Garbės iššūkis įveiktas: Klaipėdoje iškilo ateities teatras! | Diena.lt

GARBĖS IŠŠŪKIS ĮVEIKTAS: KLAIPĖDOJE IŠKILO ATEITIES TEATRAS!

  • 6

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro statybų projekto įgyvendinimo užbaigai skirtas renginys, kurio vieninteliais ir svarbiausiais svečiais tapo šį projektą įgyvendinusių įmonių atstovai. Svarbiausia, žinoma, UAB „Infes“ ir jos profesionalai teatrą ranka rankon su Muzikinio teatro vadovais statę net penkerius metus ir devynerius mėnesius.

Pasidžiaugta teatro istorijos kūrėjais

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras – pirmasis po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šalyje pastatytas muzikinis teatras. Nors muzikinis teatras Klaipėdoje įvairiomis formomis gyvuoja jau daugiau kaip du šimtmečius, tačiau tik dabar, pirmą kartą per visą istoriją, sulaukė specialiai šiam scenos menui pritaikyto pastato. Teatras gali pasigirti viena geriausių akustikų šalyje. Tai ir moderniausiai įrengtas teatras šalyje. Teatro statybos truko 5 metus ir 9 mėnesius. Įgyvendinimo procesas buvo sudėtingas ir keblus dėl jį įtakojusių pandemijos, infliacijos, karinių bei ekonominių veiksnių.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė džiaugėsi baigiamuoju statybų projekto įgyvendinimo akcentu – susitikimu su visais, kurie prisidėjo prie šio pastato gimimo. 2018-ųjų rugsėjo 14 d. buvo įkasta statybų pradžią žymėjusi kapsulė ateities kartoms ir prasidėjo sudėtingas procesas, kurio Muzikinio teatro vadovė nepamirš visą gyvenimą. „Nežinojau kas manęs laukia... Tai buvo ilgas, sunkus, tačiau kartu ir nuostabus kelias... Nuoširdžiai dėkoju visiems sutiktiems šioje kelionėje: nuo Muzikinio teatro bendruomenės iki įvairių sričių profesionalų, visada ir visomis išgalėmis ir su kilniausiais siekiais prisidėjusiems prie projekto įgyvendinimo. Per 5 metus ir devynerius mėnesius teko sutikti įvairių žmonių. Visiems dėkoju už bendrą darbą, kompetencijas, o svarbiausia – ramybę sudėtingiausiais momentais. Lemiamu momentu visada rasdavosi padėti norėję ir geriausius sprendimus siūlę žmonės. Visus juos jungė tikėjimas, kad šis teatras bus pastatytas, o juk tikėjimą taip lengva prarasti... Didžiuojamės nauju teatru ir kartais net patiems sunku patikėti, kad tai įvyko. Teatro statybos jau istorija, tad belieka pasidžiaugti, kad visi čia susirinkę buvo tos istorijos kūrėjai. Pastatytas teatras meno kūrėjams ir gerbėjams tarnaus ne vieną dešimtį metų, tai yra didžiulė dovana ateities kartoms!“, – sakė L. Vilimienė.

D. Kažukausko nuotr.

KVMT vadovė L. Vilimienė už nuoširdų bendradarbiavimą ir profesionalumą įgyvendinant KVMT teatro statybų projektą skyrė padėkas UAB „Infes“ generaliniam direktoriui Arvydui Markevičiui, projektų direktoriui Mantui Šalčiui ir statybos projektų vadovui Martynui Dargužui. Už atsidavimą, strateginį mąstymą ir procesų valdymo optimizavimą įgyvendinant statybų projektą nuoširdžiai dėkota ir KVMT pastato modernizavimo projekto vadovui Nagliui Stancikui, o už kokybišką ir efektyvų investicinių procesų vykdymą – KVMT investicinių projektų koordinatorei Daivai Daugei. Jiems įteiktos ir skulptūrinės miniatiūros „Klaipėda ant bangos“, pagamintos iš senojo pastato laiptų akmens. Granito plokštė buvo išmontuota ir virto unikaliais suvenyrais. Skulptorius Vytautas Karčiauskas sukūrė skulptūrines miniatiūras, kuriose susijungia granitas, nerūdijantis plienas, bronza ir Baltijos gintaras.

D. Kažukausko nuotr.

Svarbiausia – rasti sprendimus sudėtingose situacijose

Teatro pastato modernizavimo projekto vadovas, KVMT vadovės pavaduotojas Naglis Stancikas akcentavo, kad žiūrint į ilgus metus vykusių darbų rezultatą širdį užlieja geras jausmas. „Pastatytas ateities teatras! Su dideliu užsidegimu, atviromis širdimis ėjome link tikslo ir mums pavyko. Esu tikras, kad čia puikiai jausis tiek teatro darbuotojai, tiek žiūrovai. Buvo ne viena situacija, kai galėjome susipykti, išsivaikščioti ir šį projektą palikti likimo valiai. Ir čia viskas būtų užžėlę žole... Radome sprendimus net pačiose sudėtingiausiose situacijose ir tuo didžiuojamės. Gerai, kad prisijungęs prie šio projekto, pačioje statybų pradžioje, to nežinojau (juokėsi). Užsidegimas ir noras įveikti visus iššūkius buvo stipresnis už šiame kelyje pasitaikiusias kliūtis. Esame labai dėkingi rangovui UAB „Infes“, ypač projektų direktoriui M. Šalčiui ir statybos projektų vadovui M. Dargužui, kurie šio projekto sprendimus priėmė lyg garbės iššūkius, nepaisant nieko stengėsi juos įveikti. Tai įvyko!“, – sakė N. Stancikas.

D. Kažukausko nuotr.

Anot UAB „Infes“ projektų direktoriaus Manto Šalčiaus, KVMT pastato statybų projektas jam buvo ypač svarbus visus trejus jam paskirtus metus. „Dirbdamas čia turėjau svajonių komandą. Net juokavome, kad reikėtų statyti kitą teatrą, mielai sutiktume, jei tektų dirbti su tokiais vadovais, kokius sutikome KVMT. Viso KVMT projekto metu mėgavausi procesu. Manau, kad mūsų sėkmės formule tapo žmonių noras įgyvendinti projektą ir kompromiso ieškojimas. Jei pavyksta suderinti šiuos komponentus, negali nepasisekti. Nuoširdžiai dėkoju subrangovams, projektuotojams, medžiagų tiekėjams ir visiems prisidėjusiems prie projekto. Labiausiai esu dėkingas statybos projektų vadovui M. Dargužui. Ilgai galvojome ką teatrui padovanoti įkurtuvių proga, o tada supratome, kad labiausiai tinka kaktusai, kurie simbolizuoja spektaklį „Sapnai ir kaktusai“. Beje, vieną kaktusą radome paliktą senajame pastate ir jį išsaugojome, tad su malonumu jį perkeliame į naujus namus“, – sakė M. Šalčius.

D. Kažukausko nuotr.

Statybos projektų vadovas M. Dargužas pasakojo prie šio projekto prisijungęs 2021 m. „Mano pirma užduotimi tapo uždengti teatro stogą virš žiūrovų salės. Iki šiol prisimenu vaizdą, kaip stoviu dabartiniame balkone ir žiūriu žemyn į du aukštai po žeme telkšantį vandenį... Net negalėjau įsivaizduoti, kad man pavyks. Tai tapo didžiuliu, o svarbiausia įgyvendintu iššūkiu. Ačiū visiems prisidėjusiems“, – sakė M. Dargužas.

D. Kažukausko nuotr.

Statybų projekto įgyvendinimo užbaigai skirtame renginyje dainavo KVMT solistai Beata Ignatavičiūtė ir Mindaugas Rojus, atlikę ištraukas iš populiarių operečių. Jiems pritarė KVMT vadovės pavaduotoja menui, pianistė Audronė Juozauskaitė ir teatro styginių kvartetas: smuikininkė Monika Venckienė, Tetiana Sydorenko, altininkė Ieva Ščerbiakaitė ir violončelininkas Matvej Goldberg. 

Įdomioji statistika

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūsys ir repeticijų salės įsikūrusios dvylika metrų po žeme, o į viršų pastatas stiebiasi net septyniolika metrų. Repeticijų salėse sumontuoti skirtingų formų akustiniai skydai, galintys keisti garso kryptį. Vėdinimo sistemose numatyti sprendimai, neleidžiantys garsui sklisti iš vienos patalpos į kitą. Interjerą kūrę architektai panaudojo molio ir jūros bangų motyvus, taip atliepdami Klaipėdos krašto identitetą. Bangos „ritasi“ per visą pastatą – išvysite bangos formos laiptus, smėlio spalvos interjerą, netikėtos formos rūbinę ir terasą.

D. Kažukausko nuotr.

Pastate panaudota 300 tonų metalo konstrukcijų, teatro administracijai įteikta 1500 skirtingų durų raktų, elektros kabelių ir įvairiausių laidų, išvedžiotų po visą 9000 kv. metrų plotą, ilgis sudaro 150 km. Senajame teatro pastate veikė vienas liftas, o šiame – dar  keturi papildomi.

Dar vienas Teatro išskirtinumas – ekranai žiūrovų kėdėse. Duomenis į ekranus teatro technikai transliuoja per centrinį duomenų perdavimo tinklą. Tokiomis kėdėmis negali pasigirti nė viena šalies profesionalaus scenos meno įstaiga. Teatras pritaikytas žmonėms su judėjimo, regos, klausos negalia. Specialūs jutikliai suteikia galimybę orientuotis teatro erdvėje be palydovo įdiegus programėlę telefone. Didžiojoje salėje sumontuota garso indukcinė kilpa, skirta žmonėms su klausos aparatais.

GALERIJA

  • Garbės iššūkis įveiktas: Klaipėdoje iškilo ateities teatras!
  • Garbės iššūkis įveiktas: Klaipėdoje iškilo ateities teatras!
  • Garbės iššūkis įveiktas: Klaipėdoje iškilo ateities teatras!
  • Garbės iššūkis įveiktas: Klaipėdoje iškilo ateities teatras!
  • Garbės iššūkis įveiktas: Klaipėdoje iškilo ateities teatras!
  • Garbės iššūkis įveiktas: Klaipėdoje iškilo ateities teatras!
  • Garbės iššūkis įveiktas: Klaipėdoje iškilo ateities teatras!
  • Garbės iššūkis įveiktas: Klaipėdoje iškilo ateities teatras!
  • Garbės iššūkis įveiktas: Klaipėdoje iškilo ateities teatras!
  • Garbės iššūkis įveiktas: Klaipėdoje iškilo ateities teatras!
  • Garbės iššūkis įveiktas: Klaipėdoje iškilo ateities teatras!
  • Garbės iššūkis įveiktas: Klaipėdoje iškilo ateities teatras!
  • Garbės iššūkis įveiktas: Klaipėdoje iškilo ateities teatras!
  • Garbės iššūkis įveiktas: Klaipėdoje iškilo ateities teatras!
D. Kažukausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Sniego valytojas

Matau darbo. Pirmai progai pasitaikius patikrinsiu su traktoriuku laiptų viršūnėles. Nulaušiu ir -papūsk gaidžiui į uodegą. Dabar projektuotojai dirba mano širdies džiaugsmui. Nieko nėra maloniau kaip ką nors patikrinti.

Eleonora

Nesmagu skaityti, visi laurai sau, nieko nerašoma apie tai kiek darbų buvo prieš kapsulę! Ar pati ponia Vilimienė sugalvojo teatro rekonstrukciją? Ar čia jos idėja? Ne! Kokie žmonės pateikė projektą į kultūros ministeriją? Kur jų pavardės , kodėl nutylima? Negražu, gėda dabartiniams vadovams!

Nesmagu

Ar tas MT pavaduotojas Stancikas kokiu vynu, ar barščiais marškinėlius apsipylė? Jei jau daromos nuotrauko viešam eksponavimui žymint šventę- gal galima padoriau ir švariau apsirengti? Sovietmečio murzių stiliukas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS