Dėl žindymo paskaitų – skundai | Diena.lt

DĖL ŽINDYMO PASKAITŲ – SKUNDAI

 

Paskaitos apie žindymą būsimiems tėveliams įžiebė konfliktą. Buvęs lektorius reikalauja, kad jam būtų vėl leidžiama dalytis savo patirtimi. Skundais plungiškis užvertė ne tik paskaitas organizuojančią įstaigą, savivaldybę, bet ir miesto tarybos narius, merą.

Darbą įvertino puikiai

Vaikų ir bendrosios praktikos gydytojo, žindymo konsultanto ir mokytojo, knygos "Kūdikio žindymas" autoriaus Kazimiero Vitkausko skundą pirmadienį svarstė miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariai.

Nors posėdyje jis norėjo dalyvauti, tačiau pranešė, kad atvykti negalės dėl didelio ligonių srauto Plungėje, kur dirba.

Skunde K.Vitkauskas nurodė, kad penkerius metus jis skaitė paskaitas apie natūralų naujagimių ir kūdikių maitinimą Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro organizuojamoje "Tėvelių mokykloje".

Vyras tvirtino, kad pasidalyti patirtimi jį pakvietė tuometė įstaigos vadovė. Per penkerius metus medikas vedė 79 paskaitas.

"Viskas ėjosi puikiai. Buvau giriamas, kad mano paskaitos "Tėvelių mokykloje" – populiariausios. Kasmet sutartis buvo pratęsiama. Tačiau praėjusių metų pradžioje iš įstaigos gavau pranešimą, jog nuo kovo paskaitas apie maitinimą ves kitas lektorius", – skunde rašė K.Vitkauskas.

Jis pabrėžė, kad yra natūralaus maitinimo specialistas, baigęs specialius kursus, ir yra tinkamas būtent šiam darbui – ruošti besilaukiančias moteris žindyti, konsultuoti maitinančias mamas, skaityti paskaitas šia tema.

K.Vitkausko nuomone, naujoji lektorė neturi reikiamos kompetencijos dėstyti šia tema.

"Pats lankiausi ir išklausiau jos paskaitą du kartus. Žinios pateiktos nekvalifikuotai. Apie tai informavau Klaipėdos visuomenės sveikatos biurą, savivaldybę, merą", – nuomonę dėstė medikas.

K.Vitkauskas rašte taip pat nurodė, kad iš savivaldybės gautas atsakymas, jog šiemet paskaitos apie žindymą nenumatomos.

"Prašau sugrąžinti galimybę vėl skaityti paskaitas "Tėvelių mokykloje". Nebeorganizuoti jų būtų nesąžininga visuomenės intereso atžvilgiu. Natūralus naujagimio ir kūdikio maitinimas yra labai svarbus vaiko augimui, vystymuisi ir viso gyvenimo sveikatai", – pabrėžė medikas.

Sulaukė daug nusiskundimų

Posėdyje dalyvavusi Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro direktorė Jūratė Grubliauskienė teigė, kad iš pradžių K.Vitkauskas paskaitas apie žindymą skaitė kaip savanoris, turintis daug šios srities žinių. Vėliau už šią paslaugą jam buvo mokama.

Pasak J.Grubliauskienės, po kiek laiko dėl K.Vitkausko vedamų paskaitų sulaukta neigiamų tėvelių atsiliepimų.

"Mes vertiname savo organizuojamas paslaugas. Žmonės pradėjo kalbėti, kad jų netenkina paskaitų apie žindymą trukmė, nes besilaukiančios moterys negali išsėdėti ilgiau, nei numatyta. Dalyviai taip pat nurodė, kad paskaitos nepateisina jų lūkesčių. Žmonės prasėdi dvi valandas, bet negauna nei teorinių, nei praktinių žinių. Lektorius pristatinėja savo šeimą, žindymo patirtį", – pasakojo įstaigos vadovė.

Direktorės teigimu, paskaitų dalyviai pradėjo skųstis, kad jie raginami pirkti lektoriaus knygą.

Kažkas užduoda klausimą, o lektorius nurodo, jog atsakymą ras jo knygoje.

"Tvirtino, kad, pavyzdžiui, kažkas užduoda klausimą, o lektorius nurodo, jog atsakymą ras jo knygoje", – teigė vadovė.

