Griaunamas „Zuikio daržas“: gyventojų pamėgta vieta dar rugsėjį gavo apdovanojimą | Diena.lt

GRIAUNAMAS „ZUIKIO DARŽAS“: GYVENTOJŲ PAMĖGTA VIETA DAR RUGSĖJĮ GAVO APDOVANOJIMĄ

  • 12

Gyventojų pamėgta netoli Nidos esanti kavinė „Zuikio daržas“ – griaunama, socialiniuose tinkluose pranešė įstaiga. Atvykusi policija sustabdė darbus, tačiau žadama, kad jie bus tęsiami ir ketvirtadienį. Pati savivaldybė teigia, kad nameliai nelegaliai stovi nuo 2002 metų bei linki įstaigai susirasti naują vietą. Beje, dar rugsėjį įstaiga gavo apdovanojimą kaip svetingiausias verslas Neringoje.

„Ką tik gavome pranešimą, kad šiuo metu Neringos savivaldybė griauna mūsų namelius. Tik vienas iš namelių gali būti nugriautas. Kiti nameliai ir jų turtas yra niokojamas“, – skelbiama socialinio tinklo įraše.

Vėliau „Zuikio daržas“ pateikė papildomą informaciją apie namelių likimą.

„Namelių ansamblis, autentiškai suprojektuotas pagal unikalią Kuršių Nerijos architektūrą, pastatytas 1996 metais kaip kavinės, aptarnaujančios Centrinio paplūdimio lankytojus.

Nuo 2010 metų Zuikio Daržo kūrėjai pradėjo vystyti unikalią kultūrinę ir poilsinę vietą pripažintą Lietuvos ir pasaulio svečių.

2019 metais gauti raštai iš savivaldybės, raginantys nusigriauti namelius.

2019 metais surinkome virš 10 000 parašų iš visuomenės, reikalaujančius išsaugoti namelius. Savivaldybė atsižvelgė į šią nuomonę.

2023 metais viena iš namelių savininkių prieš savivaldybę pralaimėjo teismą. „Zuikio Daržas“ namelio inventorių iškraustė ir susitaikė su likimu.

2023 metų gruodį kitų namelių savininkai (iš kurių „Zuikio Daržas“ nuomojasi namelius) gavo iš savivaldybės sąskaitą susimokėti žemės mokestį“, – rašome feisbuke.

Toliau dėstoma, kad 2024 metų sausio pradžioje „Zuikio Daržo“ atstovę savivaldybė gyvai patikino, kad atsiuntus bet kokį raštišką dokumentą su pasiūlyta teisine strategija, nameliai dar nebus griaunami. Raštas buvo parengtas ir išsiųstas.

„2024 metų sausio 24 d. be jokio perspėjimo atvažiavo Neringos savivaldybės užsakyta „Klaipėdos miesto tvarka“ įsilaužė į namelius, išniokojo sandėliukus, turtą iškraustė ir išsklaidė aplink, brangią aparatūrą sudėjo į konteinerius ir išvežė į Klaipėdą.

Iškviesta policija sustabdė jau besibaigiančios dienos procesą, nes pamatė tik vieno namelio griovimo teismo sprendimą. Tačiau Neringos miesto savivaldybės įpareigota „Klaipėdos miesto tvarkos“ darbuotojai patikino, kad griovimo darbus tęs rytoj“, – skelbia „Zuikio daržas“.

Kiek vėliau į tai atsakė ir pati Neringos savivaldybė. Anot savivaldybės, aštuonerius metus truko diskusijos dėl neteisėtų statinių griovimo ir trečiadienį pradėti darbai.

„Vis dėlto, realybė yra tokia, kad greta tako į Nidos centrinį paplūdimį stovintys nameliai visuomet buvo tik laikini statiniai, o nuo 2002-ųjų jie stovi neteisėtai.

Priešistorė. Sutartys dėl galimybės šiems laikiniesiems statiniams stovėti sudarytos 1996-aisiais – trims metams, su galimybe pratęsti dar trims. Nuo 2002 metų šie nameliai stovi neteisėtai. Primename, kad iš viso tokių namelių buvo 15-ka, iš jų šiandien liko tik 5 prie tako į Nidos centrinį paplūdimį.

Pašalinti ir likusius statinius įpareigoja Lietuvos Respublikos Statybos įstatymas, numatantis, kad pasibaigus laikinojo statinio naudojimo terminui, jis turi būti nugriautas. Būtent tokį statusą turi minėti prekybos nameliai-kioskai.

Visuomet buvome už „Zuikio daržą“.

Namelių savininkams net kelis kartus buvo išsiųsti reikalavimai šiuos laikinus statinius pašalinti. Neradus teisėto sprendimo būdo jiems išlikti bei įvertinus tai, kad šių statinių savininkai nesiima priemonių juos pašalinant, Neringos savivaldybės administracija ėmėsi organizuoti griovimo darbus.

Apie sprendimo griauti įgyvendinimą. Suprantamas „Zuikio daržo“ gerbėjų ir palaikytojų pasipiktinimas, tačiau Neringos savivaldybės administracija privalo užtikrinti šių neteisėtų statinių pašalinimą, kitaip teisinę atsakomybę neš Savivaldybės administracijos specialistai. Esame priversti organizuoti griovimo darbus, įgyvendinant šalies teisės aktus. Apie griovimo darbus visi namelių savininkai buvo informuoti, procedūros vykdomos šalies įstatymų nustatyta tvarka.

Tikrai negriauname „Zuikio daržo“ ir vildamiesi, kad ši legendinė vieta yra kur kas daugiau nei neteisėtai stovintys nameliai, linkime rasti naują vietą savo idėjoms įgyvendinti ir bendraminčiams susiburti. Visuomet buvome už „Zuikio daržą“, – rašoma Neringos savivaldybės atsakyme.  

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Harriui >>

šiame pasaulyje viskas pagrįsta asmeniniu suinteresuotumu. Jeigu nesi asmeniškai suinteresuotas, tai net nusišikti nepavyks. Bet liūdniausia, kai pirštą supainioji su pimpalu ir pimpalu bandai pasikrapštyti nosį, o pirštą naudoji ten, kur turėtum naudoti pimpalą. Tarp kitko, tie griuvėsiai, nei prieš 40 , nei pries 60 metų nebuvo "restoranas".

Harris

Manau, kad čia be asmeninio suinteresuotumo neapsieita. Už 50 m nuo Zuikio daržo yra visiški griuvėsiai - prieš 40 m buvęs restoranas. Tie griuvėsiai realiai pavojingi žmonėms, bet jie, nors pavojingi, negriaunami. Ar Zuikio daržo vietoje neatsiras kotedžų virtinė, parodys laikas.

zuikio daržas, ta ''labai puiki vieta'',

tikrai galėtų klestėti tik ne Nidoje, bet kokiame didžiasalyje, visagine arba kur nors šalia vilniaus, pučkoriuose. O Nidoje yra ką veikti ir be narkotikų ir klaikaus naktinio triukšmo. Beliko iškrapštyti emdę su visus užknisusiais kupolais, fišėrijomis ir kitomis triukšmo žaizdomis ir čia bus galima būti klausantis ne mėlynos šviesos bumčikų, o jūros bangų glostomų akmenėlių čežėjimo, pušynų ošimo, neuostant jų rūkomos kanapės, ar kitų garinamų nuodų ir nekrūpčiojant nuo baltų kupolinių zuikių torčiokų žvilgsnių. Dabar visi įdėmiai seka šį neeilinį įvykį ir stebisi, nejaugi Neringos merui, po begalės nesamonių pridarytų per jo vadovavimo laikmetį, pavyks padaryti, nors vieną, tikrai šiame krašte gimusio, užaugusio, jame užauginusio ir auginančio savo vaikus, jam dirbančio ir jį mylinčio žmogaus vardą pateisinantį, garbingą darbą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS