Dezinfekcija Klaipėdoje: esama ir iššūkių? | Diena.lt

DEZINFEKCIJA KLAIPĖDOJE: ESAMA IR IŠŠŪKIŲ?

Siekiant užkirsti kelią koronavirusui plisti, uostamiestyje dezinfekuojamos gatvės, konteineriai, viešasis transportas. Nustatyta prievolė imtis ir daugiabučių namų laiptinių dezinfekcijos. Apibendrinant dviejų savaičių patirtį, matoma, kad kai kuriose srityse vis dėlto neapsieita be trukdžių.

Panaudojo 30 t skysčio

Prieš dvi savaites posėdžiavę Klaipėdos ekstremalių situacijų komisijos nariai apsisprendė dėl dezinfekcijos mieste. Neseniai aptarti ir nuveikti darbai.

Bendrovės "Klaipėdos autobusų parkas" vadovas Vaidas Ramanauskas dėstė, kad per dvi pastarąsias savaites buvo išdezinfekuotas maždaug 2 mln. kv. m plotas, sunaudota apie 30 t tam būtino skysčio.

Taikos prospektas dezinfekuojamas du kartus, o Šilutės plentas ir Minijos gatvė – vieną kartą per savaitę. Šaligatviai Taikos prospekte dezinfekuojami kartą per savaitę.

Teigiama, kad šiuo metu jau sunaudota apie 40 proc. turimo dezinfekcinio skysčio. Dirbant dabartiniu tempu, skysčio atsargų pakaktų dar keturioms savaitėms.

Jeigu reikėtų didinti dezinfekcijos apimtis ar ilginti darbų laiką, priemonių reikėtų pirkti papildomai, tačiau direktorius patikino, kad skysčio gauti problemų nėra.

Dezinfekcija – kiekvieną savaitę

Uostamiestyje galioja ir reikalavimai plauti bei dezinfekuoti konteinerius.

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus viršininkė Ramunė Šličienė aiškino, kad išplauti ir dezinfekuoti visus viešose erdvėse esančius konteinerius yra įpareigoti atliekų surinkėjai.

Teigiama, kad jau išplauti ir išdezinfekuoti visi varpelio formos antrinių žaliavų, taip pat požeminiai ir pusiau požeminiai bei apie 65 proc. antžeminių mišrių atliekų konteinerių.

Numatoma, kad visi konteineriai bus baigti plauti iki mėnesio pabaigos.

R.Šličienė taip pat sakė, kad kol kas konteineriai dezinfekuojami ir plaunami iš turimų resursų, bet kitą mėnesį planuojama darbų apimtis didinti, tad numatoma įsigyti konteinerių dezinfekcijos paslaugas.

Konteineriai bus dezinfekuojami kiekvieną savaitę.

Bendrovė taip pat yra užsakiusi 4,5 tūkst. lipdukų, jie klijuojami ant konteinerių. Lipdukai gyventojus ragina naudoti pirštines.

Sukėlė aistrų

Mėnesio pradžioje buvo patvirtinta ir prievolė dezinfekuoti daugiabučių namų laiptines. Miesto reikalavimas laiptines dezinfekuoti ne rečiau nei kartą per savaitę sukėlė nemažai kalbų ir emocijų.

Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Inga Kubilienė teigė, kad savivaldybės darbuotojai sulaukė gyventojų skambučių.

Žmonės domėjosi laiptinių dezinfekcijos tvarka, tokių paslaugų kainomis, kur galima įsigyti dezinfekcinio skysčio ir pan.

Vis dėlto, nuo įsakymo priėmimo praėjus kuriam laikui, aiškėja, kad reikalavimas įgyvendinamas gerai.

"Savivaldybė turi 2 tūkst. daugiabučių gyvenamųjų namų. Iš jų apie 80 proc. jau yra sudarę valymo paslaugų sutartis. Vadinasi, jos buvo sudarytos iki karantino, todėl šios paslaugos yra teikiamos, tiesiog yra papildomai nupirkta dezinfekcinio skysčio, valytojai aprūpinti tam tikromis priemonėmis. Dar daugiau nei 10-iai proc. daugiabučių gyvenamųjų namų, vykdant mūsų įsakymą, užsakytos privalomos paslaugos. Šiuo atveju gyventojams turėtų prisidėti šiokie tokie papildomi mokesčiai", – situaciją mieste apibendrino I.Kubilienė.

Tiesa, pasitaikė apie 5 proc. daugiabučių gyvenamųjų namų butų ir kitų patalpų savininkų, kurie atsisakė tokių paslaugų. Jie laiptinių dezinfekciją nusprendė organizuoti  savarankiškai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas informavo, kad šiuo metu mieste yra išdezinfekuotos 104 laiptinės, šiuose namuose gydosi lengvai sergantys žmonės.

Trūkumus šalina

Su iššūkiais susidurta ir dezinfekuojant viešojo transporto priemones. Visuomenės sveikatos centro specialistai, įvertinę situaciją, buvo pastebėję trūkumų.

Laikinai įstaigos "Klaipėdos keleivinis transportas" direktoriaus pareigas einantis Andrius Samuilovas pastebėjo, kad kurį laiką vežėjų autobusuose kontrolierių pajėgos buvo kiek sumažintos, nes darbuotojų reikėjo grįžtančiųjų keltais situacijai spręsti. Tačiau patikra vėl suintensyvėjo, o vežėjams, kurie reikalavimų nesilaiko, skiriamos nuobaudos.

Vis dėlto, R.Grigaliūno nuomone, po visuomenės sveikatos centro atstovų vizitų ir nuobaudų padėtis ėmė taisytis, gauti įmonių atsakymai dėl susiklosčiusios situacijos, tačiau pabrėžiama, kad kontrolė bus vykdoma ir toliau.

Tiesa, pastebima, kad autobusuose netinkamai elgiasi ir kai kurie keleiviai.

"Klaipėdos autobusų parko" vadovas V.Ramanauskas pasakojo apie vandalų išpuolius – pasitaiko, kad žmonės nuplėšo autobusuose esančias ribojančias juostas, neretai pavagiamas dezinfekcinis skystis, sugadinami jo tvirtinimo elementai.

Be to, kai pavagiamas dezinfekcinis skystis, vežėjai susiduria su problemomis. Skysčio nestinga, tačiau dozatorių įsigyti sunku.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

>Būtų gerai

Klijuos jie..Taigi viena šaika. Savivaldybės bledžiukai, pardon - VALDŽIUKAI, pradės reguliuot taip kaip reikia tai iš kur paskui pinigų rinkimams imti? Savivaldybės įmonė turi dirbti kad ir našim ir vašim būt riebu.:D). Okaip bus riebu jeigu neina nusukti?

Sipnaregis

kas gali sukontroliuoti bendriju pirmininkus, jeigu Klaipedoje ištisai visur bardakas

Liberastai \\\\\.../////

pavojus,šluoja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS