Į Jūrų muziejų – ir žiemą | Diena.lt

Į JŪRŲ MUZIEJŲ – IR ŽIEMĄ

Prieššventiniu laikotarpiu Lietuvos jūrų muziejus sulaukia kur kas daugiau lankytojų dėmesio nei įprastai šaltuoju metų laiku. Lankytojus traukia ne tik delfinų ir ruonių pasirodymai, bet ir ypatingi eksponatai, nykstančios rūšies žuvys – eršketai.

Nors vasarą Lietuvos jūrų muziejus (LJM) lankytojų dėmesio sulaukia daugiau nei žiemą, tačiau prieš didžiąsias metų šventes jų būna tikras antplūdis.

Muziejaus darbuotojai, tai žinodami, ruošiasi iš anksto, parengia naują delfinų programą, todėl pamatyti kalėdinę programą su žaismingais jūrų gyvūnais susigundo vis daugiau žmonių.

„Be abejonės, vasarą lankytojų turime kur kas daugiau negu žiemą, bet dabar, būtent prieššventiniu laikotarpiu, lankytojų ženkliai padaugėja, nes kiekvienais metais parengiame kalėdinį delfinų pasirodymą su aktoriais ar muzikantais“, – teigė muziejaus atstovė Nina Puteikienė.

Jūrų muziejaus gyvūnų prižiūrėtojai užsiėmimus delfinams veda kiekvieną dieną pagal nustatytą darbotvarkę, net ir šventinėmis dienomis niekas nesikeičia.

„Delfinai treniruojami kiekvieną dieną, yra nustatyta darbotvarkė mėnesiui į priekį ir jos griežtai laikomasi, nepraleidžiamos delfinų terapijos, treniruotės ar veterinarų apžiūros, taigi net ir šventinėmis dienomis mūsų treneriai dirba su jūrų gyvūnais“, – pasakojo N. Puteikienė.

Lankytojų laukia ne tik delfinariumas, bet ir atnaujinta muziejaus ekspozicija, kuri pritaikyta ir neįgaliesiems.

Kaip pasakojo N. Puteikienė, muziejuje laikomus gyvūnus veisia ir augina patys muziejaus biologai, jie veisia vijūnus, dviejų rūšių rajas ir katryklius, taip pat anksčiau buvo veisiamos žuvys – jūrų adatos.

Muziejininkų pasididžiavimas – eršketai. Ne daug kur Europoje galima pamatyti šių žuvų, todėl LJM yra ypatingas tuo, kad čia stengiamasi išsaugoti šią nykstančią rūšį.

Kaip teigė Lietuvos jūrų muziejaus ichtiologas Tadas Poškys, eršketų ikrai yra labai brangūs, ypač juodojoje rinkoje, todėl dėl žmonių godumo ši žuvų rūšis ir nyksta.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Salta

ziema!

Dalius

gražu, pagarba darbuotojams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS