Internetinė registracija pas gydytoją apkarto | Diena.lt

INTERNETINĖ REGISTRACIJA PAS GYDYTOJĄ APKARTO

Artimojo išankstinė registracija pas gydytoją kardiologą klaipėdietei tapo tikra mįsle. Vos per kelias minutes buvo išgraibstyti visi laisvi vizitai birželiui.

Dingo per keturias minutes

Išankstinės pacientų registracijos sistema sergu.lt klaipėdietei Laurynai sukėlė tam tikrų klausimų.

Moteris stebėjosi: jeigu jaunam žmogui sistema atrodo nesuprantama, tai kaip senjorui užsiregistruoti pas gydytoją?

Juolab kad šiuo metu pas dalį specialistų patekti įmanoma tik internetinės registracijos būdu, o vizitų laikai skelbiami vieną kartą per mėnesį.

"Praėjusios savaitės pradžioje sistemoje sergu.lt pabandžiau užregistruoti savo močiutę pas gydytoją kardiologą. Specialiai atsikėliau anksčiau, kad nepražiopsočiau, kada bus skelbiami vizitų laikai. 8 val. ryto atsirado 60 vizitų birželiui. 8.04 val. jų buvo likę lygiai nulis. Net išsigandau. Skubiai rinkausi bet kurį laiką, kad dar šį mėnesį močiutė patektų pas gydytoją. Klausimas, kaip užsiregistruoti pensininkui? Telefonu to niekada nepadarysi, o norint sužinoti, kada tiksliai bus skelbiami laikai sistemoje, reikia skambinti į konkrečią gydymo įstaigą. Nes sistemoje tokios informacijos nerasi", – dėstė Lauryna.

Klausimas, kaip užsiregistruoti pensininkui? Telefonu to niekada nepadarysi.

Senjorui – misija neįmanoma?

Pašnekovei užkliuvo ir tai, kad sistemoje sergu.lt paciento registraciją reikia atlikti vos per vieną minutę: įvesti duomenis, aprašyti vizito tikslą, o kartais – net perrinkti siuntimo kodą.

"Kalba eina apie kardiologus, chirurgus, oftalmologus. Mama sakė, kad pernai, sužinojusi talonų dieną, važiuodavo ryte į ligoninę prie registratūros, kaip sovietų laikais, kad užsirašytų pas akių gydytoją", – stebėjosi klaipėdietė.

"Kaip pensininkams tai padaryti, jei vizitų laikai skelbiami kartą per mėnesį ir dingsta per kelias minutes? Kada sistemoje skelbiami laikai, dieną ir konkrečią datą reikia susižinoti pačiam. Jei 7.30 val., tai prisijungus 8 val. jau nieko nebus", – skėsčiojo rankomis moteris.

"Neturi būti ribojami"

Sveikatos apsaugos ministerijos Elektroninės sveikatos sistemų ir informacinių išteklių skyriaus vyriausiosios specialistės Simonos Gricienės teigimu, pagal šiuo metu galiojančią tvarką gydymo įstaigos privalo registruoti visus pacientus jų kreipimosi į įstaigą metu ir pasiūlyti anksčiausią paslaugos suteikimo datą.

Išankstinė pacientų registracija vyksta paciento kreipimosi metu, nepriklausomai nuo kreipimosi būdo – atvykus į gydymo įstaigos registratūrą, telefonu ar elektroninėmis registracijos priemonėmis.

Registravimo terminai neturi būti ribojami.

Net jei yra ilga eilė, žmogus iškart turi sužinoti, kada jis pateks pas jam reikiamą specialistą – po mėnesio ar kelių.

Jeigu pacientas jau yra prisirašęs pas šeimos gydytoją ir nori užsirašyti pas jį planiniam vizitui, Sveikatos priežiūros įstaigų įstatyme yra nustatyta, kad pacientas pas šeimos gydytoją turėtų patekti per septynias dienas, o pas specialistą – per 30 dienų, jei nėra objektyvių priežasčių, dėl kurių gydymo įstaiga negali paslaugos suteikti laiku.

Tad įstaiga turi prirašyti pacientą pas jo šeimos gydytoją, kuris, įvertinęs paciento sveikatos būklę, gali paskirti kitų gydytojų specialistų konsultaciją.

Esą tais atvejais, jei įstaiga neregistruoja pacientų pas šeimos gydytoją, pirmiausia reikėtų oficialiai kreiptis į gydymo įstaigos administraciją.

Numatomi pokyčiai

Anot S.Gricienės, šiuo metu prie portalo sergu.lt yra prisijungusios daugiau kaip 140 įstaigų.

Per metus sistemoje atliekama apie 10 mln. pacientų registracijų pas gydytojus, 2 mln. visų registracijų atlieka patys pacientai.

Sveikatos apsaugos ministerija parengė tvarkos aprašą, kuriame nustatyta prievolė Lietuvos nacionalinei sveikatos sistemai priklausančioms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms prisijungti prie Išankstinės pacientų registracijos informacinės sistemos ir pacientus registruoti minėtoje sistemoje.

Šiuo metu Išankstinė pacientų registracijos informacinė sistema sergu.lt (IPR IS) yra integruojama į e. sveikatos sistemą (ESPBI IS).

Prie nacionalinės IPR IS jau pradedamos jungti sveikatos priežiūros įstaigos. Visų sveikatos priežiūros įstaigų sujungimas vyks pamažu.

Kol sveikatos priežiūros įstaigos bus prijungtos prie nacionalinės IPR IS, veiks ir senasis portalas sergu.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (42)

Talonas

Jau ir siuntimo laikas eina į pabaigą, o Klaipėdoj kolonoskopijos tyrimą pasidaryti be šansų. Bijau klausimo, o kur buvote anksčiau. Kur kur, talonus gaudžiau :(

Stasė Narušienė

Kaip, įvedu senąi slaptažodį, rašo per ,, valdžios vartus ,, suvedu a/k , tel numerį , atsinčia kodą , suvedu PIN , ATSAKYMAS ,, LAUKTI ,, TAS TESIASI AMŽINAI, galiu kartoti rašo ,,serveris nepasiekiamas ,,

Ddd

Nesuprantu kokiu budu čia galyma užsiregistruoti. Telef. netinka, slaptažodis blogas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS