Į Lietuvą neįleidžiamo atlikėjo nepageidauja ir latviai: įtraukė į juodąjį sąrašą? | Diena.lt

Į LIETUVĄ NEĮLEIDŽIAMO ATLIKĖJO NEPAGEIDAUJA IR LATVIAI: ĮTRAUKĖ Į JUODĄJĮ SĄRAŠĄ?

Prieš kelias dienas atšauktas Liepojoje kitų metų vasarį turėjęs vykti ir Klaipėdoje plačiai reklamuotas Lietuvoje nepageidaujamo asmens, su Rusijos nusikaltėliais siejamo atlikėjo Grigorijaus Lepsveridzės-Lepso koncertas. Latviai šį veikėją paskelbė persona non grata.

Sprendimas – po straipsnio?

Netikėtas sutapimas, kad, praėjus vos kelioms dienoms po dienraštyje "Klaipėda" pasirodžiusios publikacijos "Negeistinų personų desantas" (2019 10 28), Latvijos Respublikos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius Rusijos atlikėją G.Lepsą įtraukė į šalyje nepageidaujamų asmenų sąrašą.

Apie tai jis parašė lapkričio 1 d. savo "Facebook" puslapyje. Ministras pranešė, kad priėmė tokį sprendimą, remdamasis Valstybės saugumo tarnybos vertinimu ir Imigracijos įstatymo 2 dalies 61 punktu.

"Turėdamas omenyje saugumo tarnybų vertinimą pagal migracijos įstatymą, nusprendžiau Rusijos pilietį G.Lepsveridzę įtraukti į nepageidaujamų asmenų sąrašą Latvijos Respublikoje, uždraudžiant atvykti į Latviją neterminuotam laikui", – tvirtino Latvijos užsienio reikalų ministras.

Į G.Lepso koncertą bilietus platinusios kompanijos interneto svetainėje bilietai.lt paskelbta, kad atlikėjo pasirodymas Liepojoje 2020-ųjų vasario 27 d. yra atšauktas.

Reklamuojamas ir Klaipėdoje

Nors dainininkas planavo koncertuoti kaimyninėje Liepojoje, tačiau milžiniška G.Lepso reklama atsirado ir Klaipėdoje, kur šis rinkodaros triukas labai jau priminė propagandinio karo minkštosios galios manevrą.

Kvietimas į koncertą atsirado Taikos prospekte, gausiai žmonių lankomoje vietoje.

Kol kas reklama nepašalinta, nors akivaizdu, kad koncertas Liepojoje jau neįvyks, nes G.Lepsui į Latviją uždrausta atvykti neribotam laikui.

"Latviai uždraudė G.Lepsui atvykti į Latviją? Puiku, vertinu labai pozityviai. Su latviais turime visokių nesusipratimų, bet šiame geokultūrinės įtakos kontekste tai puikus, adekvatus sprendimas", – kalbėjo Seimo narys, konservatorius Laurynas Kasčiūnas, inicijavęs G.Lepso įtraukimą į neįleidžiamų į Lietuvą asmenų sąrašą.

Į šį sąrašą G.Lepsas pateko dar šių metų pavasarį.

Žiniasklaidoje buvo plačiai skelbiama, kad dainininkas palaiko ryšius su grupuote "Broliškasis ratas" ("Братский круг").

Esą Rusijos kriminaliniame pasaulyje G.Lepsas atliko kurjerio funkciją – nuo grupuotės lyderių perduodavo pinigus įvairiems asmenims.

Pats G.Lepsas bet kokius ryšius su mafija neigė ir tvirtino, kad "tai nėra ir nebus įrodyta".

JAV jam įvedė finansines sankcijas ir uždraudė atvykti į šalį, 2018-aisiais tai padaryti jam uždraudė ir Izraelis, o šių metų gegužę – Lietuva.

Į šalį įvažiuoti jam taip pat draudžia Didžioji Britanija, Ukraina, o dabar – ir Latvija.

Ministro pozicija nepatiko

Vasarį Liepojoje turėjęs koncertuoti G.Lepsas pastarąjį kartą Latvijoje pasirodymą rengė vos prieš kelis mėnesius, šių metų liepą.

Nors prieš tai, anot latvių spaudos, Latvijos teisingumo ministras Janis Bordanas ir pareiškė, kad G.Lepsą būtina įtraukti į "juodąjį sąrašą", tačiau Vidaus reikalų ministerijos vadovas Sandis Girgenas tvirtino, kad "tam nėra jokio pagrindo", ir, kaip vėliau paaiškėjo, pats apsilankė kontroversiškai vertinamo atlikėjo koncerte.

Latvių žiniasklaidoje teigiama, kad Latvijoje dažnai vyksta rusiškos kultūros renginiai, kuriuos finansuoja Rusijos kultūros ministerija, bendradarbiaujant latviams.

Planuotas G.Lepso koncertas Liepojoje neįvyks.

Tai lėmė Latvijos užsienio reikalų ministro žingsnis, paskelbiant G.Lepsą nepageidaujamu jo šalyje, už ką ministras sulaukė aštrios, Kremliui palankios žiniasklaidos reakcijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (42)

Tadis padis

Kažkox grybz rašo kad,, Vokietijoj pilna salė ir visi jo muzikos klauso'' - - tu, gandoneshiuk, jei ten nebuvai tai ir nekalbėk, nes aš te buvau IR galiu pasakyti kad vokiečių te nebuvo, te vien rūsiai ir prijaučiantys SSRS laikams :))))

K

Gėda kad tokiu dalbajobu atsiranda valdžioje...

Anonimas

Vasara Palangoje kavinese jo dazniau girdejau, nei lietuviu atlikeju.)))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS