Ferdinando skvero rekonstrukcija: nekantriems klaipėdiečiams tvora – ne kliūtis | Diena.lt

FERDINANDO SKVERO REKONSTRUKCIJA: NEKANTRIEMS KLAIPĖDIEČIAMS TVORA – NE KLIŪTIS

Atnaujintą aikštę tarp Bokštų ir Jūros gatvių klaipėdiečiai galės aplankyti po poros mėnesių. Aišku, jei darbams nesukliudys orai. Į Ferdinando skverą po žiemos sugrįžę darbininkai jau tvarko suolus ir vaiko tvoros nepaisančius smalsuolius.

Proceso nepaskubinsi

"Gal galite paskambinti Nagliui Šulijai ar "per blatą" iš kitų šaltinių gauti aiškią informaciją, kokie bus orai? Tada pasakyčiau tiksliai, kada viską baigsime", – juokėsi darbus vykdančios bendrovės "Tilta" projektų vadovas Egidijus Skarbalius.

Anot jo, priešais Kristaus Karaliaus bažnyčią esančią aikštę viliamasi sutvarkyti iki balandžio vidurio.

785 tūkst. eurų vertės rekonstrukcija buvo planuota baigti dar pernai. Tačiau darbus iš pradžių stabdė pandemija, o vėliau įšaldė atėjusi žiema.

"Terminai spaudžia, bet negali labai paskubinti proceso. Mūsų tikslas – gražesnė gimtoji Klaipėda", – patikino E.Skarbalius.

Mūsų tikslas – gražesnė gimtoji Klaipėda.

Tik atšilus orams Ferdinando aikštėje pasirodę darbininkai ėmėsi daugiausia laiko atimančios užduoties – granitinius suolus padengti mediena.

"Suolai suprojektuoti, kaip mes sakome, be stačių kampų. Čia jums ne iš popieriaus lankstyti – matavimų daug, o matomų rezultatų – mažai", – paaiškino E.Skarbalius.

Suolai aikštėje stovi dar nuo praėjusios vasaros, tačiau, prieš dengiant juos mediena, reikėjo baigti kitus darbus.

"Graviruojant grindinį kilo akmens dulkių stulpai. Jei būtų nusėdę ant medienos, patektų į jos poras. O tada jau dulkių išprašyti praktiškai nebeįmanoma", – teigė E.Skarbalius.

Suolai dengiami vadinamąja termomediena – ji apdorota itin aukštoje temperatūroje, be to, pašalinami sakai, kad taptų atsparesnė drėgmei ir temperatūros pokyčiams.

"Tikrai bus smagu sėdėti. Pagal projektą visi suolai ir atlošai, kaip mes sakome, bus apsiūti medžiu", – patikino E.Skarbalius.

Aikštę apželdins

Prie suolų stovės smulkiais akmenimis puoštos šiukšliadėžės. Jos jau atkeliavo iš Vilniaus sandėlių. Iš Kinijos atgabenta ir pora dešimčių trūkstamų granito plokščių.

Po 400 kg sveriantys akmenys gali būti tvirtinami tik sulaukus tinkamų orų.

"Turi išeiti pašalas, pradžiūti gruntas. Tikėkimės, kad per Nemuną ir marias potvyniai neužpils taip smarkiai, kad sukiltų gruntiniai vandenys. Negalėsime sutankinti pagrindo, jei žemė žliugsės", – sakė E.Skarbalius.

Prieš imantis tvarkymo darbų, Ferdinando aikštę ištyrė archeologai. Jie aptiko akmens amžiaus žmonių, gyvenusių aikštės teritorijoje 2600–1600 m. pr. Kr., pėdsakų.

"Per savaitę dvi turėtų būti baigtas ir informacinis stendas, papildytas naujais archeologų duomenimis", – žadėjo A.Skarbalius.

Tvora – ne interjero detalė. Čia yra statybvietė.

Galiausiai aikštė bus apželdinama. Teks pakeisti ir keletą naujai pasodintų guobų – jos pasirodė šiek tiek per aukštos. Tačiau šie darbai ilgai netruks.

Baigus darbus į Ferdinando aikštę klaipėdiečius vilios ir galimybė specialiais vamzdžiais "pabendrauti" su bunkeriu. Žadama ir staigmena, apie kurią darbų vadovas kol kas nenori pasakoti.

Rodo liežuvį

A.Skarbalius guodžiasi kol kas ir taip negalintis atsiginti nekantrių klaipėdiečių, besiveržiančių į aikštę.

"Nespėjame tvorų raišioti. Pasirodo, jos žmonėms – ne kliūtis. Eina su vaikais, vedasi šunis. Nudergta visa aikštė", – piktinosi pašnekovas.

Jis primena, kad eiti į statybvietę, be darbų vykdytojų palydos, griežtai draudžiama.

"Tvora – ne interjero detalė. Čia yra statybvietė. Nesvarbu, kad nestovi statybiniai kranai. Yra nebaigtų konstrukcijų, dar nesutvirtinti dangčiai", – aiškino A.Skarbalius.

Jį stebina klaipėdiečių sąmoningumo trūkumas. Vienas pažeidėjų į prašymus nevedžioti šuns tvarkomoje aikštėje atsako iškištu liežuviu.

GALERIJA

  • Ferdinando skvero rekonstrukcija: nekantriems klaipėdiečiams tvora – ne kliūtis
  • Ferdinando skvero rekonstrukcija: nekantriems klaipėdiečiams tvora – ne kliūtis
  • Ferdinando skvero rekonstrukcija: nekantriems klaipėdiečiams tvora – ne kliūtis
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Antanas

Dabar gerų architektorių nėra, stato vien betoninės plytas - Jono Kalne, Parke prie Futboko mokyklos ir visur, žmonėms nėra kur atsisėsti - sedėk ant bitono, vaikščiok ant bitono, žiūrėk į betoną! Dūdorius visokių Niniškių pririnko, ir dabar "miestas tvarkosi" ar "miesta tvarko?

Praeivis

Iš nuotrauku darbo saugos visai nesimato alkašu pririnko iš gatves

Kaip baisu

Koks parkas vien akmuo. Vasaros karštos stoves tusčiai. Medžių nėra SIAUBAS. KOKIA BESKONYBĖ. ŽALUMOS NĖRA.
DAUGIAU KOMENTARŲ