J.Grubliauskienė neslėpė, kad sulaukus skundų pradėta galvoti, jog reikia organizuoti viešųjų pirkimų procedūras naujam lektoriui išrinkti.

"Galėjome keisti jau po trejų metų, o praėjo penkeri. Pagal viešųjų pirkimų procedūras buvo išrinkta nauja įstaiga, kuri ves paskaitą. Pastaroji skyrė lektorių. K.Vitkauskas nepakliuvo. Visų procedūrų buvo laikomasi", – pasakojo direktorė.

Istorija tęsiasi metus

Anot J.Grubliauskienės, tada prasidėjo susirašinėjimas su buvusiu lektoriumi.

"Jo manymu, jis yra tinkamas vesti paskaitas, o kiti – ne. Taip ratas užsisuko. Istorija tęsiasi nuo praėjusių metų vasario", – tvirtino direktorė.

J.Grubliauskienė pabrėžė, kad naujoji lektorė yra praktikuojanti pediatrė, alergologė, galinti pakonsultuoti tėvus aktualiais klausimais. Konkurse dalyvavo kelios įstaigos.

Pasak vadovės, taip pat buvo aiškinamasi, kaip naujosios lektorės paskaitas vertina dalyviai.

"Žmonės atsiliepė teigiamai. Mūsų tikslas, kad patenkintume dalyvių norus, būtų atsakyta į jiems kylančius klausimus", – pabrėžė direktorė.

Ji pridūrė, kad "Tėvelių mokykloje" organizuojamos 9 paskaitos skirtingomis temomis. Žindymas – viena jų.

Miesto tarybos narė Vaida Žvikienė atkreipė dėmesį, kad K.Vitkauskas komiteto prašo palankaus asmeniui ir visuomenei sprendimo.

"Mes negalime priimti sprendimų, palankių asmeniui. Giname viešąjį interesą. Sveikiname įstaigą, kad paslaugas vertina atsižvelgdama į klientų poreikius", – pabrėžė tarybos narė.

Elgesys – netinkamas?

Tarybos nariai, išgirdę, kad lektorius paskaitų metu pardavinėjo savo knygas, jo elgesį įvertino kaip nekorektišką.

"Tai – pažeidimas, reklama", – konstatavo miesto tarybos narys Artūras Razbadauskas.

Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė informavo, kad Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamentas praėjusiais metais kreipėsi dėl naujagimiams palankios ligoninės statuso suteikimo.

"Reikalavimai yra dideli. Dėmesys yra kreipiamas ir į žindymą. Beveik visas personalas yra baigęs ministerijos organizuojamus kursus ir gali gimdyves mokyti žindyti naujagimius. Dabar viskas įsivažiuoja. Gimdyvės individualiai mokomos maitinti, o mažose grupėse vyksta diskusijos. Jei tokia paslauga teikiama ligoninėje, mes galime nebeorganizuoti paskaitų apie naujagimių žindymą", – aiškino vedėja.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

pikta

nu pzd zindyti dar moko...gimdziau pries 28 metus, atnese vaika ir zindyk kaip nori ir nieko ne vienas vaikas is bado nenumire...kodel kaip dulkintis nemoko..

Asta

O naujoji lektore savo privacia klinika pristatineja, ir tikrai truksta jai ziniu zindymo klausimais.

Agnė

Buvau šio lektoriaus kursuose ir likau labai patenkinta tiek pačia paskaita tiek gauta informacija. Gavau atsakymus apie visus man rūpimus klausimus apie žindyma. Informacija isdėstyta aiskiai. Knygos niekas nevercia pirkti jusu, nes tai vyko po paskaitos!!! Nestuke nera ligonis ir tas 2val tikrai issedeti gali, juolab kad uz kojos niekas ten pririses nelaiko, aisku jai ten atejas asmuo tikisi tas dvi valandas guleti masažineja vibro kedeje tai gal ir nusivilia, bet manau jai atejai klausytis paskaitos, tai manau zinai kur atėjai! O tokiu kursu reikia ir butinai: kad pagaliau baigtusi tas sovietinio senumo informacijos apie žindyma, brukimas y galvas!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS