Į Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją pretenduoja ir klaipėdiečiai | Diena.lt

Į LIETUVOS NACIONALINĘ KULTŪROS IR MENO PREMIJĄ PRETENDUOJA IR KLAIPĖDIEČIAI

Komisijai pateiktas daugiau nei trisdešimties kandidatų sąrašas šių metų Lietuvos nacionalinei kultūros ir meno premijai gauti. Tarp jų – ir trys uostamiesčio kultūros atstovai.

Kasmet Lietuvos nacionalinei kultūros ir meno premijos komisijai pateikiami kandidatai, už savo kūrybinę veiklą pretenduojantys į šį garbingą įvertinimą.

Šiais metais pretendentų gauti Nacionalinę kultūros ir meno premiją sąraše ir trys uostamiesčio kultūros atstovai – ilgametis Klaipėdos muzikinio teatro dirigentas Stanislovas Domarkas, rašytojas Gintaras Grajauskas bei fotomenininkas Remigijus Treigys.

Nacionalinė kultūros ir meno premija Lietuvoje teikiama nuo 1989 m.

Per 31 metus ji įteikta 224 Lietuvos menininkams.

Šį apdovanojimą yra gavę tik 6 klaipėdiečiai: 1994 m. dailininkas ir skulptorius Arūnas Sakalauskas, 2007 m. aktorius Vytautas Paukštė, 2010 m. poetas, eseistas Rolandas Rastauskas, 2014 m. aktorė Nelė Savičenko, 2016 m. aktorius Vytautas Anužis ir 2020 m. aktorė Regina Šaltenytė.

Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija yra aukščiausias kūrėjo įvertinimas, įrodantis išskirtinį menininko braižą ir kūrybos pripažinimą.

Premija skiriama už reikšmingiausius kūrinius, sukurtus per pastaruosius septynerius metus. Kasmet gali būti skiriama ne daugiau kaip šešios.

Premija yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio – šiemet tai sudaro 32 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Jonas

P. Grajauskui.....che...che...che. Gaila numire Eug. Ostapenko, jo Dviratukas 2000 kartu vertesnis nac. premijos, negu pseudo rastai pono G.

Jurgiui

gerai jūs pavadinot tą nevykusį laikotapį - ,,Ponių atėjimas":D)

Jurgis

Vienintelis iš šio trejeto gauti valstybinį apdovanojimą verčiausias yra Stasys Domarkas. Jo dėka atgimė Klaipėdos muzikinis, jam garbė ir didžiausia padėka iš dirbusių ir buvusių, ir esamų žiūrovų. Pastebėkit koks teatro repertuaras buvo prieš visų Ponių atėjimą vadovauti ir suprasit, o kad jis ir Kauno teatre stebuklus darė, tai jam dar didesnė garbė.Valstybinė premija skiriama ne tik Klaipėdiečiams, bet ir pasailio piliečiams. Ši premija privalėtų atitekti tik maestro Stasiui Domarkui. Beje Jis nėra kaltas yra maestro Juozo Domarko brolis, bet tai garbė ir šlovė visai Domarkų šeimai. Kažkodėl nustumtas į šalį ir neminimas Eligijus Domarkas, kuris režisavo pagrindinius nac. operos teatro spektaklius. Tai ar blogai, kad trys Domarkai Lietuvos garbė ir pasididžiavimas.?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS