Gyventojai praras valandą miego | Diena.lt

GYVENTOJAI PRARAS VALANDĄ MIEGO

Lietuvoje vėl bus įvestas vasaros laikas. Naktį iš šeštadienio į sekmadienį, 3 val., laikrodžio rodykles teks pasukti viena valanda į priekį. Teigiama, kad dėl tokių pokyčių ne tik bus sunkiau keltis, bet gali sumažėti darbingumas, prastėti savijauta.

Oficialiai vasaros laikas galios septynis mėnesius. Jis bus atšauktas paskutinį spalio sekmadienį, 28-osios naktį.

Kai kurių medikų teigimu, sutrikęs biologinis laikrodis gali paveikti neigiamai ir, ko gero, atneša daugiau žalos nei tariamos ekonominės naudos.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Neurologijos skyriaus vedėjas Robertas Urbutis dienraščiui yra sakęs, kad organizmo adaptacinis laikotarpis kai kuriems žmonėms būna ypač įtemptas, sumažėja darbingumas, tai blogai veikia psichologinę būseną, sukelia nuovargį.

Esą tai labai individualus klausimas – vieni išties jaučia pasekmes ir adaptacijos sunkumus, kiti to nepastebi.

Gydytojo manymu, ekonominis sukiojimo naudingumas yra labai miglotas, nors tai vienintelis argumentas, kodėl taip daroma.

Laikas du kartus per metus keičiamas atsižvelgiant į Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą dėl vasaros laiko susitarimų. Sezoninis laikas įvedamas daugumoje Europos valstybių ir nemažai kitų pasaulio šalių.

Iki šiol nesutariama, ar verta daryti žalą žmonių sveikatai dėl tam tikros naudos taupant energiją, nors ryškaus teigiamo ekonominio efekto esą nėra.

Pastaraisiais metais bent šešios ES šalys išreiškė norą, kad laikas nebebūtų kaitaliojamas. Tarp jų – ir Lietuva.

Praėjusių metų pabaigoje Seimas pasiūlė Vyriausybei pradėti konsultacijas su Europos Komisija dėl galimybės pakeisti direktyvos dėl vasaros laiko nuostatas, suteikiant galimybę kiekvienai ES šaliai narei pačiai apsispręsti dėl vasaros laiko taikymo jos teritorijoje.

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis Briuselyje pareiškė poziciją, kad Lietuva nebenori persukinėti laiko, bet oficialaus laiško Vyriausybė Europos Komisijai dar nėra išsiuntusi.

Jautriausi laiko pokyčiams yra žmonės, kurie skundžiasi prasta miego kokybe ir trumpesne nei rekomenduojama miego trukme.

Gana drastišku organizmo ritmo sutrikimu pasižymi naktinėti mėgstantys paaugliai ir labai anksti kylantys senyvo amžiaus asmenys. Jiems patariama bent savaitę iki planuojamo laikrodžio persukimo pamažu pratintis eiti miegoti ir keltis pagal naująjį laiką.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

...

Kam tą laiką sukinėt, geriau su darbdaviais susitart dėl darbo laiko pakeitimo - transportas juk pereina prie vasaros tvarkaraščio, galima taip ir kitur padaryt - po pusvalanduką, antrą, trečią.

Kaipgi

Dauguma pasisakančių nori vasaros laiko? Norėt nedraudžiama! Tikrasis laikas pagal Saulę yra žiemos laikas, o laiko stumdymas iš viso nesąmonė. O jei dauguma pasisakančių užsimanys antro Mėnulio, tai kažkas privalės aną kažkur gaut ir danguj pakabint? Viskas aišku?

Viskas aišku, dauguma pasisakančių nori vasaros laiko, tai yra ilgiau šviesaus laiko būti ne darbe, bet namuos, gamtoje. Jeigu palikti žiemos laiką, tai geriau jau tegul keitinėja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS