„Grigeo Klaipėda“ veiklą tikisi atnaujinti penktadienį, „Klaipėdos vanduo“ – abejoja | Diena.lt

„GRIGEO KLAIPĖDA“ VEIKLĄ TIKISI ATNAUJINTI PENKTADIENĮ, „KLAIPĖDOS VANDUO“ – ABEJOJA

Nuo gegužės vidurio neveikianti Kuršių marias nevalytomis nuotekomis teršusi kartono gamybos bendrovė „Grigeo Klaipėda“ skelbia penktadienį planuojanti atnaujinti veiklą, tačiau bendrovė „Klaipėdos vanduo“ tuo abejoja. Pastaroji įmonė žada nuodugniai patikrinti, ar „Grigeo Klaipėda“ iš tiesų įvykdė visas būtinas sąlygas.

„Grigeo Klaipėda“ teigia penktadienį ketinanti užbaigti visus darbus ir įvykdyti vadinamąsias prisijungimo sąlygas.

Bendrovės vadovas Tomas Eikinas sako, kad nauja trumpalaikė nuotekų valymo sutartis su „Klaipėdos vandeniu“ baigiama derinti ir gali būti pasirašyta jau penktadienį.

„Įsipareigojimai baigiami vykdyti, sutartis finalizuojama, tad planuojame jau ryt ją pasirašyti, pakviesti darbuotojus grįžti į darbo vietas ir nedelsiant atnaujinti fabriko veiklą“, – BNS sakė T. Eikinas.

Jis nurodė, kad „Grigeo Klaipėda“ baigia įrengti automatinį mėginių semtuvą, įdiegti pH, drumstumo, temperatūros matuoklius. Jau baigtas tvarkyti nuotolinis matavimo ir apskaitos prietaisų duomenų perdavimas į „Klaipėdos vandens“ sistemas, sako bendrovė.

Tačiau „Klaipėdos vandens“ vadovas Benitas Jonikas pateikia kitokią versiją – „Grigeo Klaipėda“ dar nėra pateikusi įrodymų, kad sąlygos įvykdytos ir kol to nepadarys, sutartis nebus pasirašyta.

„Grigeo“ kol kas nepateikė visų sąlygų įvykdymo. Kol jo nepateiks, tol mes negalime pasirašyti (sutarties – BNS). Kiek žinau, kolegoms jie dar turėtų atsiųsti dalį duomenų, bet kol kas tikrai žinau, kad nėra patikrinta viskas“, – BNS sakė B. Jonikas.

Anot „Klaipėdos vandens“ vadovo, sutartis iš tiesų baigiama derinti, bet tai nereiškia, kad ją bus galima pasirašyti jau penktadienį.

„Su jais („Grigeo Klaipėda“ – BNS) rytoj turėsime diskusiją dėl sutarties sąlygų. Jokiu būdu sutartis nėra suderinta iki galo. Mes jiems prieš kelias dienas išsiuntėme sutarties versiją, jie atsiuntė savo pastabas (...) Galbūt rytoj ir užbaigsime tą sutarties derinimą. Tačiau derinimas nereiškia, kad bus ir pasirašymas“, – aiškino B. Jonikas.

Jis pabrėžė, kad tai, ar „Grigeo Klaipėda“ iš tiesų įvykdė prisijungimo sąlygas, turės patikrinti „Klaipėdos vandens“ specialistai, o tai, anot jo, yra „šiek tiek laikui imlus procesas“, kuriam gali prireikti „vienos, kitos dienos“.

Savo ruožtu „Grigeo Klaipėda“ teigia siekianti kuo greičiau atnaujinti darbą, nes, T. Eikino teigimu, „kiekviena prastovos valanda įmonei kainuoja tūkstančius eurų“.

Pagrindinis „Grigeo“ grupės akcininkas Gintautas Pangonis gegužės viduryje sakė, kad fabrikas darbą turėtų atnaujinti apie birželio 4 dieną, tačiau įmonės atstovai ketvirtadienį BNS patvirtino, kad gamykla vis dar neveikia.

„Klaipėdos vandens“ įrenginiai nuo sausio valant ir „Grigeo Klaipėdos“ teršalus dirbo beveik maksimaliais pajėgumais, o tarša viršijo normas, sutartas prisijungimo sąlygose. Gegužės viduryje įmonei atsisakius toliau valyti kartono fabriko nuotekas, jis buvo priverstas stabdyti veiklą.   

„Grigeo Klaipėda“ naują sutartį dėl nuotekų priėmimo galės pasirašyti tik trumpam laikotarpiui. B. Jonikas anksčiau yra sakęs, kad ilgalaikė sutartis galės būti sudaryta tik tada, kai kartono bendrovė atliks pirminį nuotekų valymą savo valykloje Dumpiuose.

Šia valykla „Grigeo Klaipėda“ negali naudotis, nes ji areštuota. Bendrovė Klaipėdos apygardos prokurorų prašė pakeisti šį sprendimą, tačiau prašymas buvo atmestas.

Prokurorų sprendimus, neleidžiančius naudotis valykla Dumpiuose, „Grigeo Klaipėda“ apskundė teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Šiuo atveju vėl anonimas

Anonimas nėra vergas iš prigimties, tiesiog nori daiktus vadinti savais vardais. Taip, labai svarbu kokioje aplinkoje gyvename. Tačiau vistiek turėtų būti aišku, kad gyvename ne kurorte, o pramoniniame mieste. Taip, pramonė turėtų būti atsakinga ir naudoti kuo mažiau taršias technologijas. Uždarius "neatsakingas" įmones vargu ar į jų vietą ateis kitos, "žalesnės", nes šiandien tai brangu.. Didelės dalies entuziazistų nuomone, uostas išvis negali plėstis ir gyventi, nes sovietmečiu prie uosto tvoros buvo pristatyta "chruščiovkių". Ddalis žmonių per laiką iš ten išsikraustė. Kaip ir nuo geležinkelio bėgių kaimynystės. Taip, dalis likusių chruščiovkėse ima piktintis uostu, kad jis apskritai egzistuoja. Kaip ir Grigeo - uždaryti, išsprogdinti, sulyginti su žeme. Bet ten dirba ne vienas šimtas žmonių. Kaip ir kitose įmonėse, kurias entuziazistai reikalauja susprogdinti. Reikia atsakyti į klausimą: kaip suvaldyti ekologiją, nepasmaugus pramonės. O jei nori gyventi kurorte, tai rinkis jį

Aš gyvenu Klaipėdoje

čia gyvena man artimi žmones todėl man SVARBU kokioje gyvename aplinkoje , kuo kvėpuojame . Jau beveik mėnesį šū.... kvapo nesijaučia ...O VISI teršėjai turi bankrutuoti ir man tas pats ar pangoniai ar ...

Barmalejus

ANONIMUI. Tik tokios imones savininkas gali tokia nesamone parasyti. Uzdarys tokius neatsakingas, monoplines ir morales neturincias imones. Zmones gaus iseitines. O i ju vieta atsidarys kitos, nesusitersusios ir atsakingos imones. Ir zmones vel eis dirbti. Man rupi mano miestas, cia gyvenu ir auga mano vaikai. Ir man gilai nusi.... ar Pangonis ir jo akcininkai bankrutuos ar ne ir kokius nuostolius jie ten gturi, kaip ir jam buvo nusis.... ant musu visu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS