I. Simonaitytės biblioteka tapti mobiliais kviečia Klaipėdos regiono gyventojus | Diena.lt

I. SIMONAITYTĖS BIBLIOTEKA TAPTI MOBILIAIS KVIEČIA KLAIPĖDOS REGIONO GYVENTOJUS

„Per pastarąjį šimtmetį technologinis šuolis įvyko visose srityse, išskyrus mokyklas. Mokymo principai liko tokie patys kaip ir XIX amžiuje. Bet visa tai greit pasikeis. Pasaulio mokyklos jau yra iškėlusios naujus iššūkius švietimo sistemai. Mūsų mokiniai ateityje turės konkuruoti pasaulinėje rinkoje, todėl ir mums reikia neatsilikti“, – lapkričio 21 dieną Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje tikino „Apple“ produktų distributorius Baltijos šalyse UAB „AVAD Baltic“ švietimo plėtros vadovas Sigitas Liaučius.

Tądien I. Simonaitytės bibliotekoje vyko projekto „Būk mobilus, ieškok išmaniai!“ pristatymas į kurį suvažiavo Klaipėdos regiono viešųjų ir mokyklų bibliotekų darbuotojai.

Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka, kartu su partneriu ir rėmėju UAB „AVAD Baltic“ vykdydami projektą, kurį iš dalies rėmė LR Kultūros ministerija, spalio-lapkričio mėnesiais mokė gyventojus naudotis planšetiniais kompiuteriais itin daug dėmesio skirdami supažindinimui su Lietuvos atminties institucijų kuriamais informacijos ištekliais (e-paveldas.lt, e-kinas.lt ir pan.), e-valdžios paslaugomis, autorių teisėmis ir saugiu elgesiu internete.

Gyventojų mokymai I. Simonaitytės bibliotekoje dar bus tęsiami iki pat gruodžio vidurio.

Rugsėjo mėnesį „Apple“ produktų distributoriaus Baltijos šalyse UAB „AVAD Baltic“ mokymų vadovas Darius Neimanas apmokė 22 I. Simonaitytės bibliotekos darbuotojus. O iškilusiais klausimais apmokytą lektorių komandą konsultavo UAB „Resit“ direktorius Remigijus Mockus.

Iš 152 projekte  jau dalyvavusių gyventojų beveik pusė buvo senjorai. Mokymai vyresnio amžiaus žmonėms suteikė ne tik žinių, bet kartu padėjo įveikti ir naujų technologijų baimę.
„Naudotis planšetiniais kompiuteriais senjorams daug lengviau ir paprasčiau nei stacionariais ar nešiojamaisiais kompiuteriais. Dažnai senjorams būna sunku išmokti valdyti pelę, o liesti planšetę – kur kas paprasčiau“, – teigė projekto koordinatorė Eglė Kavaliausienė.

Apmokant moksleivius lektoriai susidūrė su informacijos kokybės problema. „Moksleiviai labai greitai, maždaug jau po 10-ties minučių įgunda valdyti planšetę ne prasčiau už jau turinčius patirties draugus. Tačiau daug problemų iškilo su kokybiškos informacijos paieška ir saugiu elgesiu internete. Moksleiviai pasitiki pirmais penkiais paieškos rezultatais ir net netikrina, ar jie yra tinkami ir teisingi. Taip pat nelabai supranta, kodėl nevertėtų kelti itin asmeninės informacijos į socialinius tinklus“, – mokymų įspūdžiais dalinosi E. Kavaliauskienė.

Projekto pristatymo metu Klaipėdos regiono viešųjų ir mokyklų bibliotekų darbuotojams buvo išdalintos atmintinės ir kompaktiniai diskai su mokomąja medžiaga, skirta įvairaus amžiaus grupėms apmokyti. Mokomojoje medžiagoje galima plačiai susipažinti su Lietuvoje kuriamų informacijos ištekliais, autorių teisėmis ir saugiu, etišku elgesiu internete.

Sukurta mokomąja informacija buvo raginama pasinaudoti visoms Klaipėdos regiono mokykloms ir viešųjų bibliotekų specialistams, norintiems tęsti mokymus savo bibliotekoje.
I. Simonaitytės biblioteka įsipareigojo likti konsultaciniu centru ir, esant poreikiui, suorganizuoti apmokymus regiono bibliotekininkams.

Siekdami kokybiškų mokymų tęstinumo projekto pristatymo metu I. Simonaitytės biblioteka kvietė svečius sudalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose.

Suaugusiųjų psichologiją, mokymosi įgūdžius bei jų mokymo strategiją aptarė Telšių švietimo centro direktorė andragogė Rita Vargalytė seminare „Ką reikia žinoti dirbant su suaugusiais“.
Itin didelio susidomėjimo susilaukė seminaras apie bendravimą su paaugliais ir jų mokymosi ypatumus, kurį vedė Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos psichologai Mindaugas Radušis ir Džiuljeta Raščiuvienė.

Lietuvos bibliotekos, nuolat vykdydamos gyventojų kompiuterinio ir informacinio raštingumo mokymus, pamažu tampa unikaliu viešųjų paslaugų tinklu, galinčiu tarnauti visiems Lietuvos gyventojams, nepriklausomai nuo jų išsilavinimo, socialinio statuso, amžiaus, finansinės padėties ir gyvenamosios vietos.

GALERIJA

  • I. Simonaitytės biblioteka tapti mobiliais kviečia Klaipėdos regiono gyventojus
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS