Į Etikos komisijos posėdį atvyko su filmuotoju | Diena.lt

Į ETIKOS KOMISIJOS POSĖDĮ ATVYKO SU FILMUOTOJU

Skundą gavusi uostamiesčio savivaldybės Etikos komisija pradėjo tyrimą dėl tarybos narės Ligitos Girskienės pasisakymų viešojoje erdvėje. Į posėdį išdėstyti savo pozicijos politikė atvyko su pagalbininku, filmavusiu posėdį.

"Liūdna, kad taip atsitiko"

Antradienį Etikos komisija nagrinėjo net dviejų Klaipėdos tarybos narių – L.Girskienės ir Artūro Razbadausko elgesį.

Tačiau galutinį sprendimą komisija priėmė tik dėl vieno jų.

Į komisijos pirmininką Edmundą Kvederį praėjusios savaitės pabaigoje kreipėsi "Balticum TV" programų direktorius Vladas Straupas.

Kaip teigiama pareiškėjo pranešime, šių metų rugsėjo 3 d. L.Girskienė socialiniame tinkle "Facebook" viešai paskelbė tikrovės neatitinkančią informaciją, kuri kenkia bendrovės "Balticum TV" dalykinei reputacijai.

Viešame komentare ji teigia, kad Klaipėdos mero pasivaikščiojimai su televizija yra apmokami ir kainuoja visiems miesto gyventojams.

V.Straupas paprašė Etikos komisijos nustatyti, ar tokiais veiksmais nebuvo pažeistos Valstybės politikų elgesio kodekso principinės nuostatos, ir įpareigoti tarybos narę L.Girskienę pateikti faktinius, tikslius dokumentus, įrodančius jos viešai paskelbtus teiginius apie "Balticum TV".

Į posėdį atvykusi L.Girskienė tvirtino, kad nusišalins nuo su ja susijusio klausimo svarstymo, nes pati yra Etikos komisijos narė.

Tačiau prieš tai pateikė šūsnį dokumentų ir dar paprašė komisijos narių išsiaiškinti, ar rugpjūčio 31 d. televizijos parengtas reportažas tikrai nebuvo apmokėtas miesto biudžeto lėšomis.

Kalbančią politikę visą laiką filmavo ją palaikantis klaipėdietis.

"Iš tikrųjų netikėjau, kad gali įvykti toks konfliktas. Ir labai liūdna, kad taip atsitiko. "Balticum TV" visada transliavo tą žinią, kad pietinės miesto dalies gyventojai turi problemų su smarve. Visada atvykdavo pakviesti ir savo didelę iniciatyvą rodė. Man yra nesuprantama, kodėl pareiškėjas dėl komentaro pirmiausia nesikreipė tiesiogiai į mane su prašymu pateikti įrodančius argumentus, dokumentą ar išimti komentarą", – dėstė L.Girskienė.

Televizija savaitgaliais nedirba?

Anot L.Girskienės, skelbdama informaciją socialiniame tinkle, ji vadovavosi rugsėjo 1-ąją paviešintu klaipėdietės S.G. komentaru.

"Ji įkėlė sutartis su paslaugų tiekėju į viešąją erdvę. Yra parašytas toks tekstas. "Dar viena įdomi savivaldybės ir savivaldybės įmonių santykiavimą su garsiuoju visų galų meistru Arūnu Liubinavičiumi, bendrovės "RSV projektai" vadovu, įrodanti sutartis. Galima būtų įtarti, kad vis dėlto mero pasivažinėjimai mokami ir suplanuoti. Tik kodėl tokios sutartys sudaromos ne tiesiogiai su "Balticum TV", o per šį asmenį?" Susidomėjusi šiuo komentaru iš Viešųjų pirkimų tarnybos išsitraukiau 2019 m. liepos 18 d. sutartį tarp Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos ir bendrovės "RSV projektai" direktoriaus. Sutartis sudaryta dėl audiovizualinių reportažų sukūrimo ir viešinimo paslaugų mažos vertės pirkimo skelbiamos apklausos būdu, vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymu ir panašiai", – kalbėjo politikė.

"Kodėl pradėjau domėtis šia sutartimi? Todėl, kad esu Kontrolės komiteto pirmininkė ir surinkau visą krūvą sutarčių, sudarytų būtent su minėta įmone", – į savo pačios užduotą klausimą atsakė L.Girskienė.

Ji priminė, kad dėl savivaldybės ir "RSV projektai" sutarčių buvo kreipusis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), tačiau tarnyba pažeidimų neįžvelgė.

Politikei esą kilo įtarimų dar ir dėl to, kad televizijos reportažas buvo rengiamas rugpjūčio 31 d., šeštadienio popietę, kai, L.Girskienės žodžiais, "nei bendrovė "Balticum TV", nei meras nedirba".

"Todėl kilo klausimų, kuris kuriam paskambino, kuris kurį pasikvietė ir kas sumokėjo už tokią paslaugą", – dėstė politikė.

Pažadėjo atsiprašyti

Esą jeigu televizijos atstovai įrodys, kad už reportažą nebuvo mokama, tarybos narė viešai atsiprašys "Balticum TV" vadovų.

"Su visa pagarba "Balticum TV" norėčiau, kad jie pateiktų informaciją, kokie reportažai, be žinių, buvo sukurti pagal sutartyje numatytus pinigus. Nes už žinių transliaciją neturėtų būti mokami pinigai", – pareiškė L.Girskienė.

Tokie drastiški teiginiai kai kuriems Etikos komisijos nariams sukėlė juoką.

"Jūs toli einate. Aš bijau, kad dabar jūs būsite apkaltinta dar plačiau", – atkreipė dėmesį komisijos narė Judita Simonavičiūtė.

"Tai, kad savivaldybė viešina savo darbus ar galiausiai meras visuomenei parodė, kad jis domisi tuo, kas smirda ir bando su tuo kovoti, nematau nieko blogo. Tikrai ne mūsų reikalas nagrinėti "Balticum TV" reportažus", – tvirtino kitas komisijos narys Alvidas Šimkus.

Etikos komisijos nariams aptarinėjant su ja susijusį klausimą, L.Girskienė demonstratyviai pakilo nuo kėdės ir pasišalino iš salės. Pasiliko tik filmuotojas.

"Ji išeina, o tiesioginė transliacija vyksta internete. Įsijungsite telefoną ir žiūrėsite. Kam tas spektaklis reikalingas?" – stebėjosi A.Šimkus.

J.Simonavičiūtės manymu, L.Girskienės pateikta sutartis tėra priedanga ir bandymas atsikirsti "Balticum TV", esą sutarties turinys neturi nieko bendra su rugpjūčio 31 d. reportažu apie smarvę.

Anot E.Kvederio, išnagrinėjus turimą medžiagą ir sulaukus papildymo, sprendimas dėl L.Girskienės elgesio bus priimamas kito posėdžio metu.

Įskundė anonimas

To paties posėdžio metu savivaldybės Etikos komisija išnagrinėjo anoniminį skundą dėl Klaipėdos tarybos nario Artūro Razbadausko galbūt padarytų dviejų pažeidimų.

Atlikti tyrimą savivaldybės Etikos komisijai pavedė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Įtarta, kad A.Razbadauskas dalyvavo rengiant, svarstant ar priimant sprendimus, susijusius su jo kita darboviete – Klaipėdos universitetu. Taip pat esą nustatyta tvarka ir terminais nedeklaravo pasikeitusių pareigų Klaipėdos universitete dirbdamas laikinuoju rektoriumi.

A.Razbadauskas taip pat yra Etikos komisijos narys ir vakarykščiame posėdyje nedalyvavo.

Politiką Etikos komisijos nariai išteisino tik iš dalies.

Pripažinta, kad A.Razbadauskas pažeidė politiko etiką laiku nedeklaravęs naujų pareigų, kai tapo laikinuoju Klaipėdos universiteto rektoriumi.

Kita skundo dalis – esą du kartus savivaldybės tarybos narys A.Razbadauskas nenusišalino, balsuodamas tarybos posėdyje dėl klausimų, susijusių su jo vadovaujamos institucijos (Klaipėdos universiteto) veikla.

Šiuo atveju nutarta, kad politikas pažeidimo nepadarė, tačiau jam rekomenduota suderinti savo elgesį ar veiklą su Valstybės politikų elgesio kodekse nustatytais politiko elgesio principais ar reikalavimais.

Etikos komisijos priimtus sprendimus, susijusius su A.Razbadausku, dar vertins ir patvirtins arba paneigs Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Rašyti komentarą
Komentarai (38)

Žilvinas Ručys

Kas jie komisijos nariai ?Nepanašu . Nemate dokumentų , neįsigilinus į padėtį , mėtosi replikomis kurios panašios į padlaižiavimą merui . Tai kas jie .

Tikiuosi komisija įskaitys -

BŪTŲ GALIMA ĮTARTI..... Mano nuomone ponui Straupui reikėjo pagalvoti , nes aš pradedu įtarti norą ,, užtildyti ,, miesto tarybos narę L.Girskienę .

Na kas dėl balticumo , jei

ne ši jų savininkų piaro akcija , tai gal dar būčiau grįžusi kaip žiūrovas , bet dabar , ponai , mano kaip miestiečio, akyse žlugote ir tai padarėte savo rankomis , o ne Girskienės . Reputaciją susidirbote patys . Žurnalistų tai neliečia . Tai ,,kvarbatai ,, - balticumas,,, gauna,, pinigus iš savivaldybės t.y MŪSŲ MIESTIEČIŲ pinigai , o Girskienė yra išrinkta tų pačių miestiečių į miesto tarybą , todėl balticumo ponai ir turi aiškintis kam iki cento naudoja ir MANO lėšas , man tas jų ,,užsišokimas ,, ir sukėlė abejones dėl skaidrumo . Girskienė teisi , palaikau . Gavai klaipėdiečių pinigų tai ir pasiaiškink kur išleidai . Norėjote skandalo - turite , bet praradote dar vieną jūsų paslaugos pirkėją .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS