Pajūryje stebėjo žiemojančius paukščius | Diena.lt

PAJŪRYJE STEBĖJO ŽIEMOJANČIUS PAUKŠČIUS

Šį savaitgalį būrys klaipėdiečių bei aplinkinių miesto gyventojų Karklėje stebėjo žiemojančius paukščius. Pajūrio gyventojai turėjo progą sužinoti ir tai, kur šiuo metu klajoja Lietuvą žiemą paliekantys sparnuočiai, pabendrauti su ornitologais, mokslininkais bei pasimėgauti šiupiniu.

Kol minios visos Lietuvos gyventojų šeštadienį plūdo į Palangoje šurmuliavusią stintų šventę, apie 100 gamtos mylėtojų dėmesį skyrė pajūryje žiemojantiems paukščiams.

Susirinkusieji Pajūrio regioninio parko lankytojų centre Karklėje dalyvavo parodos „Mano pajūrio gamta“ atidaryme, klausėsi paskaitų apie Lietuvoje žiemojančius paukščius.

Gamtai neabejingi gyventojai galėjo pabendrauti su paukščius tyrinėjančiais Klaipėdos universiteto mokslininkais bei Lietuvos ornitologais.

Nuotaikingo renginio metu susirinkusieji vaišinosi ir Šaipių kaimo šiupiniu.

Renginio metu paaiškėjo, kad šiuo metu mūsų kraštus palikę gervės bei gandrai jau pasiekę Sudano, Čado apylinkes.

„Mūsų paukščiai migruoja į visus karštuosius taškus – Siriją, Libaną ir kitus panašius kraštus. Tačiau pastebime, kad jie visi juos įveikia sėkmingai. Siųstuvai rodo, kad nė vienas paukštis nežuvo. Matyt, islamistai nemano, kad šie paukščiai yra grėsmė jų religijai“, – pajuokavo Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis.

Pasisėmę žinių apie šaltąjį sezoną Lietuvoje liekančius paukščius, renginio lankytojai išskubėjo ant Karklės ir Olandų kepurės skardžio, kur stebėjo čia šiųmetę audringą žiemą leidžiančius sparnuočius.

„Pajūryje po štormo šiuo metu nėra labai didelės gausos, tačiau sutikome ledines antis, rudakaklį narą, juodąsias antis, mažąjį dančiasnapį“, – pasakojo E.Paplauskis.

Renginio lankytojai susipažino ir su nykstančiomis paukščių rūšimis. Specialistų teigimu, buvusius tūkstantinius sibirinių gagų būrius baigia išnaikinti invazinės žuvys – grundulai.

Jie, anot E.Paplauskio, sunaikina didžiąją dalį šiems paukščiams reikalingo maisto ir šios traukiasi iš mūsų kraštų.

Todėl parke planuojama pradėti rengti šių neikdarių gaudymo ir valgymo šventes ir taip prisidėti prie populiacijos mažinimo.

Pašnekovo teigimu, paukščių gretos dažnai praretėja ir jiems patekus į žvejų tinklus. Šiuo metu, pasakojo vyriausiasis ekologas, jau svarstomi minėtų problemų sprendimo būdai.

„Buvo iš tiesų labai įdomus renginys. Ne kiekvieną dieną gali susipažinti su pajūryje žiemojančiais paukščiais, pažvelgti į juos pro teleskopą. Iš tiesų, labai gerai praleidome laiką. Gerų įspūdžių pasisėmė ir vaikai“, – patikino šventėje dalyvavusi Lina.

Tikimasi, kad šeštadienį vykusi Žiemojančių paukščių diena taps tradicine.

GALERIJA

  • Pajūryje stebėjo žiemojančius paukščius
  • Pajūryje stebėjo žiemojančius paukščius
  • Pajūryje stebėjo žiemojančius paukščius
  • Pajūryje stebėjo žiemojančius paukščius
  • Pajūryje stebėjo žiemojančius paukščius
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS