„Individuali statyba 2016“ parodoje – dėmesys regionams | Diena.lt

"INDIVIDUALI STATYBA 2016" PARODOJE – DĖMESYS REGIONAMS

Specialistų teigimu, didžiuosiuose miestuose daugėja statybos objektų, kyla nauji gyvenamieji kvartalai, o patys gyventojai vis dažniau ryžtasi daugiabučių renovacijoms. Vis dėl to situacija šalies regionuose – gerokai vangesnė, todėl tarptautinės parodos "Individuali statyba 2016" metu bus svarstoma, kaip išjudinti vyraujantį štilį.

Sudomino valdžios atstovus

Jau greitai uostamiestyje ims šurmuliuoti keturias dienas truksiantis statybų verslo reginys "Individuali statyba 2016". Seminarų ir konferencijų įvairove pasižyminčioje parodoje šįmet ypatingas dėmesys bus skiriamas Lietuvos regionams.

Renginio iniciatoriai atsigręžti į užmiestį nutarė neatsitiktinai.

Parodą organizuojančios bendrovės "Expo Vakarai" vadovo Sauliaus Savickio teigimu, dvi pagrindinės sritys – nekilnojamasis turtas ir statybos – yra visos šalies ekonominę situaciją atspindintis veidrodis. Vis dėlto, kalbant apie perspektyvas šalies regionuose, jo žodžiais, veikti dar yra ką.

"Statybų rinkos tendencijos nuolat kinta, o naujausios technologijos šiame versle ima viršų. Tačiau susiduriama su problema – gyventojų koncentracija regionuose yra labai maža, atitinkamai ir statybos darbai juose vyksta kur kas rečiau. Todėl parodos metu stengsimės atkreipti dėmesį į minėtus dalykus, keldami klausimus, kaip galima pagerinti krašto raidą, sumažinti atskirtį tarp sostinės ir kitų šalies vietovių, pritraukti į regionus investicijų bei kurti naujas darbo vietas", – akcentavo S.Savickis.

Jam antrino vienas iš konferencijos apie verslo plėtrą organizatorių, žurnalo "Statyba ir architektūra" redaktorius Darius Babickas. Pašnekovo manymu, būtina įgyvendinti projektus, skatinančius steigti naujas darbo vietas regionuose.

"Mūsų sumanymas yra surengti viešą konferencijų ciklą įvairiuose Lietuvos miestuose. Ir pirmoji stotelė – būtent Klaipėdoje vyksianti statybų paroda. Pakvietėme atsakingų institucijų vadovus – Aplinkos, Vidaus reikalų, Ūkio, Švietimo ir mokslo ministerijų atstovus, kurie turi daugiausia įtakos formuojant regioninę politiką mūsų šalyje", – pabrėžė D.Babickas.

Rūpi daugeliui

Apie tai, kaip skatinti verslo investicijas užmiestyje, bus kalbama pirmąją parodos dieną – balandžio 14-ąją vyksiančios konferencijos "Ką planuoti regionuose?" metu.

Anot jos organizatorių, šis klausimas aktualus ne tik regionuose gyvenantiems žmonės, bet ir pramonininkams, valdžios institucijoms, mokslo įstaigoms. Renginyje virs diskusijos apie vietinio verslo ir mokslo įstaigų bendradarbiavimą.

"Būtina pažymėti verslo sektoriaus ir švietimo įstaigų santykį, kuris taip pat labai svarbus siekiant progreso. Pavyzdžiui, koks esti specialistų poreikis, ar yra bendraujama su vietiniu verslu mažesniuose miestuose. Ir atvirkščiai – ar patys verslininkai išsako savo poreikius, kokių specialistų jiems trūksta, kokius žmones norima matyti tarp savo darbuotojų. Nemažas susidomėjimas renginiu rodo, kad šie klausimai išties rūpi daugeliui", – įsitikinęs žurnalo "Statyba ir architektūra" redaktorius D.Babickas.

Jo teigimu, šiuo metu šalies rajonuose ir miesteliuose statybų verslo sektorių "palaiko" tik daugiabučių renovacijos.

"Naujo būsto poreikio tokiose vietovėse nėra, todėl didžiausias variklis – renovacijos, jau turimo būsto atnaujinimas. Tai irgi yra pozityvu, nes dažniausiai tokiu būdu suteikiama darbo čia pat esantiems statytojams. Juk kur kas daugiau galimybių laimėti viešuosius pirkimus turi vietinės įmonės", – tvirtino pašnekovas.

Konferencijoje bus diskutuojama ir apie tai, kokias plėtros programas yra patvirtinusios ar numačiusios regionų savivaldybės. Pranešimus skaitys įvairių ministerijų atstovai, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, uostamiesčio tarybos narys Simonas Gentvilas, kitų regionų savivaldybių, juose veikiančių įmonių bei Būsto energijos taupymo agentūros vadovai.

Statybos technologijos stebina

Žiemos sąstingį aplenkęs nekilnojamojo turto rinkos ir individualių namų statybos vajus ragina domėtis naujovėmis.

Pastebima, kad sparčiai vystantis informacinėms technologijoms bei tobulėjant elektroniniams įrenginiams keičiasi ir pats statybų procesas. Jis tampa kompiuterizuotas.

Anot D.Babicko, šiuo metu statybos technologijos yra pasiekusios itin aukštą lygį, todėl norint pasiūlyti kažką naujo dar turi praeiti nemažai laiko. Jei palygintume šią situaciją su ta, kokia buvo prieš kelis dešimtmečius, vaizdas yra stipriai pasikeitęs.

"Dabar, ko gero, būtų sunku įsivaizduoti statybos aikštelę, kurioje statybos valdymą atliekantys darbuotojai nenaudotų kompiuterio. Vis dažniau kalbama apie išmaniąją statybą, kuri susijusi su technologinių procesų, naujausios įrangos valdymu. Komunikacija, tiekimo organizavimas vykdomi elektroniniu būdu. Dalį visų šių naujovių kompanijų atstovai pristatys parodoje Klaipėdoje. Nemažas derlius yra užderėjęs ir kalbant apie statybinių medžiagų pasiūlą", – sakė pašnekovas.

Atsirado daugybė technologijų, kurios palengvina darbą, pavyzdžiui, specialios kompiuterinės programos grafikų sudarymui ir panašiai. Taip pat Lietuvoje vis dažniau kalbama apie ekologiškas statybas.

"Žmonės stato galvodami, kokioje aplinkoje jie gyvens. Galbūt nesiekia išspręsti globalinių problemų, klimato kaitos klausimų ir panašiai, tačiau žvelgia per siauresnę – savo būsto prizmę. Todėl tokie maži žingsneliai yra gera pradžia. Jei statydamasis namą kiekvienas pagalvos, kaip sutaupyti šildymui ir storins sienas, rinksis kokybiškesnius langus, tai sykiu taps draugiškesni gamtai", – kalbėjo D.Babickas.

Paroda "Individuali statyba 2016" pakvies ne tik profesionalus – architektus, projektuotojus, statybininkus – bet ir visus statybų naujovių besižvalgančius žmones. Pastarieji, kuriems įdomios statybų verslo bei būsto įrengimo aktualijos, į renginį atvyksta ir iš kaimyninių šalių.

Renginys balandžio 14–17 d. vyks kartu su namų interjero ir dizaino idėjų paroda "Inter Deco" bei sodo puoselėjimo ir praktinių idėjų muge "Mano sodas".

GALERIJA

  • „Individuali statyba 2016“ parodoje – dėmesys regionams
  • Saulius Savickis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS