Į darbų aikštelę – išgėrę statybininkai | Diena.lt

Į DARBŲ AIKŠTELĘ – IŠGĖRĘ STATYBININKAI

Tauralaukio mikrorajono gyventojus piktina kasdien darbo dieną visu litru alaus pradedantys statybininkai. Nors darbininkus turi kontroliuoti jų darbdavys, tačiau tikrinimus rengiantys Valstybinės darbo inspekcijos atstovai drauge su policijos pareigūnais statybvietėse vis dar užtinka įkaušusių statybininkų.

Tauralaukio mikrorajono gyventojus piktina kasdien darbo dieną visu litru alaus pradedantys statybininkai. Nors darbininkus turi kontroliuoti jų darbdavys, tačiau tikrinimus rengiantys Valstybinės darbo inspekcijos atstovai drauge su policijos pareigūnais statybvietėse vis dar užtinka įkaušusių statybininkų.

Darbo pradžiai – alaus

Uostamiesčio gyventojai piktinasi rytais į prekybos centrus užsukančiais ir alaus nuolat perkančiais statybininkais.

Viena Tauralaukio gyventojų tokius darbininkus tikino pastebinti ne tik savo gyvenamajame rajone, bet ir kituose miesto prekybos centruose.

"Darbo apranga jie lekia į parduotuvę Tauralaukyje nuo pat 10 valandos ryto", – pasakojo uostamiesčio gyventoja Nijolė.

Pašnekovės teigimu, rytais prekybos centrai virsta savotiškomis girdyklomis.

Skundžia ir gyventojai

Nors darbuotojų kontrole turi rūpintis jų darbdaviai, tačiau su neblaiviais darbininkais pripažino kovojantys ir Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Klaipėdos teritorinio skyriaus darbuotojai. Taip pat į pagalbą pasitelkiami policijos pareigūnai.

Pagalbininkais tokioje kovoje tampa ir patys gyventojai, pranešantys apie, tikėtina, neblaivius darbuotojus.

VDI Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Leškauskienė informavo, kad šiemet skyrius gavo 7 skundus dėl, tikėtina, neblaivių darbuotojų jų darbo vietoje.

Įtarimai pasitvirtino dėl 4 asmenų. Šiemet administracinių teisės pažeidimų (ATP) protokolas surašytas vienam darbdaviui ir trims darbuotojams.

Dėl dar dviejų asmenų neblaivumo išsiųsti kvietimai atvykti į VDI ATP protokolų surašymui šiems asmenims bei jų darbdaviui.

Policijos ir darbo inspekcijos atstovai tikrinimą rengė ir Tauralaukio statybvietėse. Tačiau čia asmenys dažniausiai dirba pagal individualios veiklos pažymas ir verslo liudijimus, kurių darbo VDI nekontroliuoja.

Visos šalies problema

Pašnekovės teigimu, dažniausiai tikrinimų metu neblaivūs darbo vietose įkliūva statybininkai ir automobilius ardantys darbuotojai.

Pastebima, kad gyventojus piktinantys darbo vietoje nuo pat ryto neblaivūs klibikščiuojantys darbininkai – visos šalies problema.

"Nors apie tikrinimus buvo informuojama iš anksto, neblaivių darbuotojų, nenušalintų nuo darbo, kaip to reikalauja įstatymai, per rudens reidą užfiksuota visose apskrityse – iš viso statybose nustatyta 30 neblaivių", – padėtį visoje šalyje apibendrino V.Leškauskienė.

Iš visų šalies neblaivių darbininkų beveik trečdalio girtumas siekė beveik 2 ar daugiau promilių, o vyraujantis promilių skaičius – nuo 0,5 iki 0,7 ar 0,8.

Pasitaiko ir atvejų, kai toje pačioje įmonėje vienu metu darbuojasi ir keli neblaivūs darbininkai. Uostamiestyje buvo atvejis, kai toje pačioje įmonėje vienu metu plušėjo du įkaušę žmonės.

"Apdovanoja" baudomis

Dėl šių pažeidimų surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai, atitinkamos sankcijos taikytos ir darbdaviams, ir darbuotojams.

Vis dėlto pastebėtina, kad šiais metais tarp patyrusių traumas darbuotojų neblaivių buvo mažiau.

"Sužalojimas ar žūtis darbe – visuomet skaudūs įvykiai. Tačiau, jei jie įvyksta neblaiviam darbuotojui, jis pats arba artimieji nukenčia ir finansiškai – praktika liudija, kad dauguma atvejų nepripažįstami draudiminiais", – pastebėjo vedėjo pavaduotoja.

Pagal teisės aktus darbdavys privalo neblaivų ar kitaip apsvaigusį darbuotoją nušalinti nuo darbo.

Už nenušalinimą darbdaviui gresia bauda nuo 144 iki 434 eurų, o nenušalinus pavojingus darbus dirbančio neblaivaus darbuotojo – nuo 579 iki 1 448 eurų.

Darbo vietoje esančiam neblaiviam darbuotojui ir tam, kuris vengia pasitikrinti neblaivumą ar apsvaigimą, numatyta bauda nuo 28 iki 86 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

skaitai ir netiki tuo kas parašyta

"nuo ankstaus ryto, su buteliu, statybos aikštelėj, atėjo tikrintojai iš darbo inspekcijos sugaudyt geriančių zuikių". Neaišku ką jie ten gaudo ir dėl ko ir už ką atlyginimą gauna? Yra statybos vystytojas, yra darbų vykdytojai, meistrai atsakingi už darbų priežiūrą ir yra griežtos darbo statybvietėse taisyklės, kurių privalu laikytis, už savo darbuotojų nepriežiūrą, ne tik baudos turėtų grėsti, bet ir darbų sustabdymas jose.

Vytautas L.

Alkoholis miesto statybose ,o ir kiemų tarpuvartėse bei tų girdyklų-krautuvėlių prieigose liejai-geriasi liberaliai laisvai... Ot tai tvarkelė...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS