Galimybės žvejoti ieškoma ir per teismus | Diena.lt

GALIMYBĖS ŽVEJOTI IEŠKOMA IR PER TEISMUS

Baltijos jūroje uždraudus gaudyti menkes, negana to, sparčiai nykstant kitoms žuvims, teisę jas žvejoti bandoma gauti net ir per teismus.

Aukciono komisijos klaida

Šiemet sausio 19 d. įvyko lūžis beveik pusantrų metų vykusiame ginče dėl lašišų žvejybos Baltijos jūroje.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas palaikė Žuvininkystės tarnybos skundą dėl bendrovės "Edmarodenas" pozicijos.

Jis panaikino anksčiau byloje priimtą Regionų apygardos teismo Klaipėdos rūmų, taip pat Lietuvos administracinių ginčų komisijos sprendimus.

Istorija dėl žvejybos galimybių skirstymo dar nebaigta, ji bus grąžinta į žemesnės instancijos teismą. Ir veikiausiai bus priimtas sprendimas, kad aukcione klaidą padariusi pati skirstymo komisija liks teisi.

Istorija dėl žvejybos galimybių skirstymo dar nebaigta, ji bus grąžinta į žemesnės instancijos teismą.

Pakibo ant užstato

Istorija prasidėjo 2020 m. birželio 17 d., kai aukcione bendrovei "Edmarodenas" buvo numatyta 20 proc. lašišų žvejybos Baltijos jūroje 2020–2034 m. galimybė, tačiau netrukus ji buvo anuliuota.

Aukcioną vykdžiusi Žuvininkystės tarnybos komisija padarė klaidą. Tai paaiškėjo po 2020 m. birželio 23 d. Žemės ūkio ministerijos išaiškinimo. Po kiekvieno kainos kėlimo komisija skaičiuodavo aukcione dalyvaujančių bendrovių užstato dydį.

Kylant aukciono kainai dviem žvejybos bendrovėms užstato nebepakako. Taip jos buvo pašalintos iš aukciono. Žemės ūkio ministerija išaiškino, kad užstato dydis skaičiuojamas vieną kartą prieš aukcioną. Pagal šį išaiškinimą joms turėjo būti leista toliau dalyvauti aukcione.

Tai buvo pačios aukciono komisijos techninė klaida, kuri ir lėmė tai, kad 2020 m. birželio 17 d. aukciono rezultatų pati komisija nepatvirtino, tiksliau – ji juos birželio 25 d. pasirašytu protokolu anuliavo.

Aukcioną laikė nesąžiningu

Bendrovė "Edmarodenas" laikėsi nuostatos, kad 2020 m. birželio 17 d. aukcione visų teisės buvo lygios, todėl anuliuoti aukciono rezultatus buvę nesąžininga. Tokią poziciją palaikė ir daugiau žvejybos bendrovių.

Prieš ją buvo tos bendrovės, dėl kurių ir panaikintas aukcionas. Jų atstovų teigimu, joms nedalyvaujant aukcione galimybių kaina nekilusi tiek, kiek galėjo kilti, jei jos būtų dalyvavusios.

Regionų apygardos administracinis teismas 2021 m. sausio 19 d. sprendime suabejojo, ar teisingai pasielgta, kai aukcionas buvęs anuliuotas pagal žodinį dviejų bendrovių pareiškimą net nesant pakankamai aiškių argumentų.

Tokią teisę patvirtino ir Lietuvos administracinių ginčų komisija.

Šiuo atveju galima manyti, kad aukciono anuliavimas, tikriau, jo rezultatų nepatvirtinimas buvęs naudingas ne didžiausią kainą pasiūliusiam dalyviui, o toms dviem bendrovėms, kurios nepasirūpino pateikti pakankamą aukciono užstato dydį.

Šuolis naujame aukcione

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas laikėsi nuostatos, kad Žuvininkystės tarnybos komisijos atstovai pasielgę taip, kaip numato  tvarka dėl žvejybos aukcionų rengimo.

Ji numatanti, kad klaidos gali būti taisomos. Šiuo atveju klaida buvusi ištaisyta laiku, nes bendrovė "Edmarodenas" dar nebuvo įgijusi aukcione numatytos žvejybos teisės. Ji net nespėjo sumokėti už ją.

Šio teismo teisėjų kolegija laikėsi nuostatos, kad pakartotiniame aukcione iš bendrovės "Edmarodenas" nebuvusi atimta teisė dalyvauti. Ji jame dalyvavo varžydamasi dėl 10,91 proc. menkių ir 40 proc. lašišų žvejybos galimybių. Tas kiekis buvęs toks pats, kaip ir 2020 m. birželio 17 d. aukcione.

Tiesa, bendrovė "Edmarodenas" nurodė, kad pakartotiniame 2020 m. liepos 1 d. aukcione galutinė aukciono kaina jau buvusi 3,6 karto didesnė nei ta, kuri buvo 2020 m. birželio 17 d. aukcione. Tai ir buvo pagrindinė priežastis, kodėl ji skundė anuliuotą aukcioną.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Patarimas

Važiuokit, skurdžiai, žvejoti i Sibirą ir Tolimuosius Rytus. Nereiks kaip katėms maiše pjautis del atliekų...ten yra daug žuvų....turtinga šalis ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS