Gegužės 9-oji Klaipėdoje paminėta tyliai | Diena.lt

GEGUŽĖS 9-OJI KLAIPĖDOJE PAMINĖTA TYLIAI

Gegužės 9-oji, vadinamoji pergalės diena, Klaipėdoje apsiėjo be incidentų, neleistinos simbolikos nefiksuota. Apie pusantro šimto rusakalbių uostamiesčio bendruomenės atstovų su gėlėmis ir žvakėmis vidurdienį susirinko prie memorialo sovietų kariams šalia Skulptūrų parko. Pastovėjo ir išsiskirstė.

Vakarykštė gegužės 9-oji nė iš tolo nepriminė tų minėjimų, kurie vadinamosios pergalės dienos proga būdavo rengiami iki Rusijos atviros agresijos prieš Ukrainą, kai per garsiakalbius skambėdavo sovietinės karo dainos ir maršai, kalbas sakydavo Rusijos Federacijos konsulato atstovai ir net Klaipėdos politikai, kai visur dominuodavo ne tik raudoni gvazdikai, bet ir rusiškos trispalvės bei Georgijaus juostelės.

Viskas pasikeitė Rusijai užpuolus Ukrainą – konsulato diplomatinis korpusas išprašytas, pašalintos šalia Skulptūrų parko buvusios bronzinės sovietų karių skulptūros, neliko ir kardo bei penkiakampės žvaigždės ant grindinio su „amžinąja ugnimi“.

Žuvusiuosius tebeprimena tik memorialinės lentos su iškaltomis pavardėmis.

Šią vietą miestas planuoja artimoje ateityje sutvarkyti.

Vakar Klaipėdos rusakalbių bendruomenė čia rinkosi su gėlėmis, atneštas net vienas vainikas, tik nebuvo nei muzikos, nei dainų, nei kalbų, o ir patys atėjusieji su žurnalistais kalbėti nepanoro.

Tik vienas jų prasitarė, kad jam gegužės 9-oji simbolizuoja pergalę prieš nacizmą, tai, „kas dabar mums gresia“.

Rusiškai bendravęs senyvas vyras tikino, kad jis žiūri Rusijos televiziją ir žino, kad „Rusija kovoja su fašistais Ukrainoje“.

Prie memorialo susirinko apie pusantro šimto žmonių, budėjo keli policijos ekipažai, incidentų fiksuota nebuvo.

Antrojo pasaulinio karo pabaiga Europoje minima gegužės 8 dieną, pažymint 1945 metų sąjungininkų, tarp jų ir Sovietų Sąjungos, pergalę prieš hitlerinę Vokietiją.

Rusija ir kai kurios kitos posovietinės valstybės šią datą mini gegužės 9-ąją.

Rašyti komentarą
Komentarai (41)

ten

lietuviu isdaviku pavardes.....

tu

p.s. nepamiršk atlaisvinti Memelgebiet :)

tu

> žuvusių pavardes paskaityk, jei skaityti moki :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS