Griūvantis namas rūpi tik administratoriui | Diena.lt

GRIŪVANTIS NAMAS RŪPI TIK ADMINISTRATORIUI

Klaipėdos miesto politikų noras priversti savininkus sutvarkyti vertybėmis pripažintus pastatus sukėlė nerimą jų administratoriams. Pabrėžiama, kad gyventojai nėra finansiškai pajėgūs vien tik savo lėšomis suremontuoti tokius namus.

Miesto politikų noras priversti savininkus sutvarkyti vertybėmis pripažintus pastatus sukėlė nerimą jų administratoriams. Pabrėžiama, kad gyventojai nėra finansiškai pajėgūs vien tik savo lėšomis suremontuoti tokius namus.

Paramos negavo

Galimybės, kaip priversti saugomų pastatų savininkus imtis remonto, prieš porą savaičių buvo aptarinėjamos Klaipėdos savivaldybės tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete.

Tarp namų, kuriuos reikia tvarkyti, paminėtas ir Minijos gatvės 1 pastatas. Anot jį administruojančios įmonės "Paslaugos būstui" direktorės Reginos Uznienės, politikų diskusija privertė sunerimti.

"Šis pastatas yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą. Jis tikrai baisus, reikia remontuoti. Bandėme net paramą darbams gauti, tačiau nesėkmingai", – pasakojo vadovė.
Minijos gatvės 1 numeriu pažymėto pastato yra saugoma priekinė, prie gatvės esanti fasado dalis. Pasak R.Uznienės, apie jo remontą jau galvojama seniai, bet gyventojai nėra patys pajėgūs sumokėti už darbus.

Pastate yra septyni butai. Jų plotai nėra dideli – 30, 50, 60 kv. metrų. Vienas iš butų priklauso savivaldybei. Taip pat yra 100 kv. metrų ploto komercinės patalpos. Jose anksčiau veikė vaistinė. Dėl prastos pastato būklės dabar šios patalpos tuščios.

Reikėtų apie 1 mln. litų

Skaičiuojama, kad vien pastato fasado remontui reikėtų maždaug 200 tūkst. litų. Namo kapitalinis remontas, kurio metu būtų atnaujinta šildymo sistema, vamzdynai, atsieitų apie milijoną litų.

"Kadangi pastatas įtrauktas į Kultūros vertybių sąrašą, jo remontui keliami didesni reikalavimai. Reikia išsaugoti fasadą, o tai kainuoja. Namo gyventojai nėra turtingi. Jie neturi tokių pinigų", – tvirtino vadovė.

R.Uznienė pasakojo, kad prieš ketverius metus buvo kreiptasi dėl paramos pastato fasado remontui į savivaldybės Paveldosaugos skyrių, tačiau nesėkmingai.

"Negavome nei pinigų, nei jokio atsakymo, ar šie bus skirti. Jei gautume bent 50 proc. paramą fasado remontui, galėtume gyventojus griežčiau raginti imtis darbų", – pasakojo R.Uznienė.
Negavus paramos, administratorius ieškojo ir kitų išeičių. Bandė sutelkti gyventojus namo renovacijai.

"Organizavome susirinkimą. Į jį atėjo tik vienas žmogus. Kol nėra gyventojų sutikimo, pradėti procedūrų dėl pastato atnaujinimo negalime", – pabrėžė vadovė.

Problemų kelia ir gatvė

R.Uznienės teigimu, minėto pastato fasadui kenkia ir per arti esanti Minijos gatvė. Kai palyja, pro šalį važiuojantys automobiliai namo fasadą visada aptaško – jis būna šlapias iki 1–1,5 metro aukščio.

"Fasadas būna ne tik purvinas, bet ir drėgmė kenkia tinkui. Atnaujinimas nieko nepadės. Palijus, važiuojant automobiliams, jis vėl bus aptaškomas. Drėgmė ardys tinką. Kaip atnaujinti, plėsti gatves, sprendžia miesto valdžia. Tad savivaldybė turėtų padėti Minijos gatvės 1-u numeriu pažymėtam pastatui – prisidėti prie jo remonto, pastatyti sienutę, kuri apsaugotų nuo iš gatvės tykštančio vandens", – akcentavo direktorė.

R.Uznienė pridūrė, kad šiuo atveju administratorius stovi ant lieptelio ir nežino, ką daryti.

"Skirti baudas administratoriams yra lengviausia, bet problemos tai neišspręs. Savivaldybei vertėtų pagalvoti, kaip padėti tokių namų gyventojams. Savo jėgomis, kad ir kartu su administratoriaus pagalba, jie negali išsikapstyti – atnaujinti namo", – tvirtino vadovė.

Turi rūpintis gyventojai

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška pasakojo, kad saugomų pastatų fasadams tvarkyti lėšų iš paveldosaugos programos nėra skirta jau ketverius metus.

Tačiau Minijos gatvės 1 namui gauti paramą būtų problemiška. Šis pastatas yra įrašytas į Kultūros vertybių sąrašą, bet nėra saugomas nei valstybės, nei savivaldybės.

"Tokiam pastatui taikoma tik pradinė apsauga. Gauti didesnę paramą iš Kultūros paveldo departamento jam beveik neįmanoma", – teigė vedėjas.

Tačiau, V.Juškos teigimu, šio pastato fasado priekinė dalis yra saugoma ir ją remontuojant reikia laikytis tam tikrų reikalavimų, kad šis nepakistų. Vedėjas pabrėžė, kad rūpintis pastatu turi patys gyventojai. Tai yra jų turtas, o tik paskui yra valstybės ar savivaldybės interesai.

"Žmogui turi rūpėti, kad pastatas būtų tvarkingas, o finansiniai dalykai skaudūs visiems", – padarė išvadą V.Juška.

Anot vedėjo, šiuolaikiškų priemonių suremontuoti fasadą, kad jam nekenktų pravažiuojančių automobilių užteškiamas lietaus vanduo, tikrai yra.

GALERIJA

  • Gyventojai nėra pajėgūs atnaujinti Minijos g. 1 namo, kurio fasado priekinė dalis yra saugoma.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

to RK

tai gal norėtumėt nusipirkti?

Galejo

Vilniaus teritorijas finansuoti amerikonai,o Klaipedos krasta-Europos sajungos pinigai(daugiausia -Vokietijos)Spindetu dabar Memelis!

Matyt

butu koks naftos magnatas ar ponas J.Gauch nupirkes ta pastata pries koki 10meti,bent akiu nebadytu toks buves grazus pastatas...Kur ta Europos parama dingo?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS