Fotografas sukėlė įtarimų: kam parūpo strateginis objektas? | Diena.lt

FOTOGRAFAS SUKĖLĖ ĮTARIMŲ: KAM PARŪPO STRATEGINIS OBJEKTAS?

Darbo dienos pabaigoje uosto prieigose, Nemuno gatvėje, pastebėtas asmuo profesionalia fotografavimo įranga fiksuojantis kone kiekvieną geležinkelio vagoną ir už uosto tvoros teritorijoje stovinčius įmonių pastatus. Šis įtarimų sukėlęs fotografas – ne vienintelis toks, apie kuriuos pareigūnams vis pranešama nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

Fotografas sukėlė įtarimų

Praėjusio penktadienio pavakarę, apie 18 val., blankiai apšviestoje Nemuno gatvėje, prie pat jūrų uosto tvoros, sukiojosi kažkoks vyras.

Prisitvirtinęs prie stovo iš pažiūros profesionalų skaitmeninį fotoaparatą, jis fiksavo kiekvieną geležinkelio vagoną ir kitus objektus, esančius anapus uosto tvoros.

Tai pastebėjo vienos įmonės apsaugos darbuotojai ir atėjo pasidomėti, kas čia vyksta.

Paaiškėjo, kad vyras lietuviškai nekalba, angliškai šnekėjo sunkokai, tačiau užkalbintas vokiškai atsakė be akcento. Sakė, kad tiesiog fotografuoja.

Apsaugos paprašytas parodyti nuotraukas, jis neprieštaravo.

Paaiškėjo, kad šis "ekonominis turistas" uosto "fotosesiją" pradėjo nuo pat jo šiaurinės dalies ir fiksavo viską iš eilės.

Nuotraukose buvo kone visų uosto įmonių vartai, kiek matosi iš anapus tvoros, – ir pastatai, geležinkelio vagonai, krovos įranga.

Apsaugininkai paprašė ištrinti visas nuotraukas, susijusias su jų saugoma įmone.

Fotografas neprieštaravo, darbuotojams matant, vyras tai padarė.

Anot liudininkų, kurie jo sulaikyti neturėjo jokios teisės, juolab paprašyti asmens dokumentų, nes asmuo buvo už jų įmonės teritorijos, tuoj pat pasišalino, nespėjus iškviesti policijos.

Kursuoja vogti vagonai

Fotografas-užsienietis esą priminė žurnalistą, tačiau nesiteikė nei prisistatyti, nei paaiškinti, kodėl fotografuoja strateginį objektą ir dar sutemus, tarsi nenorėtų, kad jį kas pastebėtų.

Kas buvo šis asmuo, galima tik spėlioti.

Galbūt tai išties žurnalistas, atliekantis kažkokį tyrimą, nes visai neseniai užfiksuota viena istorija, susijusi su iš Ukrainos vogtais geležinkelio vagonais. Juos Rusija naudoja savo krovinių gabenimui per ES teritoriją.

Socialiniame tinkle "Instagram" yra įsikūrusi grupė "Baltarusijos geležinkelininkų bendruomenė" (Сообщество железнодорожников Беларуси), fiksuojanti rusiškų krovinių judėjimą per Baltarusiją iš Rytų į Vakarus ir atvirkščiai.

Šios grupės paskyroje, kuri, panašu, yra priešiškai nusiteikusi Aliaksandro Lukašenkos režimui ir jo santykiams su Kremliumi, visai neseniai paskelbta, kad Rusijos Federacija (RF) ir toliau naudoja iš ukrainiečių vogtas geležinkelio cisternas krovinių vežimui per ES.

Draudimas: uosto švyturio lankytojai, užkopę į patį viršų, paprastai yra įspėjami, kad čia pat apačioje esančią "Klaipėdos naftos" įrangą fotografuoti draudžiama. Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Z" simbolį užmaskavo

Paskyroje skelbiama, kad Lietuvoje vėl pastebėta geležinkelio cisterna su užrašu "Ukrainos geležinkeliai". Ją, kaip skelbiama, RF pavogė iš Sumų srities šių metų kovą.

Remiantis šia informacija, esą tai ta pati cisterna, kurios ne taip seniai neįleido į Lietuvą, nes ji buvo paženklinta rusų okupantų "Z" simboliu.

"Vis dėlto, kai simbolis buvo pašalintas, ešelonas su vogta cisterna buvo įleistas į Lietuvą ir lapkričio 12 d. 4.36 val. atvyko į Kenos geležinkelio stotį. Lapkričio 20 d. ešelonas buvo nukreiptas į Gaižiūnų geležinkelio stotį, kad būtų iškrautas ir jau tuščias grįžo į Rusijos Federaciją", – rašoma paskyroje.

Joje pateikiamas ir minimos vogtos cisternos vaizdo įrašas, ir viso ešelono judėjimo žemėlapis bei judėjimo grafikas.

Skelbiama, kad nuo rugsėjo iki lapkričio pabaigos buvo keturi reisai, kai ši vogta cisterna kursavo iš Rusijos į Lietuvą su suskystinto bevandenio amoniako kroviniu.

Vis dėlto ši cisterna Klaipėdos uosto nepasiekė.

Nepaisant to, kažkokį užsienietį sudomino ir šalia jūrų uosto esantys vagonai, kuriuos jis fotografavo, kol buvo užkluptas.

Reikėtų skambinti policijai

Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkė Rasa Bekėžienė pabrėžė, kad gyventojai, pastebėję keistai besielgiančius asmenis, fiksuojančius anaiptol ne turistinius, o strateginius objektus, turėtų skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą ir apie tai informuoti pareigūnus.

"Reikia paskambinti ir pranešti, kad yra fotografuojama, neaišku kam ir dėl ko. Pareigūnai nedelsiant atvyks ir patikrins to asmens tapatybę. Jokiu būdu neatmetamos grėsmės nacionaliniam saugumui, todėl pareigūnus reikia būtinai informuoti", – patikino R. Bekėžienė.

Paskui ta informacija turėtų būti perduota specialiosioms tarnyboms, kurios imtųsi veiksmų, kad išsiaiškintų viską iki smulkmenų.

"Sulaukėme ne vieno skambučio dėl panašių dalykų, dėl įtartinų asmenų, kurie fotografavo mūsų strateginius objektus, o kadangi jie dažniausiai saugomi, tai tokių pranešimų esame sulaukę ir iš apsaugos darbuotojų. Ypač tokių pranešimų padaugėjo, kai prasidėjo karas Ukrainoje", – teigė R. Bekėžienė.

Sulaukėme ne vieno skambučio dėl panašių dalykų, dėl įtartinų asmenų, kurie fotografavo mūsų strateginius objektus.

Draudžiama ir įeiti

Anot Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkės, visas mūsų uostas yra strateginis objektas, prie tvoros yra iškabinti įspėjamieji ženklai, kad fotografuoti ar juolab įeiti į teritoriją draudžiama.

"Yra pasitaikę atvejų, kai žmonės nežinojo, kad uosto objektų fotografuoti negalima. Jie tuomet geranoriškai ištrindavo nuotraukas, būdavo įspėjami, tuo viskas ir baigdavosi", – kalbėjo R. Bekėžienė.

Fotografuoti buvo draudžiama ir Klaipėdos švyturio lankytojams, kurie, esant progai, užkopdavo į 40 metrų aukštį, kur atsiveria įspūdingas kraštovaizdis, bet sykiu – ir naftos terminalas.

Lankytojai būdavo informuojami apie Klaipėdos švyturio teritorijos reikalavimus, nes šis navigacinis statinys yra šalia objektų, įtrauktų į Lietuvos pavojingųjų objektų sąrašą.

Būtent šalia švyturio yra "Klaipėdos naftos" terminalas, kuris turi strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui. Terminale kraunami ir saugomi įvairūs naftos produktai.

Pagal Vyriausybės nutarimą, 50 metrų nuo naftos terminalo teritorijos ribos driekiasi vadinamoji apsaugos zona, kuri "nuolat stebima ir yra reaguojama į šioje zonoje vykdomas neteisėtas ar įtartinas veikas, galinčias kelti grėsmę "Klaipėdos naftos" naftos terminalo turto ir infrastruktūros saugumui".

Todėl ir švyturio lankytojai, užkopę į patį viršų, paprastai yra įspėjami, kad "Klaipėdos naftos" infrastruktūrą fotografuoti draudžiama.

Rašyti komentarą
Komentarai (48)

Aha

Šiuolaikiniai fotoaparatai gali būti prijungti prie wifi ir nuotraukos automatiškai plaukia "į debesis" tai tas ištrynimas nieko vertas. Netgi kortelę gali atimti, tai nieko nekeičia.

Jo, tie kur fotografuoja

Tai baisūs Lietuvos priešai, nėra nė ko lyginti su Lietuvos draugu generolu Kupreliu, kurs organizavo žmonių aukojimo ritualą prie TV bokšto Sausio 13.

pastebėjimas

Beretnykų mąstymas užstrigęs ties 1972 metais . Nuotraukos :))) oi negaliu, gerai prajuokino :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS