ir karčią patirtį, dėl kurios Lietuvos valstybės ekonomika prarado dalį stipraus valstybinio sektoriaus, neteko reikšmingos dalies Lietuvos ekonomikos potencialo augimo. Sunaikinti Lietuvos prekybos, žvejybos laivynai ir su jais susijusios jūrinės įmonės. Dėl to 34 tūkst. žmonių prarado darbą“, – rašoma rašte Prezidentui.

Toliau vardijama, kad, pertvarkant Lietuvos dujų ūkį, privatizuojant kitus Lietuvos strateginius objektus, šalies gyventojai patyrė apie 5 mlrd. litų nuostolių.

Esą pertvarkius jūrų uostą, valstybinis sektorius susilpnės, valstybė neteks dalies pajamų, valstybės įtaka į šalies jūrinį saugumą ir ekonomiką sumažės, gali kilti korupcinės apraiškos valdant ir keičiant valstybinį turtą.

„Direkcijos pavertimas į akcinę bendrovę yra šalies valstybinio sektoriaus menkinimas. Mes nepritariame Klaipėdos valstybinio jūrų uosto reformoms ir pasisakome prieš valstybines įmonės pavertimą akcine bendrove. Prašome įsiklausyti į mūsų nuomonę, galimas neigiamas pasekmes ir grėsmes Lietuvai ir vetuoti šį pakeitimo įstatymą“, – rašoma jūrinės bendruomenės rašte G.Nausėdai.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Viskas priklauso no

to,kas uz viso sito veiksmo stovi.Ar kazkas is uosto veikeju,iesko keliu,tarp politiku,tam kad veliau pusvelciui prigriebti gera kasneli.Uoste tokiu veikeju pilna.Per laika uzdirbti simtai milijonu euru.Vieni is didziausiu veikeju yra is klasco-begos,lukashenkos trasu terminalo valdytojas,klaipedos naftos.Pakeiti istatyma,paskui suskaldai imone,pradedi bankrotinti-privatizuoji uz asaras.Ir valdai simtus milijonu kainuojanti turta.Schema iprastine-nieko naujo.Tik idomu,kas is politiku parsiduos?Imanomas ir kitas variantas,kad kazkas is sausumos,buves politikas,iesko keliu,kaip nugriebti naudinga kasneli.Nes uoste irgi vyksta pasikeitimai,ir viena is grupiu sparciai praranda pozicijas.

LN

Laiško autorius dar litais skaičiuoja :D

Paprastas

As pries uosto direkcijos privatizavima.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS