Į Nidą atsirita „Baltijos banga“ | Diena.lt

Į NIDĄ ATSIRITA "BALTIJOS BANGA"

Pirmadienį Nidoje prasidės tarptautinis kino festivalis „Baltijos banga“, rengiamas jau trečius metus iš eilės.

Šių metų festivalio programoje – 17 Lietuvos, Latvijos ir Estijos įvairių žanrų pastarųjų metų filmų, kūrybiniai susitikimai, edukacinės popietės, taip pat animacijos mokykla vaikams.

Festivalio atidarymas – rugpjūčio 23 d. 19 val. Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“ (Taikos g. 4, Nida).

Renginys skirtas kino mėgėjams ir profesionalams.

„Užaugo nauja, jau nepriklausomų šalių kino kūrėjų karta, kuri menkai pažįsta vieni kitų kūrybą, todėl tokie susitikimai yra gyvybiškai svarbūs“, – tvirtina Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas Gytis Lukšas.

Be Lietuvoje populiarių filmų (pvz., ,,Kai apkabinsiu tave“ (rež. Kristijonas Vildžiūnas), šiemet laimėjusio net 8 ,,Sidabrines gerves“, ar „Barzakh“ (rež. Mantas Kvedaravičius), kuris pripažintas ne tik Lietuvoje, bet ir Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje), festivalio žiūrovai pamatys ir naujausius kaimynų kūrinius.

Nidoje bus galima pasižiūrėti estų vaidybinį filmą ,,Mano draugas“ (Uks mu sober, rež. Mart Kivastik, Estija). Tai istorija apie vienatvę ir draugystę, perteikta per dviejų keistų senukų bendravimą knygų aplinkoje. Besidomintys dokumentiniais filmais galės pasižiūrėti ,,Šokiai Paukščių takui. Lennart Meri filmų kelionės“ (Tansud Linnuteele. Pildistusi Lennart Meri Filmirannakutelt, rež. Jaak Lohmus, Estija). Filmo kūrėjai pasakoja apie Lennart Meri, rašytoją ir režisierių, du kartus išrinktą Estijos prezidentu.

,‚Rudolfo palikimą“ (Rudolfa mantojums) pristatys į festivalį atvykstantis pats režisierius – latvių kino klasikas Jānis Streičs. O dokumentinis pilnametražis ,,Šeimos instinktas“ (Gimines Lietas, rež. Andris Gauja, Latvija), pasakojantis kontraversišką istoriją apie kraujomaišą, socialinio tabu ir religinių normų laužymą, jau pelnė daugybę apdovanojimų, tarp jų – pagrindinį prizą (Best World Feature) Silverdocs dokumentinių filmų festivalyje Los Andžele (JAV).

Šiemet vėl veiks didelio populiarumo sulaukusi vaikų ir jaunimo animacijos mokyklėlė, kurioje vaikai kartu su profesionaliais animatoriais iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos kurs animacinį filmą. Vaikų sukurto filmuko premjera įvyks festivalio „Baltijos banga“ uždarymo metu.

,,Kūrybinio meistriškumo dirbtuvėse vaikai galės susipažinti su įvairomis animacijos technikomis, sukurti filmuko įdomius ir patrauklius personažus, juos nupiešti, nulipdyti, iškarpyti, po to juos animuoti. Vienas iš mokytojų – latvis N. Skapans – yra lėlinės animacijos atstovas, tad daug dėmesio skirsime šiai technikai“, – teigė vienas iš kūrybinių dirbtuvių vadovų Valentas Aškinis.

2009 metais vaikai sukūrė animacinį filmą "1000 Nidos akimirkų“, 2010-aisiais – ",Baltija jungia (arba Nauji Jūratės ir Kastyčio nuotykiai. Vamzdžio nugalėjimas)“.

„Baltijos banga“ – vienintelis tarptautinis trijų Baltijos šalių filmų festivalis, kurį rengia Lietuvos kinematografininkų sąjunga kartu su Nidos kultūros ir turizmo informacijos centru „Agila“, bendradarbiaudami su Neringos miesto savivaldybe bei Latvijos ir Estijos kinematografininkų sąjungomis. Festivalio „Baltijos banga“ idėja gimė iš keletą metų vykusio lietuviškų filmų festivalio „Lietuviški kadrai Nidoje“.

Gairės: Baltijos banga, Nida
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS