Greitoji pagalba Klaipėdos apskrityje – iš vieno centro | Diena.lt

GREITOJI PAGALBA KLAIPĖDOS APSKRITYJE – IŠ VIENO CENTRO

Uostamiestyje pristatyta Centralizuota budėtojų tarnyba, kuri koordinuos greitųjų medicinos ekipažų darbą visoje Klaipėdos apskrityje. Nuo šiol į visos apskrities pagalbos prašančiųjų skambučius bus atsiliepiama tik uostamiestyje.

Uostamiestyje pristatyta Centralizuota budėtojų tarnyba, kuri koordinuos greitųjų medicinos ekipažų darbą visoje Klaipėdos apskrityje. Nuo šiol į visos apskrities pagalbos prašančiųjų skambučius bus atsiliepiama tik uostamiestyje.

Greitosios medicinos pagalbos pertvarka Lietuvoje vykdoma vadovaujantis buvusio sveikatos ministro Raimondo Šukio įsakymu. Numatyta, kad iki lapkričio 1 dienos kiekvienoje apskrityje, kurių šalyje yra 10, privalo likti tik po vieną centralizuotą dispečerinę. Tokia įkurta ir Klaipėdoje.

Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos (GMP) stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis teigė, kad įrengti tokią dispečerinę reikėjo lėšų, laiko ir pajėgų.

„Nors pagal naują sistemą dirbame jau nuo birželio, oficialiai ji patvirtinta rugsėjo 26 d., kai buvo sutvarkyti nedideli, su ryšiu susiję nesklandumai“, – informavo R.Juodviršis.

Trijuose tarnybos postuose įsteigta 15 pareigybių.

Įranga, atlyginimų fondas ir programinės įrangos išlaikymas metams kainavo apie 1,2 mln. Lt. Vėliau algoms ir technikos priežiūrai kasmet reikės apie 900 tūkst. Lt.

„Anksčiau visos 60 savivaldybių Lietuvoje turėdavo savo dispečerinę ir kiekviena greitoji aptarnaudavo savo savivaldybės teritoriją. Dabar visas Klaipėdos apskrities brigadas valdome mes. Gavę skambutį, darbuotojai įveda adresą ir kompiuteryje mato įvykio vietą, į kurią siunčiamas ekipažas. Automobilyje yra įrengta taip pat kompiuterinė technika, o navigacija žemėlapyje parodo artimiausią maršrutą", – sakė R.Juodviršis.

Pasak jo, kai nustatoma įvykio vieta, sistema pati parodo, kuri iš visų brigadų yra arčiausiai: žmogui nereikia galvoti, nes už jį tai padaro programa.
GMP stoties vadovo įsitikinimu, sistema leidžia greičiau nuvykti pas pacientą, kai šis šaukiasi pagalbos.

Kaip ir anksčiau, norint išsikviesti greitąją medicinos pagalbą galima skambinti ne tik specialiaisiais telefono numeriais 03, 103, 033, bet ir bendruoju pagalbos telefonu 112.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS