Ir lenkai mini istorinio laivo 100-metį | Diena.lt

IR LENKAI MINI ISTORINIO LAIVO 100-METĮ

2021 m. ne tik Lietuva pažymėjo pirmųjų laivų priėmimo šimtmetį, bet ir Lenkija, kuri minėjo 100 metų, kai įsigijo mokomąjį burlaivį „Lwów“.

Pirmasis lenkų jūrinis laivas

Ta proga Lenkijoje išleistas jau penktasis Danielio Dudos ir Zbigniewo Urbany’i knygos apie burlaivį leidimas. Knyga „Lwów“. Pierwszy w sztafecie“ („Lvovas“. Pirmasis estafetėje“) Lenkijoje ypač populiari. Joje užfiksuotos Lenkijos jūrų laivyno ištakos.

85 m ilgio burlaivis „Lwów“ yra laikomu pirmuoju jūriniu laivu, plaukiojusiu su Lenkijos vėliava. 1921 m. liepą jis atplaukė į Gdanską.

Burlaivio „Lwów“ atsiradimu Lenkijoje labiau rūpinosi kariškiai, nes siekta rengti karo jūrininkus. Tačiau šis burlaivis buvo ypač reikšmingas ir rengiant civilinio laivyno jūrininkus, kuriant Lenkijos prekybinį laivyną.

Galime prisiminti, jog pirmieji laivai „Jūratė“ ir „Kastytis“, kurie plaukiojo su Lietuvos vėliava, buvo įsigyti pirmiau nei lenkų laivas „Lwów“, kuris įvardijamas pirmuoju tikru Lenkijos jūriniu laivu.

Tačiau lenkai oficialia savo prekybinio laivyno gimimo diena laiko 2020 m. vasario 10 d., kai Revoje keliose dešimtyse iki 30 m ilgio plokščiadugniuose vieno stiebo skuteriuose, kurie gabeno iki 100 tonų krovinių Vyslos upe ir Gdansko įlankoje, buvo iškeltos Lenkijos vėliavos.

Pradžia: burlaivis „Lwów“ 1921 m. vasarą priimtas Vyslos upės Tčevo mieste. (Redakcijos archyvo nuotr.)

1921 m. beveik neturėjusį jūrinių laivų, 1939 m. Lenkijos laivyną sudarė jau kelios dešimtys laivų.

Prieš prasidedant Antrajam pasauliniam karui, dauguma Lenkijos prekybos laivų buvo išvaryti į Angliją, todėl jie išvengė tragiško likimo. Daug lenkų laivų karo metais plukdė sąjungininkų krovinius iš Amerikos.

Kad Lenkijoje atsirado mokomasis burlaivis „Lwów“ labiausiai prisidėjo laivyno viceadmirolas Kazimierzas Porębskis, kuris pasakė, kad 1920 m. birželio 17 d. įsteigta Tčevo jūrų mokykla privalo turėti mokomąjį burlaivį, kuris plaukiotų su Lenkijos vėliava.

Užimtų miestų pavadinimai

Trijų stiebų burlaivį lenkai rado Olandijos Vlardingeno uoste netoli Roterdamo. Tai buvo daugiau nei 50 metų burlaivis su turtinga istorija. Jis pastatytas 1869 m. Didžiojoje Britanijoje.

Plaukiojo krovininiuose maršrutuose tarp Anglijos ir Indijos, netgi Australijos. Kažkiek metų laivą valdė savininkas iš Italijos. Po to burlaivis atsidūrė Olandijoje.

Lenkai nusprendė, kad nors burlaivis ir senas, bet jo būklė gera, tinkamas takelažas, todėl jame bus galima ruošti laivyno kursantus.

Maketas: pirmasis lenkų mokomasis burlaivis „Lwów“. (Redakcijos archyvo nuotr.)

Lenkams patiko, kad laive buvo daug kajučių. Žmonėms plukdyti buvo pritaikyti ir jo triumai, nes olandai laivu plukdydavo karius į Indoneziją, kuri buvo jų kolonija.

Prieš išplaukiant į Lenkiją laivas buvo pertvarkytas Van der Windt laivų statykloje Vlardingene.

„Lwów“ pavadinimas lenkų įsigytam burlaiviui suteiktas todėl, kad šis miestas, dabar Ukrainos Lvovas, tuometinio Lenkijos valstybės vadovo Jozefo Pilsudskio buvo ypač vertinamas, nes 1919 m. jis kartu su Galicija ir Voluine atiteko Lenkijai. Lvovas vadintas pirmuoju antrosios Lenkijos respublikos miestu.

Lenkai mėgo laivams suteikti jų užimtų miestų pavadinimus. Tarp tokių laivų buvo ir „Wilno“ – 1926 m. statytas prekybinis laivas, kuriam buvo suteiktas lenkų užimto Vilniaus pavadinimas. 84 m ilgio prekybinis laivas „Wilno“ plaukiojo net iki 1958 m. Tiesa, 1949 m. jo pavadinimas buvo pakeistas į „Wielun“.

Mokomųjų burlaivių plejada

Burlaivio „Lwów“ šventinimas ir Lenkijos vėliavos pakėlimas vyko 1921 m. rugsėjo 4 d. Vyslos upės Tčevo mieste. Gdanskas tuo metu dar buvo laisvasis miestas, neperduotas Lenkijai.

Laivo vadu buvo paskirtas Vokietijos laivyne per Pirmąjį pasaulinį karą tarnavęs Tadeušas Ziolkovskis.

Laivas „Lwów“ nestovėjo uoste. Jame kursantai ne tik buvo mokomi – laivas nuolat plukdė krovinius. Su kroviniais ir kursantais, kurie dalyvavo mokymuose, laivas lankėsi Rygos, Talino, Helsinkio uostuose. Nėra duomenų, kad jis būtų užsukęs į Klaipėdą.

Priėmimas: „Lwów“ šventinimas 1921 m. rugsėjo 4 d. Tčevo mieste. (Redakcijos archyvo nuotr.)

Burlaivis „Lwów“ buvo nuplaukęs į Anglijos Liverpulį, Prancūzijos Havrą, Italijos Genują. 1923 m. jis pasiekė netgi Brazilijos Rio de Žaneiro, Santos uostus. Jis tapo pirmuoju laivu, kuris kirto pusiaują plaukdamas su Lenkijos vėliava.

Laikoma, kad „Lwów“ iš esmės buvo ir pirmasis Lenkijos krovininis laivas, plaukiojęs su šios šalies vėliava.

Tai, kad laivas buvo įsigytas senas, turėjo įtakos jo tolesniam likimui. Lenkijai tarnavęs 8 metus, 1929 m. burlaivis „Lwów“ buvo nurašytas.

Burlaivis, stovėdamas Gdanske prie krantinės, dar kurį laiką buvo naudojamas kaip barakas povandeninių laivų įguloms, vėliau kaip sandėlis. 1938 m. jis buvo utilizuotas. Jam buvo 69 metai.

Jo, kaip mokomojo burlaivio, misiją 1929 m. perėmė 1906 m. statytas 93 m ilgio burlaivis „Dar Pomorza“. Šis laivas plaukiojo iki 1982 m. Jis pagal amžių aplenkė burlaivį „Lwów“, nes kai baigė tarnybą buvo 76 metų.

„Dar Pomorza“ pakeitė 1981 m. Gdanske statytas, tačiau Gdynėje registruotas tristiebis 108,8 m ilgio mokomasis burlaivis „Dar Młodziezy“, kuris plaukioja iki šiol, ne kartą lankėsi ir Klaipėdoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Turo

Iš Matučio neverta tikėtis kad ką prisimintu

Turo

O kad lenkų skaučių laivas Klaipėdoje tai ne puse žodžio...

prisimenu

/Meredijana/ dar 1950 po karo kai jis graksciai buvo prifarstuotas Danges krantyneje uz tilto netoli kursmariu........

SUSIJUSIOS NAUJIENOS